Een grote ovenschaal vol met peren crumble. Daar doe ik het voor: daar sta ik maar al te graag voor op in het weekend. Een soort perentaartje op je bord, dat kan bijna niet beter, toch? Zal ik je dan ook nog even vertellen dat het heel makkelijk is om te maken?
Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze geen tijd hebben om te bakken. Vervolgens staan ze een kwartier in de keuken om voor iedereen boterhammen te smeren. Uiteindelijk kost eten bereiden altijd tijd. En alhoewel iets bakken op de vroege ochtend misschien klinkt als veel werk, is het meeste werk het wachten. En dat is eigenlijk best ontspannen. Voor dit ontbijt schil je wat peren en roer je de hele boel door elkaar. Dan moet de oven aan het werk. Dat is hét moment om nog even lekker op de bank te kruipen, met een glas wat met citroen, of alvast een kop thee of koffie. (Of, als je haast hebt, kun je alvast onder de douche springen). Niet lang daarna komt er een overheerlijke gebakken peren crumble geur jouw kant op. Geloof me: instant happiness!
Peren Crumble Ontbijt
voor een kleine ovenschaal
- 300 gram havermout
- 3 zachte peren
- 100 gram gemengde ongebrande noten en zaden, naar keuze
- 1 eetlepel kaneel
- 3 eieren
- 250 ml lauw water
- een handje verse rozijnen (of fijngehakte verse dadels)
- 1 eetlepel chiazaad of gemalen lijnzaad
- kokosolie, om de ovenschaal in te vetten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet alvast een grote ovenschaal of taartvorm in met kokosolie. Hak vervolgens de gemengde noten fijn. Doe de helft hiervan in een grote mengkom. Zet de ander helft even apart. Schil hierna de peren en hak deze in kleine blokjes. Voeg deze toe aan de kom, samen met de havermout, rozijnen, kaneel en de chiazaadjes. Klop dan de eieren los en voeg ze samen met het lauwwarme water als laatste toe aan de mengkom. Meng het geheel goed.
Schep het mengsel in de ovenschaal en druk het geheel enigszins aan. Zorg dat het evenredig is verdeeld. Strooi dan de rest van de noten erover. Bak de havermout dan gedurende 25-30 minuten af in de voorverwarmde oven. De bovenkant is dan enigszins knapperig en de randjes kleuren goudbruin.
Genieten maar!
Heb jij hem al geprobeerd, deze peren crumble? Ik hoop dat je er ook zo van heb kunnen genieten!
Zoek je meer lekkere pure zoete recepten? Neem dan ook eens een kijkje bij mijn kookboek!
Yum! Klinkt heerlijk Saskia! Ik houd van gezonde crumble ontbijtjes! ^^
Hoi Saskia, dankjewel voor deze crumble, die ik aan kon passen aan hetgeen ik verdraag. Ik dacht wat minder te maken, maar het was een schaal vol, die zojuist uit de oven kwam. Het rook inderdaad heerlijk, maar smaakte voor mij toch nog iets teveel maar havermout(pap). Ik had een muesli gebruikt van havermout en amaranth en omdat er nog maar een kleine peer was, tevens een pluot en mango gebruikt, verder snufje zout en wat honing. Het ziet er prachtig uit, ik stuur je een foto per email.
Lekker! Ik kan me niet vinden in de voorgaande reactie “smaakte voor mij toch nog iets teveel maar havermout(pap)”. Het smaakt uiteraard wel naar havermout, het hoofdingrediënt is nu eenmaal havermout, maar het recept geeft toch een andere twist aan havermout.
Kan ik peren ook vervangen door ander fruit? Bv Mango, appel of wat dan ook?
Wil het heel graag gaan proberen. Met dol op havermoutvarianten.
Uiteraard kan dat! Lekker variëren! 🙂
Hoi,
Gisteravond een hele schaal gemaakt. Heerlijk! Nu heb ik er vandaag al van gesnoept als ontbijt en lunch. Maar zou ik het ook kunnen invriezen? En als ik het wil bewaren hoelang blijft het goed in de koelkast !
Dank!
Lisette
Je kunt het zo’n 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast, mits goed luchtdicht verpakt. Invriezen heb ik nog niet geprobeerd, ik denk dat de textuur dan mogelijk wel wat verandert. 😉
Hoe kan ik dit maken zonder ei?
Een ei kun je vervangen door een mengsel van 3 el water en 1 el lijnzaad of chiazaad. Even dit mengsel 10 minuten laten staan totdat het een pasta wordt, dan toevoegen aan het recept. 🙂
Hi, klinkt goed. Kun je het ook s Avonds bereiden en dan s ochtends koud eten? Aangezien ik om 6 uur begin….is het een beetje vroeg om dan al in de keuken te gaan staan
Ja hoor, dat kan zeker! 🙂
Door wat kan ik havermout vervangen ?
Ik kan daar niet tegen.
Oei, dat zou ik even niet weten. De havermout is een vrij essentieel onderdeel in dit recept!
@ Wivine: je kan de havermout vervangen voor boekweit of quinoavlokken. Mits je daar wel tegen kunt.