Stamppot kun je niet alleen maar maken van de ouderwetse pieper. Nee, de opties zijn gelukkig eindeloos. Je maakt stamppot tegenwoordig ook gewoon van bloemkool, zoete aardappel of van kikkererwten. En als je dat laatste nog nooit hebt geprobeerd, dan heb ik vandaag een snel recept voor je in petto! En als je in deze vegan stamppot van kikkererwten gewoon voorgekookte kikkererwten gebruikt, is dit recept echt easy peasy en ultrasnel. Wie had gedacht dat gezond eten met het hele gezin zo makkelijk kon zijn?
Haha. Niet altijd, hoor. Maar ik hou wel van dit soort recepten zonder poespas. Het basisrecept vond ik in het 100% Suikervrij Basiskookboek van Carola van Bemmelen. Zij gebruikt bewust kikkererwten in de stamppot omdat deze beter zijn voor de bloedsuikerspiegel dan gewone aardappelen. Ik kon het niet laten er wat lekkere zoute Pecorino (dat overigens vol calcium zit!) en wat Italiaanse kruiden aan toe te voegen. Gewoon, omdat ik zo’n Italië-freak ben. Uiteraard kun je al die extra opties weglaten, of ze vervangen door iets waar jij gelukkig van wordt. De basis bestaat uit gepureerde kikkererwten en broccoli, en van daaruit kun je lekker creatief variëren met kruiden en extra toppings.
Stamppot blijft ook makkelijk kindervoedsel: niets om je in te verslikken, dat is wel zo veilig als ze nog klein zijn! In deze versie voegde ik echter flink wat geroosterde pijnboompitjes toe, want die vindt mijn peuter van 2 inmiddels overheerlijk. Hij kan gelukkig al goed kauwen en verslikt zich bijna nooit meer. Dit betekent uiteraard wel dat deze pijnboompitjes als eerste uit het bord gevist worden… Maar dat moet kunnen, toch?
Hier is alweer mijn perfecte peutermaaltijd, nummertje 5! Houden ze bij jou thuis van broccoli?
Stamppot van Kikkererwten en Broccoli, Perfecte peutermaaltijd #5
voor 4-5 personen
- 800 gram kikkererwten, voorgekookt en uitgelekt
- 800 gram broccoli, in roosjes (ongeveer 2 stronkjes)
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden, gedroogd
- 6 eetlepels pijnboompitten
- Himalaya zout en versgemalen peper
- versgeraspte Pecorino, naar smaak als garnering
Stoom de broccoli gaar in een stoommandje of een klein laagje water in de pan. Verwarm in een andere pan ook een laagje water, en voeg hier de kikkererwten en teentjes knoflook in de schil aan toe. Laat in een paar minuten even heel kort warm worden. Giet dan de pannen af. Druk de knoflookteentjes uit de schilletjes, stamp de kikkererwten en knoflook fijn met een stamper of gebruik een staafmixer. Roer de Italiaanse kruiden, wat versgemalen peper en een klein beetje zout erdoor. Schep als laatste de broccoli door de gestampte kikkererwten.
Rooster de pijnboompitten eventjes kort in een droge koekenpan, totdat ze mooi goudbruin zijn. Serveer de kikkererwten stamppot met de pijnboompitjes en versgeraspte Pecorino naar smaak.
Aan tafel!
Een restje van deze stamppot van kikkererwten kun je eventueel ook invriezen, zodat je op een later moment nog een gezond hapje achter de hand hebt voor je kleintje. Laat jij weten of jouw kinderen deze stamppot konden waarderen? Wij zijn benieuwd naar de mening van alle proefhelden!
Het ziet er weer heerlijk uit! Ga het zeker proberen!
Pecorino is een kaassoort????
Ja, Pecorino is een Italiaanse schapenkaas. 😉
Hmmmm dit was heel lekker! Kleine opmerking, je typt in je recept dat je de kikkererwten roostert, waar volgens mij ‘pijnboompitten’ had moeten staan. 🙂
Dankjewel Anna! Ik heb het meteen even gecorrigeerd. Goed om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