• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Gezonde Verjaardagstaart voor een Peuter

27 november 2016

Gezonde Verjaardagstaart voor een Peuter

Baby’s eerste verjaardag of peuters tweede verjaardag: van die momenten waarop je je kind vol kunt stoppen met suiker. En waarom ook niet, als jouw kindje doorgaans gezond eet? Mij hoor je er niet over klagen. Toch weet ik van mijn eigen zoon dat hij (nog) niet zoveel geeft om slagroom of fondant. Maar dat hij wel gek is op mijn suikervrije baksels met banaan! Dus vandaar dat ik voor zijn tweede verjaardag een gezonde verjaardagstaart voor hem bakte. En je raad het al, het was er één met banaan, versierd met overheerlijke framboosjes…

De verjaardagstaart ging, samen met de zwarte bonen brownie (die ik bakte in een taartvorm) schoon op. We hebben met een grote groep mensen genoten van de gezonde taarten, dat was zo leuk om te zien! Ik twijfelde die ochtend nog… Moet ik niet ook nog een “gewone” taart halen bij de bakker of de supermarkt, voor het geval dat? Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Want als andere mensen mij suikerrijke taart voeren, waarom zou ik hetzelfde moeten doen? (Leuk hè, zo werkt sociale invloed wel. We willen allemaal zo graag “normaal” gevonden worden….)

Nou, gelukkig was deze dubbel-laags taart gezoet met fruit voor mijn zoon de normaalste zaak van de wereld en het feit dat hij er zo ongegeneerd van heeft zitten smullen, maakt mij alleen maar een trotse moeder!

Gezonde Verjaardagstaart voor een Peuter

Gezonde Verjaardagstaart voor een Peuter

twee kleine taartvormen (even groot)

voor de taart

  • 4 rijpe bananen (ongeveer 400 gram)
  • 60 gram dadels
  • 35 gram kokosolie (+ extra om de taartvormen in te vetten)
  • 6 eieren
  • 60 gram bevroren frambozen
  • 35 gram kokosmeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 flinke theelepel baksoda
  • sap van 1/2 citroen

voor de jam

  • 140 gram bevroren frambozen en aardbeien
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel warm water
  • optioneel: 1 theelepel honing

Instructies

Verwarm de oven voor op 170 graden en haal het diepvriesfruit uit de vriezer om te ontdooien. Vet de twee taartvormen in met kokosolie of boter. Smelt de kokosolie even kort in een pannetje. Meng de bananen en de dadels in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg dan de gesmolten kokosolie, citroensap en de eieren toe.

Meng dan de droge ingrediënten (baksoda, kaneel en kokosmeel) erdoor. Laat het mengsel even 10 minuten rusten, zodat het kokosmeel zich kan volzuigen met vocht. Roer vervolgens de frambozen erdoor en verdeel het mengsel evenredig over de twee taartvormen. Bak de taart gaar in de voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten. Hou de taarten in de gaten, want de baktijd verscheelt per oven.

Maak ondertussen de jam, door alle ingrediënten te mengen in een keukenmachine. Voeg naar smaak eventueel wat honing of stevia toe, maar het kan ook prima zonder.

Als de taarten gaar zijn, laat ze dan even kort afkoelen. Smeer vervolgend de helft van de jam op één van de taarten, en leg dan de andere taartlaag er bovenop. Smeer de rest van de jam over de bovenkant van de taart en garneer deze naar wens met vers fruit!

Zoek je meer feestelijke recepten zonder geraffineerde suikers (en zonder gluten)? Dan vind je een hoop inspiratie in mijn kookboek Blij Suikervrij Zoet!

