Annemieke deelt vandaag haar fijne recept voor Bobotie zonder pakjes en zakjes met ons! Zelf op smaak gebracht met kruiden, maar toch erg simpel om te maken. Dat wordt smullen voor het hele gezin! Misschien kennen jullie haar nog wel van de Proefhelden weken?
Annemieke: Wat superleuk om een gastblog op Blij Suikervrij te schrijven! Ik was namelijk direct enthousiast toen ik de levendige Saskia ontmoette op een event en de klik bleek nog groter toen we allebei een passie bleken te hebben voor puur en onbewerkt eten. Ik zal mezelf eerst eens netjes voorstellen:Ik ben Annemieke en ik ben gek op eten! Gezond eten wel te verstaan. Een paar jaar geleden ging ik mij verdiepen in de link tussen voeding en gezondheid en sindsdien weet ik zeker dat er een directe relatie bestaat. Ik volgde opleidingen op het gebied van orthomoleculaire voeding om meer diepgaande kennis te verkrijgen. Dat betekent overigens niet dat ik 100% puur en onbewerkt eet, maar écht snoepen doe ik niet meer iedere dag.
Eet het beter
Op Eet het beter plaats ik een paar keer per week een update met daarin een recept, een review of iets anders. De recepten die je op mijn foodblog vindt, zijn veelal vrij van (geraffineerde) suikers. Er komen ook veel koolhydraatarme en Paleo gerechten voorbij. Niet alles past binnen een bepaalde leefstijl, omdat ik me niet wil laten beperken. Een ding hebben de gerechten wel gemeen: ze zijn lekker! En dat is het belangrijkste, vind je ook niet?
Eten met kinderen
Samen met mijn vriend woon ik in het mooie Ede (Gelderland). Onze drie zonen hebben mij doen beseffen dat normen, waarden en ook inzichten wordt gelegd als kinderen nog klein zijn. Ik vind het daarom belangrijk om ze te leren wat gezonde voeding is, om samen te koken en vooral samen van alles te proeven. Dat is precies waarom ik me met eethetbeter.nl vooral op gezinnen richt. Naast recepten die voor alle leeftijden geschikt zijn, vind je op mijn foodblog bijvoorbeeld ook gezonde traktaties, funfood en taarten voor baby’s eerste verjaardag.
Koken zonder pakjes en zakjes
Voorheen kozen wij regelmatig voor pakjes en zakjes in huize Eethetbeter en we dachten serieus dat we makkelijk en gezond aten. Totdat ik leerde hoeveel suiker en andere onnodige toevoegingen zo’n pakje bevatte. Tegenwoordig hebben we een enorm volle kruiden la die ertoe leidt dat we met het grootste gemak de lekkerste dingen op tafel kunnen toveren. Zoals deze Bobotie zonder pakjes en zakjes, met notenrijst bijvoorbeeld!
Bobotie zonder pakjes en zakjes, met notenrijst
Diner voor ongeveer vier personen
Wat heb je nodig?
- 500 gram rundergehakt
- 1000 gram sperziebonen
- 50 gram rauwe noten, zoals pistache- of cashewnoten
- 50 gram rozijnen
- 1 ui
- 150 gram champignons
- 3 eetlepels kerrie
- 4 theelepels kurkuma
- 1 appel
- 1 banaan
- 200 ml crème fraîche
- 200 gram zilvervliesrijst
- olie of boter
- zout en peper
Wel de rozijnen in lauw water. Haal de sperziebonen af en snijd ze in kleine stukjes. Kook de bonen ongeveer 20 minuten. Giet ze af als ze bijna gaar zijn en zet ze even aan de kant.
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de ui en de champignons. Verwarm de koekenpan en rooster de noten hierin. Leg ze apart. Doe wat vet in de koekenpan. Fruit de ui. Voeg het gehakt toe aan de ui en rul het. Doe de champignons erbij.
Snijd de appel en de banaan in kleine stukjes. Draai de warmtebron onder het gehakt uit en doe het fruit in de pan. Voeg ook de kerrie en de kurkuma toe en breng op smaak met peper en zout. Doe tot slot de (afgegoten) sperziebonen erbij en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Klaar is je Bobotie!
Voeg de noten en de rozijnen toe aan de rijst. Serveer de rijst met de Bobotie samen op een bord.
Eet smakelijk!
Hopelijk genieten jullie net zo van deze Bobotie zonder pakjes en zakjes! Op zoek naar meer inspiratie qua gezonde recepten voor het hele gezin? Kijk dan op mijn website of volg me op social media. Tot snel! Liefs, Annemieke
Eethetbeter.nl | Facebook | Instagram | Pinterest | Bloglovin’
Oooee dit ga ik morgen eten! Bobotie is mijn favoriete gerecht en normaal aten wij het van ‘knor’ maar sinds wij een maand geledem besloten puur en zonder suikers te eten viel dit gerecht af… Maar morgen mag dit weer op tafel staan en dan puur!
Leuk, Liza! 🙂 Heeft het jullie gesmaakt?
Het was heerlijk!
Yay, wat fijn! 🙂
Is er een alternatief voor creme fraiche? Ik neem aan dat daar ook lactose in zit, toch? Of is het net zoiets als huttenkase?
Je kunt een plantaardige room gebruiken (gebaseerd op soja- of rijstmelk). Deze vindt je het beste bij de natuurwinkel. In de reguliere supermarkt zit er vaak een vorm van suiker in.