Havermout blijft toch één van mijn favoriete ontbijtjes in de winter. Vooral doordeweeks gaan er bij ons flink wat pakken havermout doorheen. Als het buiten nog donker is, schijnt in de vroege ochtend bij ons al een lampje in de keuken en staat de havermout te pruttelen op het vuur. Een paar minuutjes koken, en je kunt genieten van een warm winter ontbijt.
Maar hoe krijg je variatie in je havermout ontbijt? Bij ons wordt bijna alles uit het voorraadkastje weleens overwogen of geprobeerd als smaakmaker in de havermout. Denk aan noten en zaden als zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, walnoten, lijnzaad, chiazaad, e.d. Ook speculaaskruiden of kaneel belanden regelmatig in de “pap”. Maar ons ontbijt is niet compleet met wat fruit. Niet alleen gedroogd fruit als rozijntjes of dadels. Vaak nemen we ook nog de moeite om snel een banaantje of peer in stukjes te snijden, of maken we de lekkere havermout met appel en kaneel.
Omdat in de winter bessen niet goed vers zijn te verkrijgen , sla ik vaak diepvriesfruit in. En ja, ook dat is écht een aanrader in je havermout ontbijt (of, laten we wel wezen, in een lekkere smoothie). Hier gecombineerd met kokosschaafsel, voor het geval je nog wat havermout-inspiratie zocht!
Havermout met Frambozen en Kokos
per persoon
- 1 kopje havermout
- 2 kopjes water
- 2 eetlepels kokosschaafsel
- een handje frambozen (eventueel uit de diepvries)
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1 theelepel gebroken lijnzaad
- snuf kaneel
Haal de frambozen uit de diepvries en laat ze in een kommetje enigszins ontdooien Doe ondertussen de havermout en water in een steelpannetje en breng aan de kook. Blijf met regelmaat roeren. Haal na een paar minuten de pan van het vuur en roer de kaneel, lijnzaad, zonnebloempitten en het kokosschaafsel door de havermout.
Je kunt ervoor kiezen om de frambozen geheel te laten ontdooien en ze er vervolgens doorheen te roeren. Ik roer ze er meestal doorheen als ze nog koud zijn. De warme havermout zorgt ervoor dat ze binnen no-time ontdooien. De havermout kleurt mooi roze als je het geheel door elkaar schept.
Happy Morning!
Welke (biologische en glutenvrije) havermout gebruik je? 🙂
Hallo Johanneke, Ik heb zelf geen gluten-intolerantie, dus ik gebruik gewoon de goedkope zakjes havermout van de supermarkt. Die kosten vaak tussen de 39 en 42 cent. 😉 Havermout bevat van nature geen gluten, dus de havermout bevat vaak alleen sporen van gluten. In de hoeveelheden waarin wij het eten, is dit de beste oplossing. Soms haal ik ook biologische van de Ekoplaza of bestel ik ze online via de Weegschaal, als ik toch meer van de biologische winkel nodig heb. Deze winkels hebben sowieso glutenvrije opties!