• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Suikervrije Cake van Appelmoes, Haver en Roggemeel

29 oktober 2016

Suikervrije Cake van Appelmoes, Haver en Roggemeel

Tja, en dan heb je opeens een grote pot met zelfgemaakt appelmoes in je kast staan! Daar moest ik uiteraard lekker mee gaan koken en bakken. Mijn zoon lepelt het overigens ook gewoon zo uit de pot, hoor. Maar ik had zin in cake. Ik bedacht daarom dat ik weleens een appelmoescake kon proberen. Dit is een soort bananenbrood, maar dan met appel in plaats van banaan. Logisch! Het werd deze suikervrije cake van appelmoes, haver en roggemeel… Overheerlijk! 

Ik maakte de cake op een vrijdag-ochtend en dat ging gelukkig razendsnel. Mijn zoontje drentelde de hele tijd rond mijn benen, en die liep ik dan ook bijna omver. Gelukkig zat de cake al snel in de oven. Glunderend keek hij samen met mij naar de cake in oven. “Koken!” riep hij. Dat beloofde weer lekker te worden. Er zat immers lekkere zelfgemaakte appelmoes in. Ik kon dan ook niets anders doen dan supersnel wat foto’s van de cake maken, toen deze klaar was. Daarna hapte mijn zoon het eerste stukje gulzig naar binnen. Want ja, mijn zoon houdt gelukkig wel van mijn suikervrije baksels. Pfew. De supermarktcake heeft hij na twee jaar op deze aardbol gelukkig nog steeds niet ontdekt!

Suikervrije Cake van Appelmoes, Haver en Roggemeel

Suikervrije Cake van Appelmoes, Haver en Roggemeel

voor een cakevorm van 25 cm

  • 100 gram havermout
  • 65 gram roggemeel (of gebruik volkoren speltmeel, volkoren rijstmeel, boekweitmeel)
  • 300 gram suikervrije appelmoes (bijvoorbeeld zelfgemaakt)
  • 3 eieren
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 100 gram fijnghakte moerbeien en/of verse dadels, in kleine stukjes gehakt
  • 2 theelepel baksoda, of baking soda
  • 1 eetlepel appel azijn
  • snufje zout
  • optioneel: 1/4 appel, in schijfjes, ter garnering

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal dan de havermout tot meel in een koffiemolentje of keukenmachine. Meng dit met de roggemeel, baksoda, lijnzaad en een snufje zout. Klop dan de eieren los, en meng deze samen met de appelmoes en appel azijn door het droge mengsel. Schep als laatste de in stukjes gehakte moerbeien en of dadels erdoor.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en schep het mengsel in de cakevorm. Plaats optioneel nog wat plakjes appel in de cake, zodat deze er mooi feestelijk uit ziet! Plaats de cakevorm dan in de oven, en bak deze in ongeveer 35 minuten af. De baktijd kan per oven een beetje verschillen. De cake blijft een beetje zacht van binnen, dat hoort zo!

Wie ga jij verwennen met een plakje cake van appelmoes? Serveer hem ook eens met een klodder (kokos) yoghurt en jouw favoriete toppings als lekker zoet ontbijt! Laat jouw reactie achter bij de comments, of deel jouw foto’s met #blijsuikervrij. Ik vind het altijd weer leuk om jullie creaties te zien!

Meer van dit soort lekkere baksels vindt je natuurlijk in mijn hardcover kookboek Blij Suikervrij Zoet!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Cake van Amandelmeel met Walnoten & DadelsCake van Amandelmeel met Walnoten & Dadels Havermout muffins met appelpuree en speculaaskruidenHavermout muffins met appelpuree en speculaaskruiden Dadel Bananenbrood met Vanille SausDadel Bananenbrood met Vanille Saus Glutenvrije Cake met Avocado & RozijnenGlutenvrije Cake met Avocado & Rozijnen

Categorie: Baby & Peuter, Cake & Bananenbrood, Suikervrije Tussendoortjes Tags: appel azijn, appelmoes, baksoda, cake van appelmoes, cake van havermout, cake van roggemeel, dadels, eieren, havermout, lijnzaad, moerbeien, roggemeel, suikervrije cake

Vorig bericht: « Omelet met Spinazie & Geroerbakte Champignons
Volgend bericht: Ovenschotel met Linzen, Champignons en Pecorino »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Petra van den Braak zegt

    29 oktober 2016 om 9:36 am

    Hi Saskia,

    Dank voor je lekkere recepten, lekker zonder de zg gezonde suikers die je zoveel ziet! Ik leef al bijna 3 jaar suikervrij en het is super! Leuk ook!

    Deze appelcake wordt onze weekend cake ga hem straks maken 🙂

    Jij gebruikt veel appelciderazijn. Ik ook dagelijks voor de maaltijd in wat water. Maar ook strrda meer in gerechten. Weet jij als er in een gerecht citroen staat vermeld als ingredient bijv citroensap van 1 citroen hoeveel appelciderazijn ik dan kan gebruiken voor hetzelfde resultaat.

    Nice sugarless weekend.

    Groet Petra

    • Saskia zegt

      29 oktober 2016 om 2:43 pm

      Hallo Petra, wat leuk, nog zo’n appelazijn fanaat! Volgens mij kan je het gewoon 1:1 vervangen, al vragen sommige recepten qua smaak wel echt om citroensap. Ik zou de appelazijn bijvoorbeeld niet snel over mijn visje sprenkelen… 😉 Maar in baksels vervang ik het vaak ook.

  2. Rowan zegt

    29 oktober 2016 om 1:02 pm

    Klinkt echt heel erg lekker! Leuk dat je appelmoes hebt gebruikt!

  3. Anja zegt

    29 oktober 2016 om 7:07 pm

    Kan ik in plaats van harvermout ook havermeel gebruiken en wat is dan de juiste dosering?

    • Saskia zegt

      30 oktober 2016 om 9:01 pm

      Ja hoor, uiteraard. Havermeel is gewoon fijngemalen havermout. Je kunt dit gewoon 1:1 vervangen. Bakze!

  4. Wietske zegt

    29 oktober 2016 om 7:20 pm

    Saskia, wat een leuk recept, echt mjammie!

    • Saskia zegt

      30 oktober 2016 om 8:59 pm

      Hahaha, mooi!

  5. Henriette zegt

    30 oktober 2016 om 12:17 am

    Hoi Saskia, ik kocht laatst een pot suikervrije rabarber, dat valt bij mij beter dan appel en lost meteen het azijnprobleem op. Dat ga ik eens proberen met deels boekweit en deels kokosmeel, erg benieuwd! Wordt helaas wel einde week want afwasmachine kapot en al te veel afwassen heb ik ook geen zin in…..
    Groetjes Henriette.

    • Saskia zegt

      30 oktober 2016 om 9:02 pm

      Oe, nee, dat zou ik ook niet vrwijillig doen! 😉

  6. Femke zegt

    6 november 2016 om 4:00 pm

    Een geslaagd recept! Erg lekker, dus bedankt!!

  7. Marianne zegt

    13 november 2016 om 9:04 pm

    Wil deze morgen gaan maken voor mijn kindertjes. Kan ik ipv de moerbeien of dadels ook rozijntjes gebruiken?

    • Saskia zegt

      14 november 2016 om 9:07 pm

      Hallo Marianne, ja elk gedroogd fruit, de smaak zal wel iets veranderen uiteraard!

  8. Petra zegt

    7 april 2017 om 9:28 pm

    Wat voor maat bakblik heb je hiervoor gebruikt??

    • Saskia zegt

      10 april 2017 om 9:34 am

      Ik dacht een cakevorm van 25 cm lang! Bak ze!

  9. Karen zegt

    29 juli 2017 om 9:34 am

    Wat een heerlijk recept. Heb moerbeien nog nooit in mijn baksels gebruikt. Ben er dol op!
    Kan ik het roggemeel ook vervangen voor speltmeel of amandelmeel?

    • Saskia zegt

      31 juli 2017 om 9:03 am

      Hallo Karen, ja je kunt roggemeel vervangen door speltmeel. Amandelmeel is iets vetter qua structuur, dus dat verandert de textuur van het broodje.

  10. Esther teunissen zegt

    23 september 2017 om 6:11 pm

    Kun je dit ook invriezen?

    • Saskia zegt

      24 september 2017 om 2:16 pm

      Ik denk van wel, maar ik heb eigenlijk nooit restjes over gehad. Nog niet geprobeerd, dus! 😉

  11. Adrie zegt

    1 maart 2018 om 6:02 pm

    waardoor zou ik de eieren kunnen vervangen?

  12. Annette zegt

    11 juli 2019 om 11:31 am

    Hallo Saskia,
    Ik heb gisterenavond de cake gebakken met havermeel en boekweitmeel maar het heeft een vreemde geur en smaak – beetje zeepachtig. Kan dit komen door de combinatie appel azijn en bakingsoda (zuiveringszout)?

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact