Hieperdepiep hoera, we vieren feest, want dit is de maand van de suikervrije taart op Blij Suikervrij! En weet je wat het nog leuker maakt? Dat Saskia me heeft gevraagd mijn favo gezonde taart met jullie te delen. Dat doe ik natuurlijk maar al te graag! Vandaag deel ik het recept voor suikervrije chocoladetaart met jullie en vertel ik bovendien over een ander feestelijk gebeuren: mijn e-book met gezonde traktaties voor op school!
Eet het beter
Tot een paar jaar geleden dacht ik dat ik gezond at als twee koekjes nam in plaats van vier, ik mijn boterhammen belegde met kaas als alternatief voor chocoladepasta en als ik wat extra groente kookte bij het wereldgerecht uit een pakje. Een online cursus die me
begeleidde 40dagen zonder suiker te leven opende mijn ogen. Werkelijk OVERAL wordt suiker aan toegevoegd, gewoon bizar!
Deze constatering leidde niet alleen tot een opleiding tot natuurvoedingsadviseur, maar ook een foodblog dat de naam “Eet het beter” draagt. Op mijn blog plaats ik gezonde recepten voor het hele gezin. Meestal vrij van geraffineerde suikers en koolhydraatarm of Paleo, maar zeker niet altijd. Alles draait immers om balans!
Feestelijke traktaties
Ik ben moeder van drie zonen. Toen de oudste (9) voor het eerst naar school ging was ik verbaasd over de hoeveelheid snoep die ik na een verjaardag in zijn schooltas aantrof. De meeste kleuters eten het zoete spul al in de klas op, maar Tygo bracht het mee naar huis omdat hij er niet gek op is. Dat moest toch anders kunnen?
In de afgelopen vijf jaar heb ik de leukste gezonde traktaties in mijn gedachten opgeslagen om ze recent zelf te maken en te bundelen in een ebook: 25 traktaties gemaakt van fruit. Het zijn eenvoudige lekkernijen die zijn weergegeven per leeftijdscategorie, seizoen en mogelijkheid ze van tevoren te bereiden. Mocht je interesse hebben: je kunt het ebook hier bestellen of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor een gratis sneak preview!
Suikervrije chocoladetaart
Bij feest horen niet alleen gezonde traktaties, maar natuurlijk ook een lekkere taart! De favoriet van Tygo is chocoladetaart. Niet alleen omdat hij het zo lekker vindt, maar ook omdat deze taart zo makkelijk te bereiden is door of met een kind. Wij gebruiken de hakmolen van de staafmixer om alles te mengen. Binnen 10 minuten hakken en mengen schuiven we het taartje al de oven in. Met recht een feestje!
Wat heb je nodig voor 6-8 stukjes?
Benodigdheden: springvorm van 18 cm, keukenmachine of staafmixer, bakpapier
Ingrediënten:
- 250 gram dadels (ontpit)
- 125 gram amandelmeel
- 4 eieren
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
- snuf zout
- eventueel wat kokosrasp
Hoe maak je het?
Warm de oven voor op 180 graden. Pureer de dadels grof in de keukenmachine. Voeg de eieren toe om er een meer smeuïge massa van te maken. Doe vervolgens de overige ingrediënten erbij en meng totdat het een egaal geheel is. Bekleed de springvorm met bakpapier of vet hem in. Giet of schep het beslag in de bakvorm en plaats deze circa 35 minuten in de oven. Wij vinden de suikervrije chocoladetaart het lekkerste als hij nog een klein beetje zacht is van binnen. Bestrooi eventueel met kokosrasp of gehakte noten. Eet smakelijk!
Op zoek naar meer gezonde recepten voor het hele gezin? Bezoek mijn kidsfoodblog eens of neem een kijkje op mijn Instagram of Facebookpagina!
Groetjes,
Annemieke
Meer lekkere suikervrije taarten vindt je hier.
Klinkt al een heel lekker taartje, ik ben sowieso een echt fan van bakken met amandelmeel. Dat pakt eigenlijk altijd goed uit!
Wat voor dadels kun je het best gebruiken voor dit recept?
Je kunt het beste “verse” dadels, uit een kartonnen doosje gebruiken, of Medjool dadels. Probeer in ieder geval geen extreem droge of gelakte dadels te gebruiken. 🙂
Ziet er allemaal heel lekker uit!Ik probeer ook steeds meet op te letten.(ook zo min mogelijk E nummers).
Maar waar doe jij de boodschappen?Ik ben soms zolang aan het zoeken en uiteindelijk hebben ze het niet……(zoals bijvoorbeeld amandelmeel……..kan ik dat overal krijgen?).
Hallo Ingrid, Ik doe mijn boodschappen bij de Lidl (voor de groenten, fruit en ongezouten noten) of op de markt, bij de Plus (voor een snelle boodschap bij mij in de buurt) en bij de Ekoplaza (biologische winkel voor meer bijzondere ingrediënten). Als ik een grote bulk nodig heb of geen tijd om naar de winkel te gaan, bestel ik ook weleens online bij AH of bij de Weegschaal.
Amandelmeel kun je tegenwoordig zowel in de grotere supermarkten, Plus en AH, als in de speciaalzaken krijgen. 😉
Ik veronderstel dat amandelpoeder hetzelfde is als amandelmeel?
Nee zeker niet. Amandelmeel wordt namelijk gemaakt van 100% procent gemalen amandelen, maar amandelpoeder wordt gemaakt van amandelen die zijn uitgeperst voor het maken van amandelolie. Dat is dus een stuk droger. 😉
2 eetlepels cacaopoeder, dat is toch geen chocolade taart??
Hoi Saskia,
Ik vind dit een recept wat het proberen waard is. Maar ik heb een vraag. Waar kan ik de amandelmeel door vervangen? Ik heb een notenallergie en kan dat dus niet eten. Wel wil ik graag koolhydraatarm eten en af en toe ‘snoepen’.
Het wordt me vrij lastig gemaakt omdat bloem vrijwel altijd door amandelmeel wordt vervangen.
Heb jij een idee voor dit recept?
groet,
Marloee