Lekkere warme ontbijtjes zijn favoriet in ons huis! Een goed alternatief voor een kommetje havermout pap, is een pap van quinoa. Deze zit immers bomvol goede aminozuren. Ik maak hem hier als feestelijk quinoa ontbijt met kaki fruit, granaatappel en kaneel, voor de nodige kruidigheid. Serveer hem met wat vers geroosterd amandelschaafsel, dan wordt het ontbijtje onweerstaanbaar…
Mijn peuter wilde het liefst mijn ontbijtje ook opeten. Hij griste de lepel uit mijn handen en wist dat hij heel snel moest zijn. Slimmerd. Kaneel ligt hem wel. En ik had hem net daarvoor voor het eerst in zijn leven wat stukjes vers kaki fruit gegeven, toen ik de pap op het vuur had staan. Hij was er wel door geboeid, dat oranje fruit. Het leek een beetje op appel… En dat klopt ook wel: in de bereiding kun je vaak kaki fruit op de plek van appel leggen. Wat dus betekent dat je dit ontbijtje prima met appel kunt maken. Al is hij dan misschien iets minder bijzonder! En wij houden wel van wat extra’s met de feestdagen…
Kerst Quinoa Ontbijt met Kaki Fruit
voor 2 personen
- 1 grote kaki fruit
- 100 gram witte quinoa
- 1/2 theelepel kaneel
- 250 ml amandelmelk (ongezoet)
- 120 ml water
- ter garnering: granaatappelpitjes, amandelschaafsel
Schil de kaki, en hak deze in blokjes. Houd eventueel een paar schijfjes achter de hand om later op je bordje te leggen ter garnering.
Doe de kaki samen met de helft van het water (60 ml) en de kaneel, in een steelpan. Kook de kaki even een paar minuten, tot deze zachter is geworden en het water redelijk is ingekookt tot een dikkere pasta. Spoel ondertussen de quinoa goed af, onder stromend water.
Doe dan de quinoa, samen met de amandelmelk en de rest van het water bij het pannetje. Laat het geheel pruttelen, totdat het geheel een pap heeft gevormd en de quinoa goed gaar is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf regelmatig roeren, zodat het geheel niet aanbrand.
Verdeel de pap dan over de kommen, besprenkel met wat extra amandelmelk en garneer met granaatappelpitjes en amandelschaafsel. De amandeltjes kun je eventueel nog even kort roosteren voor extra smaak.
Geniet van je quinoa ontbijt met kaki fruit! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Laat vooral je reactie achter bij de comments of op social media.