Deze pastaschotel met bloemkool en kaas, is een soort gezondere variant op de ouderwetse macaroni & cheese! Van deze ovenmaaltijd schepte mijn 2 jaar oude peuter niet één keer, maar drie keer extra op. De bloemkool zit goed verstopt en alles wat je peuter treft is de bekende volkoren penne in een super romige saus. Lekker! Maar goed, dit is niet dé gezondste maaltijd ooit: hij bevat immers nog steeds best wat kaas. Gelukkig wordt een deel van de kaas in deze pastaschotel vervangen door bloemkool. Dat maakt de maaltijd rijk aan zowel calcium als vitamine C.
Daarnaast hou ik in de winter wel van stevige kost. Lekker, zo’n grote ovenschotel uit de oven, met een knapperig korstje bovenop. Het geeft je in ieder geval de illusie van een grote schaal comfort food. En daar worden we dan mentaal weer blij van! Uiteraard maakte ik de pastaschotel helemaal from scratch. Geen gekke pakjes of zakjes, geen e-nummers en alleen een hoop volkoren, langzame koolhydraten.
Pastaschotel met Bloemkool & Kaas, Peutermaaltijd #6
voor 3 personen
- 250 gram volkoren pasta
- 1/2 bloemkool
- 250 ml amandelmelk (ongezoet)
- 100 gram geraspte oude kaas (of andere kaas naar keuze)
- een handje verse peterselie
- versgemalen peper en Himalaya zout
- 15 gram roomboter
- 40 gram kastanjemeel
- 20 gram Parmezaanse kaas
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Snijd de bloemkool in roosjes en stoom deze beetgaar in een laagje water. Pureer deze dan, samen met de amandelmelk tot een gladde saus. (hiervoor kun je een staafmixer of hittebestendige blender gebruiken.) Meng deze saus, samen met de verse peterselie, de 100 gram geraspte kaas, een klein beetje zout en versgemalen peper door de pasta. Als je kindje nog heel klein is, kun het zout uiteraard ook weglaten.
Schep het geheel dan in een ovenschaal. Smelt de boter in een pannetje, en roer vervolgens de Parmezaanse kaas en het kastanjemeel hierdoor. Verdeel de kruimels van dit mengsel over de pasta, voor een krokante bovenlaag.
Zet de ovenschaal dan in de oven, en bak deze 20-25 minuten tot de bovenkant goed goudbruin is geworden.
Goed blazen voor de kleintjes, want het komt uiteraard heel heet uit de oven! 😉
Ik hoop dat jullie kleintjes ook genieten van de bloemkool verstopt in deze romige pastaschotel. Hier komt hij in ieder geval nog veel vaker op tafel. Ik hou wel van ovenschotels die binnen 15 minuten in de oven staan! Ben je op zoek naar nog meer peuterproof recepten, kijk dan vooral even hier!
wat grappig om dit te combineren met elkaar (dit ben ik totaal niet gewend) nu ben ik wel erg nieuwsgierig geworden haha!
Zeker het proberen waard! 😉
Klinkt heerlijk! Ik heb alleen geen kastanjemeel in huis, kan dit ook met boekweit-, amandel- of havermeel?
Ja hoor! Amandelmeel lijkt er het meest op. 😉