Zachte kleine krentenbolletjes zijn het! En zoveel gezonder dan oliebollen! Ze zijn erg lekker en niet te zoet. Overigens kun je ze prima zoet te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte chiajam… Die smaakt hier goddelijk op! Maar met een lik pindakaas zijn ze ook voortreffelijk. Kwarkbollen zijn helemaal hip onder de fitfoodies, omdat je ze maakt met een hoop eiwitrijke kwark. Maar ook voor de minder fanatiekelingen onder ons, zijn ze gewoon erg gezond. Ik maakte de rozijnen kwarkbolletjes met speculaaskruiden: dat is wel zo toepasselijk in dit seizoen!
Het recept vond ik uiteraard weer via Pinterest, want zo kwam ik terecht op deze pagina van Karlijn’s Kitchen. Ik paste het recept ietsje aan, omdat ik liever niet met normale bakpoeder werk. Daarnaast voegde ik natuurlijk speculaas toe! Ik kon de kwarkbolletjes niet weerstaan toen ze net uit de oven kwamen. Lekker warm en fluffy. En alhoewel ik zelf probeer zoveel mogelijk met plantaardige melk te koken en bakken, maakte ik voor deze kwarkbollen graag een uitzondering. Kwark staat standaard in de koeling omdat onze peuter het zo lekker vind. En aangezien we zelf lactose allemaal prima verdragen, kan een lekker baksel er soms ook nog wel bij.
Toch wil ik het misschien ook weleens met kokosyoghurt uitproberen… Wie van jullie heeft dit weleens gebruikt om mee te bakken?
Rozijnen Kwarkbolletjes met Speculaaskruiden
voor 6 bolletjes
- 125 ml volle Franse kwark
- 125 gram speltmeel
- 1 ei
- 1 flinke theelepel koek & speculaaskruiden
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- 1 snufje zout
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 50 gram rozijnen
Laat de rozijntjes even weken in een bakje warm water. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom de kwark met het ei, de kruiden, wijnsteenbakpoeder, olijfolie en een snuf zout. Schep als laatste geleidelijk het speltmeel erdoor, en roer tot een glad deeg. Laat dan de rozijnen uitlekken en dep deze even goed droog met een theedoek.
Meng de rozijnen door het beslag. Maak dan zes hoopjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Het handigst doe je dit met twee lepels. Het beslag hoort namelijk wat plakkerig te zijn.
Bak de bolletjes af in 20-25 minuten.
Wanneer zet jij deze gezonde rozijnen kwarkbolletjes op tafel? Ik ben benieuwd! Laat mij vooral weten wat je ervan vond, door te reageren bij de comments of via social media. Meer van dit soort recepten vind je natuurlijk in mijn kookboek Zoet!
Zou dit ook met havermeel kunnen?
Ja hoor, ik denk van wel!
Het is gelukt met havermeel. Ik heb er nog zelfgemaakt amandelspijs in gedaan. Zo had ik mini kerststolletjes
Was lekker
Mmmm, dat klinkt verrukkelijk. Goed idee voor volgend jaar!
Zou dit ook met kokoskwark kunnen ik ben lactosevrij.
De smaak zal zeker anders zijn
sorry lees te snel ik ga ze makaen
Leuk Betty, ik ben benieuwd of ze lekker zijn met kokosyoghurt…
Zou ik ook magere kwark kunnen gebruiken ipv volle kwark?
Als deze dan maar niet te vloeibaar is! In principe moet er een vrij stevige Griekse yoghurt of kwark in, mijn ervaring met magere producten is dat ze van structuur iets anders zijn, dus dit kan het bakresultaat wel beïnvloeden.
In aanvulling op magere of volle kwark, je kunt veel beter kiezen voor volle producten, het vet hebben we juist nodig en geeft bovendien meer smaak aan producten waardoor je beter uitkomt zonder extra zoetstoffen!
Recept klinkt lekker, ik ga het proberen met volkoren/ eventueel versgemalen spelmeel 🙂
Het is gelukt met havelmeel In de bolletjes heb ik zelfgemaakt suikvervrij amandelspijs gedaan. Nu heb ik kleine kerstbroodjes. 🙂
Lekker
Oh, wat een superleuk idee! Geniet ervan!!
Superlekker!! Ik had er een banaan ingestopt en ipv speculaaskruiden vanille erbij. Even met mijn ogen knipperen en de bolletjes waren hier in huis verslonden. Voor herhaling vatbaar dus 🙂
Mooi! 🙂
Ik heb ze gemaakt en ik was een beetje teleurgesteld. Het werden van die ontzettende compacte harde dingen. De volgende dag waren ze al niet meer te eten. Het enige dat ik anders heb gedaan was kokosolie gebruiken ipv olijfolie. Heb je een tip voor mij dat ik de kwarkbollen wat luchtiger kan krijgen?
Hallo Jody, wat jammer. Het kan door de kokosolie komen dat ze wat harder worden. Die olie wordt namelijk hard op kamertemperatuur/in de koelkast. Wat je ook nog kan proberen is iets meer wijnsteenbakpoeder toevoegen.
Ok dankje! Ik ga het nog een keer proberen 🙂 En ja, dat is ook zo, kokosolie wordt heel hard als het afkoelt. Niet aan gedacht!
Dit lijkt me lekker! Ik heb alleen geen wijnsteenbakpoeder in huis, zou gewone bakpoeder ook werken?
Ja hoor, dat werkt ook! 🙂
Vandaag samen met mijn dochter deze kwarkbolletjes gemaakt.
Wij vinden ze heerlijk!
Wat fijn, Nadieh! 🙂
Ik probeer suikervrij te eten. Moet zeggen dat het me nog niet meevalt. Maar ik doe mijn best. Heb deze kwarkbollen gemaakt en ze zijn echt heerlijk!!
Wat goed dat je probeert om suikervrij te eten. Het is niet altijd makkelijk inderdaad! Hopelijk kun je hier wat inspiratie vinden… en mocht je vragen hebben, laat het me vooral weten!
Heerlijk! Na de eerste test maak ik ze tegenwoordig in dubbele hoeveelheid want ze zijn zo op! En de speculaaskruiden geven een leuk “Nederlands tintje” voor ons in het buitenland:)
Leuk, Lisette! 🙂
Kun je ook gewone bakpoeder doen ipv wijnsteenbakpoeder?
Ja hoor, dat kan ook
Had dit zelfde recept ergens gelezen om het met boekweitmeel te maken.
Waren droog en beetje hard aan de buitenkant,niet lekker.
Had wel 1 zakje backing soda gebruikt ??
Hallo Annet! Ik weet niet precies wat je vraag is? Met boekweitmeel zal het geheid anders gaan. Boekweit bevat bijvoorbeeld geen gluten. In dit recept wordt bakpoeder of wijnsteenbakpoeder gebruikt.
Zou ik deze bollen ook kunnen maken met amandelmelk dit ivm KHA eten
?