Ja, ik heb al eerder een suikervrij pannenkoekenrecept gedeeld, maar ook deze havermout pannenkoeken met vanille en speculaas zijn overheerlijk! De geur van vanille en speculaas komt je al tijdens het bakken tegemoet… Daar worden wij blij van! Ja, Sinterklaas mag dan het land uit zijn, de speculaaskruiden kijken me nog steeds vanuit het keukenkastje tegemoet… Ach, what the heck!
Rick bakte deze pannenkoekjes op een zaterdagochtend, en wat was het smullen… Voor een zoete kick maakte ik een dadelsausje, en een aantal van de pannenkoekjes bakten we met cacao nibs. Cacao nibs worden gemaakt van rauwe cacaobonen, en in tegenstelling tot reguliere cacaopoeder of chocola, zijn cacao nibs ongeraffineerd. Dit betekent volledig zuivel- en suikervrij! Ze hebben een intens pure cacaosmaak en hier moet je maar net van houden. Mijn man moest er eventjes aan wennen! Het mooie aan cacao nibs is dat ze vol voedingstoffen zitten. Denk onder andere aan ijzer, chroom, anandamide, theobromine, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren, trytofaan en serotonine… Yes, over superfood gesproken!
Maar goed, terug naar de overheerlijke pannenkoeken. Ook zonder cacao nibs zijn ze overigens verrukkelijk. Ik maakte een sausje van verse dadels, voor wat extra zoet en smeuïgheid.
Vanille & Speculaas Havermout Pannenkoeken
voor 2-4 personen
- 150 gram havermout
- 100 ml (suikervrije) sojamelk (of amandelmelk)
- 2 eieren
- 1/2 theelepel suikervrij vanille-extract (te koop bij de natuurwinkel)
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- kokosolie, om in te bakken
- optioneel: cacao nibs, Medjool dadels (voor sausje)
In een mengkom, meng de havermout met 100 ml sojamelk en 100 ml water. Voeg de eieren, het vanille extract en de speculaaskruiden toe en roer alles tot een beslag. Zet het beslag vervolgens een half uurtje opzij om te rusten. (voeg optioneel een flinke lepel cacao nibs toe aan het beslag.
Zet vervolgens een grote koekenpan op het vuur en verhit hierin wat kokosolie. Schep twee of drie kleine bergjes in de pan, om kleine pannenkoekjes te bakken. Draai de pannenkoekjes om als er bovenop de pannenkoekjes bubbeltjes komen. Bak vervolgens de andere kant mooi goudbruin.
Serveer de pannenkoekjes als een stapeltje op het bord met wat vers fruit en eventueel wat dadelsaus voor een extra zoetje.
Voor de dadelsaus
Laat een paar Medjool dadels met een scheut water in hoge snelheid draaien in een keukenmachine. Voeg water toe als je de saus te dik vind, en een extra dadel indien de saus te waterig wordt. Easy peasy!
En nu snel lekker smullen!