Als ik een paar dagen voor mijn werk van huis ben geweest is deze warme havermout met peer echt zo’n warm “welkom thuis” ontbijtje! Vooral in het najaar als de dagen kort zijn. Het ontbijt is zeer eenvoudig te maken: een kwestie van de havermout op het vuur en ondertussen de ingrediënten in stukjes hakken. De peer is lekker zoet en sappig en de amandelen zorgen voor een fijne bite. Zeker een aanrader! (Zo’n warm ontbijt krijg je toch in de Nederlandse hotels niet…)
Ik ben de laatste tijd een ontzettende fan van amandelen. Deze wondertjes uit de natuur zitten boordevol calcium, kalium, fosfor en vitamine E. Vandaar dat ik regelmatig cakes of broodjes bak met amandelmeel, maar een handje (ongezoute) amandelen is ook een perfecte snack voor tussendoor. Door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in amandelen, heb je lang een vol gevoel.
De speculaaskruiden maken dit recept helemaal af. Dat geeft het een echt warm herfstgevoel. Kruip nog maar even onder een dekentje met deze kruidige warme havermout. Dan kun je daarna knallen!
Warme Havermout met Peer en Amandelen
ingrediënten per persoon
- 1 kopje (of cup) havermout
- 200 ml water of amandelmelk
- 1 zachte peer
- handje amandelen
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 mespuntje stevia (optioneel)
Doe de havermout en water (of amandelmelk) in een pan en breng deze aan de kook. Laat deze een aantal minuten zachtjes doorpruttelen, maar vergeet niet regelmatig even te roeren. Hak ondertussen de peer en amandelen fijn. Als de havermout een stevige pap is geworden, voeg dan eerst de speculaaskruiden en eventueel wat stevia toe. Roer even goed door. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg de overige ingrediënten toe.
Genieten maar!
Ben je ook zo’n fan van havermout? Dan staat mijn website vol met lekkere recepten. Hier vind je alle recepten voor lekkere ontbijtjes!
Mmm… Klinkt goed! Havermout heb ik eigenlijk nog nooit gegeten, maar ik maak zoiets wel eens met quinoa.
Oh wat goed! Zelf maken we vooral hartige recepten met quinoa, zoals courgettes gevuld met quinoa en tomatensaus (heerlijk!). In vergelijking met havermout is quinoa wel best prijzig, helaas.
Ik heb het zojuist gemaakt.. Erg lekker!
Hallo Marije, goed om te horen!