Een quinoa ontbijtje gemaakt met ongezoete amandelmelk kun je zeer makkelijk een tikkeltje zoeter maken. Namelijk met zoet zomers fruit en een lepeltje bruine rijst amazake. Dan krijg je een ultiem lauwwarm zomer-ontbijtje waar je buik blij van wordt. Want zo voeg je meteen wat goede bacteriën toe aan je kommetje! Een erg goede afwisseling op een havermoutje.
Ik schreef al eerder deze week over wat amazake precies is, en in hoeverre het een goede suikervervanger is. Dit kun je hier allemaal teruglezen. Vandaag deel ik dus een eerste receptje met amazake. Heb je dit nu niet in huis? Dan kun je uiteraard ook de amazake weglaten en de quinoa bereiden in een zoetere plantaardige melk, denk bijvoorbeeld aan een rijst/kokosmelk, een lijnzaad drink of een havermelk. Deze zijn van nature al iets zoeter, waardoor je de amazake qua smaak niet zult missen. Uiteraard krijg je dan niet al die goed bacteriën binnen! 😉
Ik deelde voor de liefhebbers al eerder een vergelijkbaar quinoa ontbijt, namelijk met kaki-fruit en granaatappel.
Quinoa Ontbijtje met Perzik & Bruine Rijst Amazake
per persoon
- 100 gram witte quinoa
- 250 ml amandelmelk (ongezoet)
- 1/2 theelepel kaneel
- snufje vanillepoeder
- 120 ml water
- 1 rijpe perzik
- 1 eetlepel bruine rijst amazake, te koop in de natuurwinkel of online
- ter garnering: aardbeien, chiazaad
Instructies
- Doe de quinoa, samen met de amandelmelk, kaneel, vanillepoeder en water in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat het geheel pruttelen, totdat het geheel een pap heeft gevormd en de quinoa goed gaar is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf regelmatig roeren, zodat het geheel niet aanbrand.
- Hak vervolgens de perzik in stukjes (leg eventueel een paar schijfjes apart voor de garnering), en roer deze door de pap, samen met de bruine rijst amazake.
- Schep het ontbijt in een kommetje en garneer de kom naar smaak met wat aardbeien en chiazaadjes.
Wil je een nog sneller ontbijtje? Kook dan alvast de avond van tevoren de quinoa voor. Ik doe dit bijvoorbeeld als ik ‘s avonds een avondmaaltijd met quinoa maak. Dan kook ik wat extra en hoef ik deze de volgende ochtend alleen nog maar even op te warmen. Uiteraard hoef je dan minder vocht toe te voegen, omdat de gekookte quinoa geen vocht meer opneemt.
Geniet ervan!
Saskia
Hi Saskia, ben erg benieuwd naar de smaak en
heb een potje gekocht. Nu zag ik dat je het binnen 3
dagen moet consumeren in verband met bederf.
Zou je een gedeelte kunnen invriezen denk je?
Groet Petra
Oei, dat zou ik echt niet weten. Dat zou je even aan de fabrikant moeten vragen.