Deze peutermaaltijd is een kleurrijk feest van groentjes en bonen. Ideaal voor een peuter die net zelf eet, met of zonder lepel! Maar ik doop iets natuurlijk pas tot een perfecte peutermaaltijd als hij ook voor volwassenen erg lekker is… Want, gewoon eten wat de pot schaft (een eenpansgerecht!) is voor de drukke moeders toch wel een must. Daarnaast kun je een perfecte peutermaaltijd ook goed bewaren in de koelkast of vriezer, en hem weer opwarmen als je een avondmaal voor de kleine nodig hebt. Zonder dat de smaak er minder van wordt!
Deze kleurrijke peutermaaltijd zit vol groenten waar kinderen van smullen. De zoete aardappel en tomatenblokjes maken het geheel lekker zoet. De paprika en mais voegen extra kleur toe, maar uiteraard ook een vriendelijke smaak die voor de meeste kleintjes geen problemen oplevert. De eiwitten haalt je kindje uit de zwarte bonen en de bruine rijst. Vlees is dus niet nodig. Voeg wat extra smaak toe door verse en/of gedroogde kruiden toe te voegen, of een funky topping, en je hebt een winnende combinatie. Yes, aan alles is gedacht. Kook je mee?
Perfecte Peutermaaltijd #1: Kleurrijke groenten & Bonen
5 à 6 personen
- één grote, of twee kleine zoete aardappels
- een rode en gele paprika
- een cup /kopje zilvervliesrijst (klaar binnen 8 min)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blik zwarte bonen
- 1 blikje mais
- 3 eetlepels kokosolie of olijfolie
- 500 ml bouillon (ik gebruik de zoutarme, suikervrije buoillonpoeder van Your Organic Nature)
- 1 teentje fijngehakte knoflook
- 1/2 theelepel chilipoeder (laat dit weg voor de allerkleinsten, of verminder)
- 1 theelepel komijn
- 2 eetlepels limoensap
- optioneel: toppings als geraspte kaas, zure room, gehakte avocado/guacemole
Schil de zoete aardappels en hak deze in hapklare blokjes. Hak de knoflook fijn. Verwarm dan een grote hapjespan of wok op het vuur en giet hier de olie in. Voeg de knoflook en zoete aardappelblokjes toe en bak voor ongeveer 6 minuten. Hak ondertussen de paprika in stukjes en voeg deze dan toe aan de pan. Als de aardappels een beetje zacht beginnen te worden, maar nog niet helemaal gaar zijn, doe dan de rijst in de pan, en voeg de bouillon toe en tomatenblokjes toe. Strooi de chili en komijn erover, en roer het geheel even goed door.
Leg dan een deksel op de pan en breng dan aan de kook op een laag tot middelhoog vuur. Als de rijst bijna gaar is, roer dan de zwarte bonen en mais erdoor en laat nog even goed opwarmen. Roer dan het limoensap erdoor. Serveer met eventuele Mexicaans getinte toppings!
Hasta la vista, baby!
Het ziet er weer erg lekker uit! Ga ik zeker proberen!
Leuk!