• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Warm Ontbijt met Zwarte Rijst, Kokosmelk & Bosbessenjam

21 januari 2017

Warm Ontbijt met Zwarte Rijst, Kokosmelk & Bosbessenjam

Hou jij ook zo van warme ontbijtjes in de winter maar komt de havermout inmiddels je neus uit? Dan is dit een lekkere ontbijt-tip om de dag eens zonder die bekende havermout te beginnen: maak  een overheerlijke warme kom ontbijt met zwarte rijst, kokosmelk en bosbessenjam. Want zwarte rijst doet het niet alleen goed in hartige gerechten, zoals deze bietjes salade, maar is ook lekker als een soort rijstepap in de ochtend. Zonder overigens te klef te worden, want daar houden wij hier niet zo van! Lekker met al het natuurlijke zoet van fruit.

Ik maakte deze zwarte rijstepap namelijk af met wat heerlijke toppings: een flinke klodder zelfgemaakte chia & bosbessenjam, wat verse blauwe druiven, een sappige Medjool dadel (voor wat extra zoet) en wat geroosterd kokosschaafsel. Oh, wat een feestje op mijn bord! Overigens snap je dat deze shots zijn gemaakt voor dit lekkere zwarte rijst ontbijtje in mijn buik zat. Goed de jam door het kommetje roeren voor je gaat eten is uiteraard een must, maar iets minder fotogeniek.

Zoals je inmiddels wel weet is witte rijst bewerkt, en heeft deze zijn vezels in dit bewerkingsproces verloren. Zwarte rijst is echter nog “volkoren”: het zit boordevol vezels en vult hierdoor stukken beter. Daarnaast is het rijk aan anti-oxidanten, ijzer en vitamine E. De kleurstof die van nature aanwezig is in de zwarte rijst (anthocyanen), vind je ook terug in o.a. rode kool. Deze anthocyanen schijnen erg goed te helpen bij het reguleren van je insuline.

Nog meer warme ontbijtjes zonder havermout? Wat dacht je van deze lekkere kaki quinoa kom?

Rijstepap van Zwarte Rijst met Kokosmelk

Zwarte Rijst Pap met Chia Jam en Druiven

Warm Ontbijt met Zwarte Rijst, Kokosmelk & Bosbessenjam

per persoon

  • 50 gram zwarte rijst
  • 100 ml kokosmelk
  • 1/2 theelepel vanille-extract, suikervrij
  • 2 eetlepels bosbessen chia jam
  • een handje verse blauwe druiven
  • 1 Medjool dadel
  • 1 eetlepel geroosterde kokosflakes

Spoel de zwarte rijst goed af, en kook deze dan in ruim water in 45-60 minuten goed gaar. Als de rijst bijna klaar is, verwarm dan ook even de kokosmelk in een pannetje samen met de vanille.

Giet de rijst af, en schep deze in de kom. Giet de kokosmelk eroverheen. Hak de dadel in stukjes en halveer de druiven. Garneer de rijstepap de bosbessenjam, blauwe druiven, dadel en geroosterde kokosflakes. Eet smakelijk!

Een simpel recept, wat wel een beetje geduld vraagt! Ik ben benieuwd wanneer jij dit lekkere ontbijtje met zwarte rijst gaat proberen. Laat je me weer weten wat je ervan vond?

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Havermout met Kokosmelk & BanaanHavermout met Kokosmelk & Banaan Bircher Muesli à la Gwyneth PaltrowBircher Muesli à la Gwyneth Avocado Bosbessen & Mango Super Smoothie BowlAvocado Bosbessen & Mango Super Smoothie Bowl Chia & Cashewnoten Ontbijt met BosbessenChia & Cashewnoten Ontbijt met Bosbessen

Categorie: Suikervrij Ontbijten, Vegan Tags: bosbessen, chiazaad, dadels, druiven, kokosflakes, kokosmelk, medjool, ontbijten zonder havermout, suikervrij ontbijt, vegan, warm ontbijt, zelfgemaakte jam, zwarte rijst, zwarte rijstepap

Vorig bericht: « Friszoete Limoen & Hazelnoot Koekjes zonder Suiker
Volgend bericht: Quinoa Quiche met Prei & Feta van Chicks Love Food »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Annemieke zegt

    28 september 2017 om 12:59 pm

    Leuk idee! Ik vraag me dan wel af of zilvervliesrijst minder gezond is dat zwarte rijst, hoe zie jij dat?

    • Saskia zegt

      28 september 2017 om 2:29 pm

      Hallo Annemieke, tja, daar zou je echt een uitgebreide studie voor moeten doen en alle ingrediënten op micro niveau naast elkaar moeten leggen. Ze bevatten allebei meer vezels en zijn stukken gezonder dan witte rijst. Dat is iets wat zeker is! Zwarte rijst bevat ook een hoop anti-oxidanten (https://www.gezondheidsnet.nl/zwarte-rijst-goede-bron-van-antioxidanten). Je kunt in dit recept prima zilvervliesrijst gebruiken, als dat is wat je bedoelt? 😉 Maar als je écht een antwoord wilt op die vraag moet je een goede search doen in een hoop wetenschappelijke literatuur lijkt me. Haha.

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact