Dit is een perfect basisrecept! Super simpel, en makkelijk zelf te “personaliseren”. Je kunt deze spelt pannenkoeken gebruiken als wraps, en vullen met een lekkere hartige vulling. Maak ze ouderwets met wat gesmolten (geiten)kaas, bijvoorbeeld. Of pimp ze met in dunne plakken gesneden appels en wat kanneel. Erg lekker! Als de die partjes meteen in het beslag drukt tijdens het bakken, worden ze ook lekker zacht en geven ze een zoete smaak aan je pancake.
In standaard pannenkoekenbeslag wordt vaak gebruik gemaakt van bloem. Best jammer eigenlijk, omdat alle vezeltjes daar uit zijn gehaald (bloem is immers meel zonder de vliesjes/vezels). Dit maakt ook dat tarwebloem een vrij hoge de glycemische index heeft. Hier lees je daar meer over. Vandaar dat ik zelf steeds vaker kies voor een volkoren graan als basis. En stiekem is dat net zo lekker!
Volkoren speltmeel
Spelt is steeds makkelijker verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Omdat mensen op zoek zijn naar alternatieven voor het veelgebruikte tarwe, is spelt ontzettend in opkomst. Niet gek, want het blijkt makkelijker verteerbaar te zijn, bevat iets minder gluten en is vaak veel minder bewerkt!
Speltmeel is niet geheel glutenvrij. Als je liever glutenvrije pannenkoeken maakt, kun je bijvoorbeeld boekweitmeel gebruiken. De specifieke smaak van boekweit vindt echter niet iedereen lekker, de smaak van spelt is wat neutraler.
Volkoren Spelt Pannenkoeken
voor 4-5 grote pannenkoeken
- 200 gram volkoren speltmeel
- 2 eieren
- 350 ml (ongezoete) amandelmelk of havermelk
- een snufje (himalaya) zeezout
- kokosolie of roomboter, om in te bakken
Instructies
- In een mengkom, meng alle ingrediënten (behalve de kokosolie) goed met een garde. (Voeg optioneel wat extra amandelmelk toe, als het beslag nog te dik is.) Dan is het pannenkoekenbeslag klaar!
- Verwarm een theelepeltje kokosolie in een koekenpan, schep een grote opscheplepel van het beslag in de pan en beweeg de pan goed heen en weer om het beslag uit de spreiden over de gehele oppervlakte van de pan. Bak de pannenkoek vervolgens aan beide kanten goudbruin.
- Ga zo door tot het beslag helemaal op is.
Tip: Voeg ook eens wat dunne schijfjes appel toe, zodra je het beslag in de pan giet. En garneer jouw speltpannenkoek vervolgens met kaneel. Een favorietje!
Lekker simpel, toch? Ik ben benieuwd hoe jullie deze spelt pannenkoeken het liefst beleggen!