Dit is wat je wilt eten als het koud is buiten. Trust me. Een verwen-ontbijtje, om je vingers bij af te likken. Het is een warm kruidig feestje op je bord! Het kastanjemeel geeft het gerecht een fijne diepe notensmaak, die gecombineerd met warme zoete peer en speculaas perfect werkt. Deze lekkere en feestelijke pannenkoeken van kastanjemeel gaan wij nog veel vaker eten!
Maar beleg de pannenkoeken vooral zoals jij dat wilt. Omdat het basisrecept van zichzelf niet gezoet is, kun je ze ook met hartige ingrediënten beleggen. Denk eens aan geitenkaas en walnoten, bijvoorbeeld! Of zelfgemaakte pesto en rucola…
Wat is kastanjemeel?
Kastanjemeel wordt gemaakt van tamme kastanjes. Het velletje wordt van deze kastanjes afgehaald, ze worden gedroogd en vervolgens gemalen tot meel. Je kunt het kopen in de meeste natuurwinkels, on- of offline. Het is lichtzoet van smaak, en werkt dus goed om mee te bakken. Het alleen rijst niet heel erg goed, maar daar merk je in pannenkoeken natuurlijk helemaal niets van.
Kastanjemeel is helemaal glutenvrij, trouwens. Ik werk in dit recept echter ook met speltmeel, dit is natuurlijk niet helemaal zonder gluten. Je zou dit desgewenst kunnen vervangen door bijvoorbeeld fijngemalen (glutenvrije) havermout of havermeel, om volledig glutenvrije pannenkoekjes te bakken! Voor andere lekkere ontbijtrecepten, kijk je hier.
Pannenkoeken van Kastanjemeel met Warme Kruidige Peer
voor 5 pannenkoeken
- 130 gram kastanjemeel
- 110 gram volkoren speltmeel
- 500 ml ongezoete amandelmelk
- 50 ml water
- een snuf Himalaya zout
- kokosolie of roomboter, om in te bakken
Meng de bovenstaande ingrediënten tot een glad beslag. Laat het heel even 5 minuutjes rusten, dan vallen de pannenkoekjes niet uit elkaar als je ze bakt. Je kunt dan eventueel nog een klein scheutje water toevoegen, als het beslag iets te dik is.
Maak pannenkoekjes door in een keukenpan een beetje koksolie of roomboter te verwarmen. Schep dan met een soeplepel een schep van het beslag in de pan en draai de pan rond om het beslag goed te verspreiden over de bodem. Bak de pannenkoek dan aan beide kanten goudbruin op laag tot middelhoog vuur.
voor de topping, per persoon/pannenkoek
- 1 rijpe peer, in stukjes
- een flinke snuf speculaaskruiden
- 1 eetlepel moerbeien
- 1 eetlepel geroosterde kokosflakes
Verwarm nog een beetje kokoslie of boter in een steelpannetje, en verwarm de stukjes peer hierin. Voeg speculaaskruiden naar wens toe, en bak de peertjes even tot ze lekker zacht geworden zijn. Schep de peer, samen met de moerbeitjes en kokosflakes op de warme pannenkoeken!
En laat het genieten maar beginnen! Heerlijk. Waar kun je jou voor wakker maken op de vroege ochtend? Wordt jij ook blij van deze pannenkoeken van kastanjemeel? Laat vooral jouw reactie achter bij de comments of deel jouw foto op social media met #blijsuikervrij.
Saskia, waarom gebruik je niet alleen maar kastanjemeel?
De combinatie zorgt voor een juiste kastanje-smaak, vind ik persoonlijk. Daarnaast zorgen de gluten uit het speltmeel voor een lekkere luchtige maar toch stevige structuur!
Hoeft er geen ei in? Voor het binden?
Hallo Veronica, nee, in dit recept gebruik ik geen ei! Ze zijn dus helemaal plantaardig. Als je het beslag eventjes laat rusten voor je start met bakken, vallen ze niet uit elkaar. 🙂