Het gebeurt niet vaak in huize Blij Suikervrij, maar alle credits voor dit recept gaan naar mijn man! Het was op een heerlijke zaterdagochtend, dat hij mij even een uurtje liet uitslapen. Dat hij samen met onze peuter de keuken insloop, en dat ze deze overheerlijke havermout pannenkoeken met cacao bakten. De mannen in huis zijn namelijk al heel lang fan van bananen pannenkoeken, maar uiteraard ook van chocolade. Dus ja, zo ontstond blijkbaar dit overheerlijke weekend-ontbijtje, waar ik helemaal niets voor hoefde te doen, heerlijk.Al heb ik natuurlijk nog wel even stiekem wat foto’s van de pannenkoekentoren gemaakt! En ik heb een granaatappel flink met een pollepel aan gort geslagen, om snel alle lekkere pitjes eruit te halen. Die mijn 2-jarige zoon vervolgens naar binnen werkte alsof het snoepjes waren! Heerlijk, granaatappel. En chocolade werkt gewoon perfect met rood fruit! Helaas zijn de aardbeien niet in het seizoen, dus doen we het hiermee.
Ik inspireer je graag alvast voor het komende weekend, of voor die vrije ochtend waarop je jezelf eens even extra wilt verwennen. Door de toevoeging van een paar rozijntjes aan het beslag hebben deze pannenkoeken geen suiker of stroop meer nodig, dus kun je lekker ongegeneerd snoepen.
Wij bakken er overigens altijd een paar extra om in te vriezen. Dan hebben we altijd een ontbijtje voor onze zoon bij de hand, als we snel iets willen eten ‘s ochtends en de havermout op is.
Havermout Pannenkoeken met Cacao & Rozijntjes
voor zo’n 20 pannenkoekjes (4-5 personen)
- 300 gram havermout
- 3 middelgrote rijpe bananen
- 3 biologische eieren
- 1 theelepeltje suikervrij vanille-extract
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 200 ml amandelmelk (of andere melk naar keuze)
- een flink handje rozijnen
- kokosolie, om in te bakken
Maal de havermout in de keukenmachine/foodprocessor fijn tot havermeel. Voeg dan de bananen en de eieren toe, en laat het geheel even goed draaien. Voeg amandelmelk toe totdat je een fijn pannenkoekbeslag krijgt, wij gebruikten ongeveer 200 ml.
Omdat we American Pancakes bakken (van die kleine pannenkoekjes die iets dikker zijn dan normaal), mag het beslag iets steviger zijn dan normaal pannenkoekbeslag.
Voeg dan de vanille en cacao toe en als deze goed verdeeld is over het beslag mag je de machine uitzetten. Roer dan handmatig de rozijnen erdoor, dan blijven deze mooi “heel”.
Zet een grote koekenpan op het vuur en verwarm hierin een eetlepel kokosolie. Schep dan drie bergjes van het beslag in de pan, en bak de pancakes aan beide kanten goed gaar. Ga door tot het beslag op is.
Serveer de pannenkoeken met vers fruit naar smaak, zoals met granaatappelpitjes. Ook lekker met kokosflakes!
Ga jij aan de slag met deze havermout pannenkoeken met cacao & rozijntjes? Dan ben ik erg benieuwd wat je ervan vond! Laat vooral je reactie achter onder dit bericht, of op social media. Maak een feestje van het leven; eet lekker veel cacao! 😉
Je vind uiteraard een hoop andere lekkere pannenkoeken recepten op deze site.
Heerlijk! Ik heb nog pecannoten toegevoegd en ze belegd met verse aardbeien
Mmmm, dat klinkt perfect! 🙂
Hoi! Warm je deze pannenkoekjes dan gewoon ‘s ochtends in de microgolfoven even op voor je zoontje?
Hallo Els, je kunt ze opwarmen in de magnetron of even kort in een koekenpan. Net wat je prettiger vindt!