• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact
  • Gratis

Een hele week havermout voor baby & peuter

24 februari 2016

Een hele week havermout voor baby en peuter maken

Dat aan de instant ontbijtpapjes voor baby’s suiker wordt toegevoegd, ontdekte ik toen het consultatiebureau me een goedemorgen papje aanraadde voor mijn baby van 8 maanden. Maltodextrine, synthetische bananensmaakjes… Allemaal toegevoegde stofjes om je baby zeker te laten smullen van de pap! Dit leek me hoe dan ook wat onnodig. Ik ben dan ook al vrij vroeg begonnen met het zelf maken van simpele havermout voor baby’s. Heel simpel: ik pureerde de havermout tot havermeel en kookte dit gaar in wat water.

Inmiddels is mijn zoontje bijna 17 maanden en smult hij bijna iedere ochtend van een kommetje havermout. Ik maak het echt niet iedere ochtend vers, daar heb ik het geduld dan weer niet voor! Nee, ik maak gewoon eens per week een grote pan en verdeel het dan in 7 porties. Deze bewaar ik dan in de koelkast en vriezer. Omdat ik begreep dat meerdere moeders op zoek zijn naar aanwijzingen om dit zelf te kunnen maken, deel ik vandaag met jullie mijn recept!

Ik kies vandaag voor een versie met verse peertjes. Ik maak de havermout voor baby’s eigenlijk altijd met vers fruit uit het seizoen. In de zomer kreeg hij dus ook havermout met kersen, of met aardbeien… Mooie roze pap! Overigens pureer ik het geheel ook, maar dat komt omdat onze kleine nu de stukjes uit z’n mondje trekt als hij ze in een hap havermout ontdekt. Je kunt het voor jouw kindje, afhankelijk van de leeftijd zo grof of fijn maken als je wilt. Voor baby’s onder 1 jaar, kun je er ook voor kiezen om nog geen extra’s toe te voegen. Ik voeg in dit recept bijvoorbeeld wat rozijntjes, lijnzaad (goede vetten!) en kaneel toe.

Havermout voor Baby & Peuter, met verse Peertjes

Dit recept maakt 7 porties van ongeveer 250 gram. Dit is ongeveer wat mijn zoontje van 17 maanden ’s ochtends eet. Bij kleinere baby’s zullen de porties uiteraard een stuk kleiner zijn!

  • Havermout voor baby en peuter met verse peer4 Conference peren
  • 250 gram havermout
  • 500 ml water
  • 500 ml (amandel)melk, ongezoet
  • handje rozijntjes
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel lijnzaad

Schil de peren en snijd ze in stukjes. Die de stukjes peer in een grote pan en voeg het water toe. Laat de peertjes even een minuutje koken. Voeg dan de havermout en (amandel)melk toe. Breng weer aan de kook. Laat het geheel ongeveer 10 minuutjes koken, terwijl je met regelmaat in de pan roert. En doe dit echt, anders bakt het aan!

Voeg dan optioneel de rozijntjes, kaneel en lijnzaad toe en laat het geheel nog een minuutje warm worden.

Haal de pan van het vuur en pureer de havermout met een staafmixer tot de gewenste dikte. Verdeel het in porties om vervolgens 2-3 dagen in de koelkast te bewaren en/of een paar weken in de vriezer.

Als je de havermout in de vriezer bewaart kun je het ’s ochtends in de magnetron ontdooien en verwarmen. Soms moet je dan nog een klein scheutje water of (amandel)melk toe voegen om het geheel weer lekker smeuïg te maken.

Smullen maar!

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Kerst Quinoa Ontbijt met Kaki FruitQuinoa Ontbijt met Kaki Fruit & Granaatappel Sportieve Haver Koekjes met KikkererwtenSportieve Haver Koekjes met Kikkererwten Suikervrije Koekjes met Wortel & RozijnenSuikervrije Koekjes met Wortel & Rozijnen Zelf appelmoes zonder suiker makenZelf appelmoes zonder suiker maken

Filed Under: Baby & Peuter, Vegan Tagged With: amandelmelk, baby, havermout, kaneel, lijnzaad, peren, peuter, peuterproof, rozijnen, vegan

Previous Post: « Simpele Spelt Tortilla’s van Volkoren Speltmeel
Next Post: Parelgort met geroosterde Pompoen en Bloemkool »

Reader Interactions

Stop jouw strijd met eten: download de gratis training en hoe je breekt met eetbuien, overeten en emotie eten! 

Comments

  1. Martha Horvers says

    29 april 2016 at 11:56 am

    Wow, wat goed, hier was ik al een tijdje naar op zoek! Ga het zeker uitproberen!

    • Saskia says

      30 april 2016 at 3:22 pm

      Leuk, ik ben benieuwd of je kleintje het lekker vindt!

  2. Linda says

    11 juni 2016 at 2:25 pm

    Je maakt dit met vers fruit uit het seizoen geef je aan. Dus de peer is ook te vervangen voor appels, banaan, aardbei enz. Wat is het gewicht van fruit wat je toevoegd? Of verschilt dat per soort fruit?

    Het idee van 1 keer in de week havermoutpap maken is super. Ik ben er ook niet van om elke dag een pannetje klaar te maken. Hij zit nu aan kant en klaar spul omdat ik even de inspiratie kwijt was. Maar ik ga het zeker weer oppakken. Blij dat ik dit gelezen heb.

  3. Saskia says

    12 juni 2016 at 8:00 pm

    Hallo Linda, goed om te horen! Het gewicht van het fruit verschilt inderdaad. Ik maak het in een pan en zorg ervoor dat de bodem goed bedekt is met fruit, dan voeg ik de andere ingrediënten toe. Tenzij het zacht fruit is overigens, dat voeg ik pas achteraf toe!

  4. Henrieke says

    25 augustus 2016 at 10:10 pm

    Dag Saskia, kan dit recept ook met kunstvoeding gemaakt worden i.p.v. met amandelmelk? Mijn zoontje is ruim 10 maanden, ik wil nog even wachten met koemelk.

    • Saskia says

      29 augustus 2016 at 10:45 am

      Hallo Henrieke, Ja hoor, dat kan zeker! Je moet alleen even kijken hoe je het dan doet met het verwarmen. Misschien pas op het laatste moment de poeder erdoor roeren?

  5. Judith says

    15 september 2016 at 8:35 am

    Hoi Saskia,
    Weet jij vanaf welke leeftijd je een baby deze havermout met amandelmelk mag geven?

    Groetjes Judith

    • Saskia says

      15 september 2016 at 10:27 pm

      Hallo Judith, de adviezen hierover zijn verdeeld en hangen ook samen met hoeveel melk jouw kindje nog drinkt, en in hoeverre je nog borstvoeding geeft. Het kan sowieso vanaf 1 jaar, maar ik ben al rond 10 maanden langzaam gestart. In plaats van de baby-poeder-papjes!

  6. Chantal S says

    22 februari 2017 at 3:29 pm

    Hoi Saskia!
    Ik vraag me af, kan dit ook in een papfles? Dat je bijv. twee eetlepels havermout gaat malen tot poeder en dan in je fles toevoegd met KV?
    Want ik heb gisteren Bambix granen gekocht voor een eerste papfles (vanochtend schoon op gedronken) maar ik zoek toch een gezonder alternatief.

    • Saskia says

      27 februari 2017 at 5:35 pm

      Ja, maar je kunt de havermout dan niet rauw aan de fles toevoegen. Eerst de gemalen havermout even kort koken met wat water, en dan kun je het eventueel aanlengen met KV.

  7. Nady says

    22 maart 2017 at 8:45 pm

    Mijn zoontje is 8 maanden oud en ik vind dit een super goed recept! 1 vraagje, kan ik dit ook maken met zijn ‘poedermelk’? Hij mag natuurlijk nog geen gewone melk, maar wij hebben ook nooit amandelmelk of iets van die aard. Alvast bedankt! 🙂

    • Saskia says

      25 maart 2017 at 3:18 pm

      Ja hoor, Nady. Kook de havermout dan vooral in water en roer de poedermelk er na het opwarmen van een portie doorheen.

      • Margot says

        3 april 2017 at 10:30 am

        Hi Saskia,
        In aanvulling op de laatste vraag: welke hoeveelheden havermout moet ik dan aanhouden? Mijn zoontje is groot en hongerig. Hij krijgt nu ’s avonds rijstebloem/boekweit papje maar daar trekt hij de nacht niet meer mee door. Maar, gezien zijn allergische reactie op voeding wil ik hem nu nog glutenvrije voeding geven, om z’n darmpjes niet teveel te belasten.
        Hij krijgt een fles pepti van 200ml, waar ik nu pap aan toevoeg (2 eetlepels). Hoe kan ik dit met gv havermout gaan doen?
        Hoor het heel graag van je!

        • Saskia says

          4 april 2017 at 11:58 am

          Jeetje, dat is een hele specifieke vraag. Ik schrijf nu vooral even op wat ik denk ik zou doen (ik ben geen babyvoedingsdeskundige ;))… maar dat is dus even kijken hoe dat werkt bij jouw kindje: 2 eetlepels havermout fijnmalen en even kort koken in 200-220ml water. Dat vervolgens even laten afkoelen en als deze lauwwarm is de pepti-voeding erdoorheen roeren. Ik heb zelf geen ervaring met pepti overigens, dus weet niet of het makkelijk mengt met iets anders dan water?

  8. Margot says

    5 april 2017 at 7:53 am

    Okay, thanks! Ik ga het proberen! Ik heb het van de week geprobeerd te maken, laten afkoelen en kn een potje gedaan en ’s avonds door de fles proberen te mengen maar dat was geen succes :s
    Beter om het te mengen als je het vers bereidt idd denk ik.

  9. Barbara says

    21 april 2017 at 12:38 pm

    Leuk om te lezen dat andere moeders hetzelfde doen als ik 🙂 Hier krijgt onze dochter ook dagelijks een portie havermout met fruit onder. De ideale manier ook om mijn voorraad moedermelk in de vriezer op te gebruiken. We moeten het wel klaarmaken met toegeknepen neus want het stinkt enorm als we de moedermelk koken, maar smaken doet het blijkbaar prima. 🙂

  10. Johanneke says

    28 april 2017 at 9:12 am

    Hallo Saskia,

    Fijn recept! Bedankt! Ons zoontje is nu net een jaar. Wij zijn rond 10 maanden begonnen om havermout te introduceren.
    Hij krijgt nu ’s ochtends nog een fles melk en daarna wanneer ik ontbijt wat havermout met vers fruit. Hoe deed jij dit? Gaf jij je zoontje ’s ochtends nog de fles rond 1 jaar en daarna dan de havermout? Of vervangt de havermout dan de fles?

    Ik ben benieuwd! Groetjes

    • Saskia says

      28 april 2017 at 1:54 pm

      Oei, dat weet ik eigenlijk niet meer. Hij is inmiddels 2,5 :). Hij kreeg op die leeftijd nog wel een fles, maar ik weet niet hoe ik dat ook alweer qua dagindeling deed…

Primary Sidebar

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, kookboekauteur en mindset coach. Ik help zelfbewuste vrouwen breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Lees verder

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Makkelijk zoeken

  • Baby & Peuter
  • Blog
    • Eetdagboeken & Voorbeeldmenu's
    • Reviews
    • Tips & Tricks
  • Brood & Crackers
  • Desserts
  • Feestinspiratie
  • Gezonde Salades
  • Hoofdgerechten
  • Soepen
  • Suikervrij drinken
  • Suikervrij Lunchen
  • Suikervrij Ontbijten
    • Gebakken Havermout
    • Pannenkoeken
  • Suikervrije Tussendoortjes
    • Bliss Balls
    • Cake & Bananenbrood
    • Koekjes
    • Muffins
    • Repen
  • Vegan

Copyright © 2019 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact
close

Download de gratis online training "Af van eetbuien & emotie eten"

x
Blij Suikervrij maakt gebruik van suikervrije cookies! vertel me meer.