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
159Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Suikerbewuste Chocoladetaart met Bietjes & Yoghurt FrostingSuikerbewuste Chocoladetaart met Bietjes & Yoghurt Frosting Suikervrije chocoladetaart - Annemieke, Eet het BeterSuikervrije chocoladetaart van Annemieke Hartige Muffins van Amandelmeel met GroentenHartige Muffins van Amandelmeel met Groenten Verjaardagstaart met Dadels & Cashewnoten FrostingVerjaardagstaart met Dadels & Cashewnoten Frosting

Categorie: Baby & Peuter, Feestinspiratie Tags: banaan, dadels, feestinspiratie, frambozen, gezonde keuze, gezonde verjaardagstaart, kidsproof, kokosmeel, peuter, proefhelden

Vorig bericht: « Pannenkoeken met Sinaasappel & Vanille
Volgend bericht: Suikervrije Gevulde Speculaas van Speltmeel & Dadels »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Marjolein zegt

    22 december 2016 om 1:40 pm

    Hoi Saskia,

    Ik wil deze taart graag gaan maken voor de tweede verjaardag van mijn dochtertje. Kun je mij vertellen welk formaat taartvorm jij hebt gebruikt?

    Dank alvast!
    Marjolein

    • Saskia zegt

      22 december 2016 om 4:19 pm

      Ja, hoor! Ik gebruik twee springvormen van 18 cm.

  2. Li VB zegt

    3 januari 2017 om 3:49 pm

    Staat momenteel in de oven! SPANNEND!

  3. Sophie zegt

    11 februari 2017 om 5:39 pm

    Ik ben benieuwd, ik heb maar een taartvorm en maak hem de dag van te voren…geen idee of dat kan, maar dat ga ik merken!

  4. Mildred zegt

    15 februari 2017 om 10:53 am

    Kan ik kokosmeel vervangen door iets anders?

    • Saskia zegt

      15 februari 2017 om 2:46 pm

      Nee, dat is helaas erg lastig in dit recept. Ik zou dan eerder even bij de andere taartjes kijken… 😉

  5. Lieke zegt

    20 februari 2017 om 2:48 pm

    Wij maken de laatste tijd regelmatig baksels van jou website. Voor de 4de verjaardag van mijn dochter heb ik onlangs twee suikervrije taarten gemaakt. Ik heb ze gebakken in een leuke cakevorm. Dochter blij en de visite verrast dat het met suiker was. Iedereen was verbaasd dat het suikervrij was en zo lekker smaakte 🙂 Nu hopen wij dat meer mensen ons voorbeeld volgen 😉

  6. Michelle zegt

    1 mei 2017 om 6:35 pm

    Hoi! Ik heb dit zojuist geprobeerd te maken omdat ik erg benieuwd ben naar de snaak! Ik wil deze taart namelijk maken voor m’n zoontje z’n eerste verjaardag. Alleen bleef bij mij de taart erg plat..maar dan ook echt heel erg plat. Heb jij tips??

    • Saskia zegt

      2 mei 2017 om 1:10 pm

      Hallo Michelle, wat vreemd. Je zou de hoeveelheid baking soda iets kunnen vergroten? Voeg dan ook wat meer citroensap toe, die twee werken samen voor wat luchtigheid.

    • Olga Hofman zegt

      18 december 2018 om 7:55 pm

      Ik zag je reactie op de taart. Dat hij zo plat bleef. Ik heb hem nu gemaakt en ik had er bijna kokosrasp in gedaan i.p.v kokosmeel. Heb jij dat toevallig gedaan? Dan rijst het taartje namelijk niet!
      Ik ben nog even snel kokosmeel gaan halen bij de AH en het taartje is super leuk en hoog geworden

  7. Gemma zegt

    31 mei 2017 om 9:44 am

    Goedemorgen!

    Dat ziet eruit als een heerlijke taart! Kan ik de frambozen ook volledig vervangen door aardbeien? Zoonlief is er dol op! Wel leuk als hij een feestje van een taart krijgt voor z’n verjaardag 🙂
    Hoeveel punten kan ik ongeveer uit de taart snijden denk je?

    • Saskia zegt

      1 juni 2017 om 8:52 am

      Uiteraard kun je ook kiezen voor aardbeien, lekker! 🙂 Ik denk dat je ongeveer 8-10 puntjes uit de taart kunt snijden.

