Het is een heerlijke zonnige zondag, als ik deze pannenkoeken met sinaasappel in elkaar draai. Het is buiten helder en koud. Binnen is het warm en behaaglijk. De zon schijnt naar binnen en de muziek speelt. Het is stil want onze zoon is uit logeren bij opa en oma (lees: voor iedereen die even geen kidsrecepten meer kan zien, een lekkere traktatie (ook!) voor volwassenen vandaag)! Ik meng amandelmeel en roggemeel in een kom en creëer een nieuw recept. Daar heb ik immers ruim de tijd voor! Heerlijk. We creëren een feestje op ons bord met wat lekkere toppings en een zelfgemaakte sinaasappelsaus!
Wat een heerlijk weekend was dit! Een weekend alleen op pad met mijn lief, om 7 jaar samen te vieren! We slenteren een dag door Rotterdam en starten uiteraard bij de markthal om betoverd te worden door alle kraampjes vol lekkers… We kijken samen een foute film in de bioscoop, met een grote bak zoute popcorn. Samen genieten we van een drie-gangen diner en een bijpassend wijnarrangement. En dan de volgende ochtend? Uitslapen dus en lekkere nieuwe pannenkoeken uitproberen!
Deze pannenkoekjes zijn lekker big en fluffy. Erg Amerikaans, zeg maar. Dat komt door de baksoda en appelazijn. De pannenkoeken zijn niet erg zoet van zichtzelf, maar de zelfgemaakte saus komt onze zoete cravings ruimschoots tegemoet! Ga jij ze ook uitproberen? En weet je wat? Waarschijnlijk vinden onze proefhelden ze ook om te smullen…
Pannenkoeken met Sinaasappel van Rogge en Amandelmeel
voor 15 pannenkoeken (3-4 personen)
- 200 gram amandelmeel
- 110 gram roggemeel
- de schil van 1 (pers)sinaasappel
- 1 theelepel baksoda
- een snufje zout
- 1 theelepel vanille-extract (ik gebruik een suikervrije van de natuurwinkel)
- 3 middelgrote eieren
- 400 ml ongezoete amandelmelk
- 1 eetlepel appel azijn
- kokosolie of boter, om in te bakken
voor de saus
- sap van twee perssinaasappels
- 6 verse dadels
Meng de droge ingrediënten en roer deze goed door. Klop dan de eieren los met de amandelmelk, vanille en appel azijn. Meng de natte ingrediënten goed door de droge. Dit kan met de hand, of met een keukenmachine. Verwarm dan wat kokosolie (of boter) in een ruime koekenpan en schep hierin 3 à 4 hoopjes van het beslag. Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin. Ga door tot het beslag op is.
Maak de saus door in een kleine keukenmachine, koffiemolen of met een staafmixer het sap van twee perssinaasappels te mixen met 6 ontpitte sappige dadels.
Maak de borden op door een stapeltje pannenkoeken te garneren met de saus, en toppings naar keuze. Op mijn bordje liggen kokos flakes, gepofte bruine rijst en wat rozijntjes.
Ga jij ook aan de slag met deze fluffy pannenkoeken met sinaasappel? Ik ben uiteraard erg benieuwd hoe jouw feestelijke ontbijtbord eruit komt te zien? Tag jij mij op social media met #blijsuikervrij? Laat vooral ook je vragen achter onder dit bericht of op de sociale kanalen!
Eerste keer dat ik roggemeel en amandelmeel gebruikt heb, moest even wennen aan de structuur en vond het wat “droog”. Smaak was wel lekker.
Even een vraag over de saus, ik heb al verschillende soorten dadels geprobeerd (voor verschillende van je dadels saus recepten) maar krijg het niet voor elkaar om een gladde saus te maken. Heb je tips?
Misschien helpt het als je de dadels even 10 minuutjes weekt in een kommetje heet water? Je moet vooral voldoende vocht toevoegen en een stevige blender of keukenmachine gebruiken. 🙂