Havermout koekjes kunnen altijd en zijn lekker met bijna alles. Vinden jullie ook niet? Ik vind ze ideaal om zelf mee te brengen als tussendoortje, maar ook om aan mijn peuter te geven als snack. Ze zijn namelijk lekker verantwoord! Je kunt er ook wat extra eiwitten in verstoppen. Hier proef je helemaal niks van. Ik koos er nu bijvoorbeeld voor om de koekjes met kikkererwten te maken. En dat is super simpel! Ik leg je uit hoe het werkt.
Dat bonen goed werken in zoetigheid, hebben jullie hopelijk al ontdekt. Bijvoorbeeld door deze zwarte bonen brownies (gezoet met rozijntjes) te maken, of deze lekkere chocoladepasta van kikkererwten. Maar ook als je niet van de cacao bent, kun je nog steeds bakken met bonen. Ik hield deze koekjes met opzet redelijk “naturel”. Gebruik het recept zoals je wilt als basis, en voeg naar wens nog lekkers toe, zoals noten, zaden, pitten (of cacaopoeder)…
Omdat er geen eieren of geraffineerde suiker in dit recept wordt gebruikt, blijven de koekjes zacht. Dit maakt ze wel vegan (100% plant-based!).
Sportieve Haver Koekjes met Kikkererwten
Voor ongeveer 7 grote koeken
- 50 gram havermeel (of fijngemalen havermout)
- 20 gram havervlokken
- 100 gram kikkererwten
- 60 gram Medjool dadels, ontpit
- 1 rijpe banaan
- ½ theelepel kaneel
- ¼ theelepel vanillepoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel azijn
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de Medjool dadels een kwartiertje weken in een kommetje water en giet ze dan af.
Meng in een foodprocessor of blender het havermeel, kikkererwten, de banaan, dadels kaneel en vanillepoeder. Voeg als laatste de baking soda en appel azijn toe. Schep dan met de hand de havervlokken door het beslag.
Schep telkens een hoopje beslag op een met bakpapier bekleed rooster en smeer het uit tot een ronde koek met de achterkant van een lepel. Herhaal tot het beslag op is.
Bak de zachte koeken af in 15-18 minuten.
Ga jij ook aan de slag met deze sportieve haver koekjes met kikkererwten? Let me know!
Liefs,
Saskia
Yummie, lekker chewy! Thanks
Hoe kan ik ze t beste bewaren? In de koelkast of toch invriezen.
Kan ik de banaan bv door pastinaak of pompoen vervangen denk je?
Groet Petra
wanneer komt jouw boek?
Yummie, lekker chewy!
Heb er nog een eetl macapoeder aan toegevoegd
Denk je dat ik de banaan zou kunnen vervangen door pastinaak of pompoenpuree? En hoeveel gram zou jij dan doen?
Thanks Petra
Wanneer komt jouw boek?
Hallo Petra, ik denk dat je de banaan wel kunt vervangen voor de puree. Ik zou gewoon 1:1 vervangen. Ik heb echter geen idee wat dat met de smaak doet. Daarnaast zorgt de banaan ook vaak voor een beetje binding, dus ik hoop dat de koekjes dan niet uit elkaar vallen. Haha, geen garanties, dus! Over het boek mag ik eigenlijk nog niets zeggen. We hopen na de zomer. 😉
Maakt het uit of je kikkererwten uit blik gebruikt of gedroogde kikkererwten?
Nee hoor, zolang je de gedroogde kikkererwten maar wel eerst voorkookt. 😉
kun je ze buiten de koelkast bewaren?
groetjes Elisabeth
Hallo Elisabeth! Ja, je kunt deze koekjes een paar dagen buiten de koeling bewaren, mits goed luchtdicht verpakt.
Wat een fantastisch recept! Vaak bevatten suikervrije baksels me te veel vetten, deze gelukkig niet! Ik heb deze koeken deze week al drie keer gebakken (met mn peutermeisje)! Echt een succes hier! Heel erg bedankt voor dit recept!
Fijn Laura! En geen dank, uiteraard. Ik vind het altijd super om te horen dat andere kleintjes ook meesmullen.
Wat is een goede vervanger voor bananen. Ben namelijk allergie voor bananen.
Dat is lastig in dit recept, want de banaan zorgt voor binding én zoetheid. Je kan mango of appelmoes proberen, maar dat is een experiment!
Hallo saskia lijkt me heerlijke koekjes .ik gebruik vaak kikkererwtenmeel kan dit ook inplaats van de kikkererwten die uit een potje of blikje komen waar vaak suiker en zout aan toegevoegd is.? En hoeveel meel zou jij dan nemen ben benieuwd naar je reactie. Kikkererwtenmeel kan je bij de toko kopen maar de supermarkten hebben het ook al vaak en het is van nature al glutenvrij.groet van Rozita.
Hallo Rozita, ik ken kikkererwtenmeel zeker wel! In dit recept kun je de kikkererwten jammer genoeg niet één op één vervangen door het kikkererwtenmeel. Helaas worden de koekjes dan te droog. Even goed zoeken naar suikervrije kikkererwten dus, of zelf weken+koken.
Hoi,
Ik heb geen probleem met gluten. Kan ik dan havermoutmeel doorgaans en in dit geval vervangen door gewone tarwemeel?
Ja hoor, in de meeste recepten kan dit zeker!:) Ik gebruik zelf vrij weinig tarwemeel, omdat het al zoveel in onze voedingsmiddelen zit verwerkt. Ik vind de variatie dan wel belangrijk, gezien de verschillende vitamines en mineralen die ze bevatten. Maar overal waar havermeel wordt gebruikt kun je in principe ook gewoon volkoren tarwemeel gebruiken.
Kan ik de baking soda vervangen door iets anders? Alvast bedankt!
Hallo Marian, ja, je kunt de baking soda en appel azijn samen vervangen door 2 tl (wijnsteen)bakpoeder!