  8. Iris zegt

    22 juli 2017 om 9:44 pm

    Super ! Helemaal geslaagd!
    Heb de taart in 1 vorm gedaan en was goed gerezen.
    Zag er top uit, al zeg ik het zelf … 😉
    Echter m’n kleine vent (1 jaar geworden) heeft
    alleen het fruit eraf gesnoept 🙂

    • Saskia zegt

      24 juli 2017 om 7:04 am

      Hahaha, goede smaak voor een 1-jarige, toch? Fijn om te horen dat de taart geslaagd was!

  9. Adrianne zegt

    6 oktober 2017 om 11:22 am

    Is de taart geschikt om in te vriezen?

    • Saskia zegt

      6 oktober 2017 om 4:26 pm

      Hallo Adrianne, ik heb dat met deze taart nog niet geprobeerd, dus durf dat niet met 100% zekerheid te zeggen, helaas. Je kunt het allicht proberen, maar geen garanties.

  10. Sabine zegt

    10 november 2017 om 12:51 pm

    Wat een super leuk recept! Zit nu in de oven, maar vraag mij ineens af of de taart wel een dag van tevoren gemaakt kan worden. Of kan ik dan beter morgen de jam ertussen en erop smeren?

    Bedankt voor de inspiratie kn ieder geval 🙂

    • Saskia zegt

      10 november 2017 om 2:01 pm

      Hallo Sabine! Ja hoor, dat kan zeker! Ik zou dan inderdaad het “afmaken” van de taart morgen doen.

  11. Irene zegt

    3 juni 2018 om 10:29 am

    Koken kan ik wel, maar bakken is meestal niet mijn specialiteit. Voor de eerste verjaardag van mijn zoon wilde ik echter toch graag een poging wagen. Ik heb het recept gebruikt voor twee losse taarten en zowel mijn 1-jarige zoon als andere gasten hebben er ontzettend van gesmuld! Dankjewel voor het uitgeven van dit recept. Het is erg simpel en snel te maken. Had het in de ochtend gemaakt tussen alle andere voorbereidingen voor het middagfeestje door, top!

    NB: voor de jam heb ik kant-en-klare frambozenjam van het merk Fiordifrutta gebruikt (te koop in de biologische supermarkt) waar 60% framboos in zit, appelsap en geleermiddel (pectine). Dat maakte het nog wat makkelijker

    • Saskia zegt

      7 juni 2018 om 10:16 am

      Geen dank, irene! Wat superleuk om te horen! 🙂

  12. Dominique zegt

    26 juni 2018 om 3:25 pm

    Hij was heerlijk. Ik had maar 1 taartvorm en heb het hele beslag in één keer gebakken. Toen de taart doormidden gesneden om er alsnog een jamlaagje tussen te doen. Heb maar de helft van de dadels gebruikt (had niet meer in huis) en ook zonder honing gedaan. Nog steeds heerlijk zoet. Mijn zoon heeft er van gesmuld op zijn 2e verjaardag. Bedankt voor het recept. Deze gaan we vaker maken.

    • Saskia zegt

      2 juli 2018 om 8:27 am

      Wat leuk, Dominique!!

  13. Mi zegt

    2 juli 2018 om 11:30 am

    Heerlijk recept. Iedereen heeft er van gesmukd. Hij was erg hoog en zag er indrukwekkend uit! Een dag vtv gemaakt, ik had de jam er berer later op kunnen doen, die was er ingetrokken, dus extra jam eropgedaan voirhet serveren.

  14. Patries zegt

    26 augustus 2018 om 12:04 pm

    Hoi,

    Kan ik de baksoda vervangen door wijnsteenpoeder? en wat is dan de verhouding?
    Alvast dank!
    Groet Patries

    • Renee zegt

      11 november 2018 om 5:45 pm

      Eén theelepel baking soda vervang je door 3 tl (wijnsteen)bakpoeder

  15. Olga Hofman zegt

    18 december 2018 om 7:56 pm

    Hoi hoi.

    Ik heb het taartje net uit de oven en hij ziet er super uit! Nu eten we hem morgen op. Hoe kan ik hem dan het beste bewaren? Zonder toppings nog…gewoon met folie en dan in de koelkast bewaren?

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact