In het weekend willen we wel eens wat anders dan een gezonde groene smoothie of een kom met havermout. En naast onze favoriete hartige recepten met ei, is dit het perfecte zoetekauw ontbijt. Het was even experimenteren, maar inmiddels hebben we een recept ontdekt wat zorgt voor van die lekkere “fluffy” American Style havermout pancakes.
Het recept is uiteraard zonder suiker en volledig suikerdipvrij, maar soms willen we stiekem nog weleens een theelepeltje ahornsiroop of honing over de pannenkoeken doen. In het kader van een uitzondering uiteraard! Honing is zoveel beter dan de standaard suikerpoeder die men doorgaans over de pannenkoeken strooit. Daarnaast schijnt honing ook een ontstekingsremmende werking te hebben. In de traditionele geneeskunde werd honing niet voor niets op wonden gesmeerd om infecties te voorkomen. Dit werkt echter alleen bij rauwe honing, omdat rauwe honing vol zit met fytonutriënten. Verwarm je de honing, dan verliest het helaas al zijn voedingswaarden.
Let wel, wil je dit recept volledig suikerdip-vrij maken; lose the honey! Honing is uiteraard niet goed voor de suikerspiegel. Het blijft suiker. Wat je dan kunt doen is een lekker fruitsausje maken door wat bessen/aarbeien te laten inkoken met wat water, en dit over de pannenkoekjes gieten. Dit is uiteraard een veel betere oplossing voor je bloedsuikerspiegel (en overigens ook erg lekker!). De pannenkoekjes zijn op zich ook al zoet genoeg, door de stevia en banaan.
Havermout Pancakes met Spelt en Banaan
Voor 8 à 9 kleine pannenkoekjes
- 1 cup havermout (hoeveel is een cup?)
- ½ cup volkoren speltmeel
- 1 cup sojamelk (of amandelmelk)
- 1 ei
- ½ theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- 1 snufje zout, kaneel en stevia
- 1 banaan
- kokosolie om in te bakken
Doe de havermout en speltmeel samen in een grote mengkom en voeg alle droge ingrediënten toe (baking soda, zout, kaneel en stevia). Doe het ei in een aparte kom en klop het eigeel even los. Voeg vervolgens het losgeklopte ei, de sojamelk en het appel cider azijn toe aan de mengkom en roer het geheel goed door. Zet de mengkom even op zij, en hak de banaan in dunne plakjes.
Zet een grote koekenpan op het vuur en smelt een eetlepel kokosolie in de pan. Giet vervolgens 3 bergjes van het beslag in de pan en druk in ieder pannenkoekje een paar plakjes banaan. Zodra er belletjes bovenop het pannenkoekje verschijnen kun je de pannenkoekjes omdraaien en de andere kant ook goudbruin bakken. Bewaar de pannenkoekjes tussen twee warme borden en maak het beslag op door telkens drie pannenkoekjes goudbruin te bakken.
Maak de borden op door op elk bord 4 à 5 havermout pancakes te stapelen. Giet er wat vruchtensaus overheen (of wat honing) en serveer met de overgebleven schijfjes banaan. Smullen!
Inmiddels heb ik al wat vaker fijne pancakes gebakken, en zijn dit mijn favorieten: met haver en banaan, met mango, en met spelt.