• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Rozijnen Kwarkbolletjes met Speculaaskruiden

10 december 2016

Rozijnen Kwarkbolletjes met Speculaaskruiden

Zachte kleine krentenbolletjes zijn het! En zoveel gezonder dan oliebollen! Ze zijn erg lekker en niet te zoet. Overigens kun je ze prima zoet te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte chiajam… Die smaakt hier goddelijk op! Maar met een lik pindakaas zijn ze ook voortreffelijk. Kwarkbollen zijn helemaal hip onder de fitfoodies, omdat je ze maakt met een hoop eiwitrijke kwark. Maar ook voor de minder fanatiekelingen onder ons, zijn ze gewoon erg gezond. Ik maakte de rozijnen kwarkbolletjes met speculaaskruiden: dat is wel zo toepasselijk in dit seizoen!

Rozijnenbollen met kwark en speculaaskruiden

Het recept vond ik uiteraard weer via Pinterest, want zo kwam ik terecht op deze pagina van Karlijn’s Kitchen. Ik paste het recept ietsje aan, omdat ik liever niet met normale bakpoeder werk. Daarnaast voegde ik natuurlijk speculaas toe! Ik kon de kwarkbolletjes niet weerstaan toen ze net uit de oven kwamen. Lekker warm en fluffy. En alhoewel ik zelf probeer zoveel mogelijk met plantaardige melk te koken en bakken, maakte ik voor deze kwarkbollen graag een uitzondering. Kwark staat standaard in de koeling omdat onze peuter het zo lekker vind. En aangezien we zelf lactose allemaal prima verdragen, kan een lekker baksel er soms ook nog wel bij.

Rozijnen Kwark bollen met speculaaskruiden

Toch wil ik het misschien ook weleens met kokosyoghurt uitproberen… Wie van jullie heeft dit weleens gebruikt om mee te bakken?

Rozijnen Kwarkbolletjes met Speculaaskruiden

voor 6 bolletjes

  • 125 ml volle Franse kwark
  • 125 gram speltmeel
  • 1 ei
  • 1 flinke theelepel koek & speculaaskruiden
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 50 gram rozijnen

Laat de rozijntjes even weken in een bakje warm water. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Meng in een kom de kwark met het ei, de kruiden, wijnsteenbakpoeder, olijfolie en een snuf zout. Schep als laatste geleidelijk het speltmeel erdoor, en roer tot een glad deeg. Laat dan de rozijnen uitlekken en dep deze even goed droog met een theedoek.

Meng de rozijnen door het beslag. Maak dan zes hoopjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Het handigst doe je dit met twee lepels. Het beslag hoort namelijk wat plakkerig te zijn.

Bak de bolletjes af in 20-25 minuten.

Wanneer zet jij deze gezonde rozijnen kwarkbolletjes op tafel? Ik ben benieuwd! Laat mij vooral weten wat je ervan vond, door te reageren bij de comments of via social media. Meer van dit soort recepten vind je natuurlijk in mijn kookboek Zoet!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Mueslibrood met Boekweitmeel, Kastanjemeel en Spelt. Zelf maken, zonder broodbakmachine!Mueslibrood met Boekweitmeel & Rozijntjes Bananenbrood met RoggemeelBananenbrood met Roggemeel Cacao Bananenbrood met BosbessenCacao Bananenbrood met Bosbessen Volkoren Speltbrood met Walnoten uit de OvenVolkoren Speltbrood met Walnoten uit de Oven

Categorie: Brood & Crackers, Suikervrij Ontbijten Tags: ei, kwark, olijfolie, rozijnen, speculaaskruiden, speltmeel, wijnsteenbakpoeder, zout

Vorig bericht: « Champignonsoep met Zoete Aardappel en Prei
Volgend bericht: Fruitige Quinoa en Ananas Salade met Kip & Pecannoten »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Carmen zegt

    10 december 2016 om 10:01 am

    Zou dit ook met havermeel kunnen?

    • Saskia zegt

      10 december 2016 om 2:34 pm

      Ja hoor, ik denk van wel!

      • Carmen zegt

        28 december 2016 om 7:39 am

        Het is gelukt met havermeel. Ik heb er nog zelfgemaakt amandelspijs in gedaan. Zo had ik mini kerststolletjes
        Was lekker

        • Saskia zegt

          30 december 2016 om 3:49 pm

          Mmmm, dat klinkt verrukkelijk. Goed idee voor volgend jaar!

  2. betty zegt

    10 december 2016 om 3:30 pm

    Zou dit ook met kokoskwark kunnen ik ben lactosevrij.
    De smaak zal zeker anders zijn

  3. betty zegt

    10 december 2016 om 3:31 pm

    sorry lees te snel ik ga ze makaen

    • Saskia zegt

      11 december 2016 om 1:53 pm

      Leuk Betty, ik ben benieuwd of ze lekker zijn met kokosyoghurt…

  4. Karin zegt

    11 december 2016 om 11:28 am

    Zou ik ook magere kwark kunnen gebruiken ipv volle kwark?

