Hou jij ook zo van warme ontbijtjes in de winter maar komt de havermout inmiddels je neus uit? Dan is dit een lekkere ontbijt-tip om de dag eens zonder die bekende havermout te beginnen: maak een overheerlijke warme kom ontbijt met zwarte rijst, kokosmelk en bosbessenjam. Want zwarte rijst doet het niet alleen goed in hartige gerechten, zoals deze bietjes salade, maar is ook lekker als een soort rijstepap in de ochtend. Zonder overigens te klef te worden, want daar houden wij hier niet zo van! Lekker met al het natuurlijke zoet van fruit.
Ik maakte deze zwarte rijstepap namelijk af met wat heerlijke toppings: een flinke klodder zelfgemaakte chia & bosbessenjam, wat verse blauwe druiven, een sappige Medjool dadel (voor wat extra zoet) en wat geroosterd kokosschaafsel. Oh, wat een feestje op mijn bord! Overigens snap je dat deze shots zijn gemaakt voor dit lekkere zwarte rijst ontbijtje in mijn buik zat. Goed de jam door het kommetje roeren voor je gaat eten is uiteraard een must, maar iets minder fotogeniek.
Zoals je inmiddels wel weet is witte rijst bewerkt, en heeft deze zijn vezels in dit bewerkingsproces verloren. Zwarte rijst is echter nog “volkoren”: het zit boordevol vezels en vult hierdoor stukken beter. Daarnaast is het rijk aan anti-oxidanten, ijzer en vitamine E. De kleurstof die van nature aanwezig is in de zwarte rijst (anthocyanen), vind je ook terug in o.a. rode kool. Deze anthocyanen schijnen erg goed te helpen bij het reguleren van je insuline.
Nog meer warme ontbijtjes zonder havermout? Wat dacht je van deze lekkere kaki quinoa kom?
Warm Ontbijt met Zwarte Rijst, Kokosmelk & Bosbessenjam
per persoon
- 50 gram zwarte rijst
- 100 ml kokosmelk
- 1/2 theelepel vanille-extract, suikervrij
- 2 eetlepels bosbessen chia jam
- een handje verse blauwe druiven
- 1 Medjool dadel
- 1 eetlepel geroosterde kokosflakes
Spoel de zwarte rijst goed af, en kook deze dan in ruim water in 45-60 minuten goed gaar. Als de rijst bijna klaar is, verwarm dan ook even de kokosmelk in een pannetje samen met de vanille.
Giet de rijst af, en schep deze in de kom. Giet de kokosmelk eroverheen. Hak de dadel in stukjes en halveer de druiven. Garneer de rijstepap de bosbessenjam, blauwe druiven, dadel en geroosterde kokosflakes. Eet smakelijk!
Een simpel recept, wat wel een beetje geduld vraagt! Ik ben benieuwd wanneer jij dit lekkere ontbijtje met zwarte rijst gaat proberen. Laat je me weer weten wat je ervan vond?
Leuk idee! Ik vraag me dan wel af of zilvervliesrijst minder gezond is dat zwarte rijst, hoe zie jij dat?
Hallo Annemieke, tja, daar zou je echt een uitgebreide studie voor moeten doen en alle ingrediënten op micro niveau naast elkaar moeten leggen. Ze bevatten allebei meer vezels en zijn stukken gezonder dan witte rijst. Dat is iets wat zeker is! Zwarte rijst bevat ook een hoop anti-oxidanten (https://www.gezondheidsnet.nl/zwarte-rijst-goede-bron-van-antioxidanten). Je kunt in dit recept prima zilvervliesrijst gebruiken, als dat is wat je bedoelt? 😉 Maar als je écht een antwoord wilt op die vraag moet je een goede search doen in een hoop wetenschappelijke literatuur lijkt me. Haha.