Het duurt even voordat een nieuwe gewoonte in slijt… Ik weet daar als psycholoog zijnde helaas alles van :). Het lukte ons maar niet om een zelfgemaakte granola, onderdeel te laten uitmaken van onze ontbijt-routines. En ik ontdekte recentelijk waarom: granola maken uit de oven is gewoon niet echt mijn ding. Daarom maak ik, of maakt mijn man Rick, de laatste weken regelmatig deze supersnelle cinnamon granola uit de pan. En ja… die prijkt inmiddels in de top 3 van ons favorietenlijstje met gezonde ontbijtjes!
Onze top 3 ontbijtjes?
Wat er verder in de top 3 staat? Ehm, havermoutjes! Yes. Dat is nummer 1. Die maken we al jarenlang. En pannenkoekjes natuurlijk. Die maken we regelmatig in het weekend. Maar dat had je vast al ontdekt als je de lijst met ontbijtrecepten bekijkt. 😉
Groene smoothies vind ik ook heerlijk, maar die drink ik stiekem steeds vaker als tussendoortje (na het sporten, bijvoorbeeld). In de winter vind ik het niks op de vroege ochtend!
En nu dus ook makkelijke granola!
Als je granola, of good-old-fashioned cruesli, zelf maakt, kun je kiezen of, en hoeveel, zoetmiddelen je eraan toevoegt. Je kunt dit zelfs langzaam afbouwen. Ideaal dus.
Je combineert het met kokos yoghurt (ik vind die van Abbot Kinneys heerlijk, en deze is suikervrij), met ongezoete soja-yoghurt (ietsje goedkoper), met Griekse yoghurt (de favoriet van onze peuter!) of gewoon met een plantaardige melk (mijn man is geen fan van yoghurt en eet de granola dus gewoon met havermelk of volkoren rijstmelk).
Je maakt deze granola natuurlijk met de noten en zaden die jij lekker vindt. Wij maken hem meestal zo! Met gepofte quinoa voor de luchtigheid, hennepzaadjes en lijnzaad voor de essentiële eiwitten en vetten, en een flinke snuf kaneel om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend lekker!
Snelle Cinnamon Granola uit de Pan
voor ongeveer 4 porties
- 1-2 el kokosolie
- 50 gram gemengde noten
- 8 eetlepels gepofte quinoa (dit koop ik zelf bij de Plus of AH)
- 4 eetlepels kokosflakes
- 150 gram havermout
- 1 el Ceylon kaneel
- optioneel: 1 eetlepel yaconsiroop (ik gebruik deze), of een andere laag glycemische zoetmaker naar keuze
- 4 eetlepels hennepzaad, gepeld
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- optioneel: een handje rozijntjes (of moerbeien, in stukjes gehakte gedroogde vijgen of abrikozen)
Instructies
- Hak de noten fijn.
- Verhit een koekenpan met kokosolie op het vuur en bak de noten, gepofte quinoa en kokosflakes ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg dan de havermout en kaneel toe en bak 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg dan de optionele zoetmaker toe en draai het vuur laag. Bak nog ongeveer 2 minuutjes. (Je wilt geroosterde havermout, maar geen verbrande havermout!)
- Haal dan de pan van het vuur en voeg de hennepzaadjes, lijnzaad en eventueel wat gedroogd fruit toe.
- Schep het geheel goed om, en schep de granola dan op je yoghurt (of in je plantaardige melk).
Wij serveren de cinnamon granola ook graag met wat vers fruit zoals stukjes rijpe peer of schijfjes banaan.
Ik maakte eerder zelf granola uit de oven; zoals deze appelmoes granola, en chocolade & boekweit granola. Ideetjes genoeg dus!
Maak jij ook weleens zelf granola uit de pan?
Liefs,
Saskia
Wat goed! Al die recepten voor potten vol vind ik niks. Ben de enige die het eet en heb een maagverkleining. Wist trouwens niet dat er in hennepzaad zoveel eiwitten zaten!
Jaaa, hennepzaadjes zijn echt een powerhouse wat dat betreft. Ze bevatten alle essentiële aminozuren die ons lijf nodig heeft, en ze zitten ook nog eens boordevol goede vetten!
Kende het nog niet. Ontbijt nu meestal havermout. Ga dit ook proberen thanks
Geen dank! Leuk Ada, dat je de granola gaat proberen! 🙂
Granola maken staat al heel lang op mijn to-do lijst maar het komt er nooit van..
Zo in de pan, lijkt me wel wat. Dank voor het delen van je granola-recept.
Geen dank Wietske! 🙂 Geniet ervan!
Leuk recept! Zou het nog enkele dagen te bewaren zijn?
Ja hoor, goed luchtdicht afgesloten is het zo’n 4-5 dagen te bewaren. Daarna is het significant minder knapperig. 🙂
Ik eet nu een aantal weken zoveel mogelijk suikervrij, maar ik blijf het zo minimaal gezoet niet lekker vinden. Ik kan er nog niet aan wennen. Voor mij is zoet fruit erbij dus een must.
Prima, toch? Niets mis met lekker wat fruit erbij!