    • Saskia zegt

      11 december 2016 om 1:55 pm

      Als deze dan maar niet te vloeibaar is! In principe moet er een vrij stevige Griekse yoghurt of kwark in, mijn ervaring met magere producten is dat ze van structuur iets anders zijn, dus dit kan het bakresultaat wel beïnvloeden.

  5. Saar zegt

    20 december 2016 om 12:34 pm

    In aanvulling op magere of volle kwark, je kunt veel beter kiezen voor volle producten, het vet hebben we juist nodig en geeft bovendien meer smaak aan producten waardoor je beter uitkomt zonder extra zoetstoffen!

    Recept klinkt lekker, ik ga het proberen met volkoren/ eventueel versgemalen spelmeel 🙂

  6. Carmen zegt

    23 december 2016 om 2:40 pm

    Het is gelukt met havelmeel In de bolletjes heb ik zelfgemaakt suikvervrij amandelspijs gedaan. Nu heb ik kleine kerstbroodjes. 🙂
    Lekker

    • Saskia zegt

      23 december 2016 om 4:35 pm

      Oh, wat een superleuk idee! Geniet ervan!!

  7. Jennelis zegt

    1 januari 2017 om 11:49 am

    Superlekker!! Ik had er een banaan ingestopt en ipv speculaaskruiden vanille erbij. Even met mijn ogen knipperen en de bolletjes waren hier in huis verslonden. Voor herhaling vatbaar dus 🙂

    • Saskia zegt

      1 januari 2017 om 9:18 pm

      Mooi! 🙂

  8. Jody zegt

    14 januari 2017 om 2:12 pm

    Ik heb ze gemaakt en ik was een beetje teleurgesteld. Het werden van die ontzettende compacte harde dingen. De volgende dag waren ze al niet meer te eten. Het enige dat ik anders heb gedaan was kokosolie gebruiken ipv olijfolie. Heb je een tip voor mij dat ik de kwarkbollen wat luchtiger kan krijgen?

    • Saskia zegt

      15 januari 2017 om 1:58 pm

      Hallo Jody, wat jammer. Het kan door de kokosolie komen dat ze wat harder worden. Die olie wordt namelijk hard op kamertemperatuur/in de koelkast. Wat je ook nog kan proberen is iets meer wijnsteenbakpoeder toevoegen.

      • Jody zegt

        17 januari 2017 om 12:21 pm

        Ok dankje! Ik ga het nog een keer proberen 🙂 En ja, dat is ook zo, kokosolie wordt heel hard als het afkoelt. Niet aan gedacht!

  9. Jennifer zegt

    1 februari 2017 om 9:50 am

    Dit lijkt me lekker! Ik heb alleen geen wijnsteenbakpoeder in huis, zou gewone bakpoeder ook werken?

    • Saskia zegt

      1 februari 2017 om 1:40 pm

      Ja hoor, dat werkt ook! 🙂

  10. Nadieh zegt

    3 februari 2017 om 1:23 pm

    Vandaag samen met mijn dochter deze kwarkbolletjes gemaakt.
    Wij vinden ze heerlijk!

    • Saskia zegt

      4 februari 2017 om 6:52 am

      Wat fijn, Nadieh! 🙂

  11. Jacqueline zegt

    7 februari 2017 om 3:23 pm

    Ik probeer suikervrij te eten. Moet zeggen dat het me nog niet meevalt. Maar ik doe mijn best. Heb deze kwarkbollen gemaakt en ze zijn echt heerlijk!!

    • Saskia zegt

      7 februari 2017 om 4:37 pm

      Wat goed dat je probeert om suikervrij te eten. Het is niet altijd makkelijk inderdaad! Hopelijk kun je hier wat inspiratie vinden… en mocht je vragen hebben, laat het me vooral weten!

  12. Lisette zegt

    22 februari 2017 om 3:20 pm

    Heerlijk! Na de eerste test maak ik ze tegenwoordig in dubbele hoeveelheid want ze zijn zo op! En de speculaaskruiden geven een leuk “Nederlands tintje” voor ons in het buitenland:)

    • Saskia zegt

      27 februari 2017 om 5:35 pm

      Leuk, Lisette! 🙂

  13. T strating zegt

    5 maart 2017 om 2:34 pm

    Kun je ook gewone bakpoeder doen ipv wijnsteenbakpoeder?

    • Saskia zegt

      6 maart 2017 om 8:17 am

      Ja hoor, dat kan ook

  14. Annet zegt

    5 maart 2017 om 7:14 pm

    Had dit zelfde recept ergens gelezen om het met boekweitmeel te maken.
    Waren droog en beetje hard aan de buitenkant,niet lekker.
    Had wel 1 zakje backing soda gebruikt ??

    • Saskia zegt

      6 maart 2017 om 8:17 am

      Hallo Annet! Ik weet niet precies wat je vraag is? Met boekweitmeel zal het geheid anders gaan. Boekweit bevat bijvoorbeeld geen gluten. In dit recept wordt bakpoeder of wijnsteenbakpoeder gebruikt.

  15. Jamarij zegt

    23 december 2018 om 8:56 pm

    Zou ik deze bollen ook kunnen maken met amandelmelk dit ivm KHA eten
    ?

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact