Dit zijn natuurlijk geen pepernoten (al worden ze in de volksmond nog weleens zo genoemd), maar kruidnoten! Met dit recept maak je ze vrij van geraffineerde suiker, en zoet je enkel en alleen met gedroogd fruit. En ja dat recept ontbrak nog op deze site! 3 jaar Blij Suikervrij, zonder Sinterklaasrecepten. Foei. Maar nu ik een kindje heb, vieren wij het uiteraard ook. Daarom maakte ik speciaal voor alle proefhelden dit jaar iets lekkers: suikervrije kruidnootjes met dadels en rozijnen. Want wie zoet is…
Krijgt lekkers! En in ons huis wordt dat ook vaak zelf gemaakt, zonder de geraffineerde suikers. Wat hij daar buiten allemaal in zijn mondje stopt, daarover doen wij niet zo moeilijk. We verbieden namelijk niets en al helemaal niet met de feestdagen bij de familie. Ik geloof niet zo heel erg in verbieden: dan wordt het snoepgoed namelijk een soort heilig goed, en alleen maar extra aanlokkelijk…
Suikervrije kruidnootjes met dadels en rozijnen
een bakplaat vol
- 150 gram speltmeel
- 40 gram amandelmeel
- 100 gram kokosolie
- 80 gram verse dadels, ontpit
- 50 gram rozijntjes
- 1 ei
- 2 eetlepels koek & speculaaskruiden
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- snufje (Himalaya) zout
Verwarm de oven vast voor op 160 graden. Doe de kokosolie in een klein pannetje en smelt deze op laag vuur. Doe dan de dadels en rozijntjes, samen met de kokosolie en het ei in een keukenmachine, en meng het tot een egale massa. Voeg dan alle andere ingrediënten toe, en meng het tot een egaal geheel.
Bekleed dan het ovenrooster of een bakplaat met een bakpapiertje. Draai kleine balletjes van het deeg en druk deze een klein beetje plat voor je ze op het rooster legt. Het mengsel is goed voor een heel rooster vol kruidnootjes. Probeer ze ongeveer allemaal van hetzelfde formaat te maken.
Schuif het rooster dan de oven in, en bak de suikervrije kruidnootjes in ongeveer 20-25 minuten af. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn. De baktijd is een beetje afhankelijk van hoe groot je de kruidnootjes maakt, dus hou ze de laatste minuten een beetje in de gaten.
Voor wie bak jij deze suikervrije kruidnootjes met dadels en rozijnen? Bewaar ze trouwens goed luchtdicht, dan blijven ze zeker een paar dagen goed. Ik vraag me wel af hoe lang mijn pot nog gevuld blijft! Ze zijn overheerlijk!
Ik heb geen wijnsteenbakpoeder kan ik t vervangen voor bakingsoda en apelciderazijn?
Uiteraard!
Kan de spelt meel vervangen worden door boekwijtmeel? En de kokosolie door olijfolie? En waardoor kan ik de wijnsteenbakpoeder vervangen?
Hahaha, mijn instinct zegt, misschien is een ander recept voor jou beter? Boekweitmeel kun je zeker proberen in dit recept, maar het heeft vaak iets meer vocht nodig. Olijfolie is vaak iets te overheersend in zoete baksels, ik zou dan eerder roomboter gebruiken. Wijnsteenbakpoeder kun je vervangen door gewone bakpoeder of een combinatie van appel azijn en baking soda…
Oke! Ja dit is het 1e pepernoten recept wat ik tegen kom zonder suiker maar ik heb de 3 ingrediënten die ik net noem niet in huis!
Hahaha, ik snap het! Misschien even experimenteren?
Ze zijn superlekker! Een collega die ze proefde heeft mij zelfs gevraagd 1 kg te bakken tegen Sinterklaas, en wou mijn ingrediënten en werkuren zelfs vergoeden! Haha!
Oh, wat geweldig! Haha… Er komt volgende week een lekker gevulde speculaasrecept online; misschien wil je daar nog wel extra voor bijbetalen? 😉