Laatst kreeg ik een grote tas vol met appels van mijn schoonmoeder. Ja, het is weer die tijd van het jaar. Ze hebben even op het aanrecht gestaan, totdat ik bedacht dat ik er echt mee aan de slag moest. En snel een beetje, voordat de appels niet meer goed waren! Er zat maar één ding op: appelmoes maken. En dan bedoel ik natuurlijk appelmoes zonder suiker! Zelf appelmoes maken is gelukkig echt supersimpel. En je hoeft er echt geen zoetstof, in de trant van diksap of siroop aan toe te voegen.
Helemaal als je de appelmoes gebruikt voor je baby of peuter, heb je liever niet dat zij wennen aan de ultrazoete smaak van gezoete appelmoes. Gewoon pure appeltjes, geschild en gekookt, doen het echt goed genoeg. Geloof mij maar. Misschien dat je er zelf even aan moet wennen, als je altijd gezoete appelmoes gebruikt. Maar hoe minder suiker je in je dagelijkse menu gebruikt, hoe zoeter alles zal smaken. Zelfs de wat zuurdere moes-appels.
Ben je benieuwd hoe ik een grote pot vol met suikervrije appelmoes bereid? Nou, met kaneel. Kaneel is immers perfect om de natuurlijk suikerpiek van de appels te temperen. Hieronder vind je de uitleg. Of het recept, als je dat in dit geval nog wel zo kunt noemen! 😉
Zelf appelmoes zonder suiker maken
voor een grote pot (1/2 liter)
- 5 grote appels (ongeveer 1 kilo)
- 10 ml water
- het sap van 1 citroen
- 1/2 theelepel kaneel
Schil de appels en hak deze in blokjes. Pers de citroen uit en giet het citroensap, samen met een beetje water, in een pan. Voeg de appelblokjes toe en zet de pan op een middelhoog vuur.
Laat de appels zo’n 15 minuten pruttelen en schep het geheel regelmatig even om, om aanbranden te voorkomen. De appels zijn klaar om gepureerd te worden als ze van zichzelf al een beetje soppig worden. Voeg dan nog een halve theelepel kaneel toe aan de pan, schep het geheel even goed door, en pureer het met een staafmixer tot moes.
Bewaartip!
Ik bewaar de appelmoes in een gesteriliseerde glazen pot, dan blijft het erg lang goed! Ik spoel de pot goed uit met kokend water en maak deze dan schoon met een droge en schone vaatdoek. Draai de deksel stevig op de pot, en zet hem op zijn kop weg. Dit voorkomt dat de hete appelmoes de deksel vacuüm trekt.
Serveertips!
- Perfect als één van de eerste babyhapjes, deze appelmoes zonder suiker. Je kunt het ook nog mengen met ander fruit, als je kindje eraan toe is, om smaken te gaan combineren!
- Lekker bij zelfgemaakte (zoete aardappel) frietjes, aardappels in de schil uit de oven, of als zoetmaker bij een dessert…
- Gebruik de appelmoes zonder suiker ook eens om eieren te vervangen in een bakrecept. Zo kun je baksels makkelijk vegan maken!
Wat maak jij met suikervrije appelmoes? Ik ben benieuwd! Laat vooral je reactie achter bij de comments, of deel jouw tips met #blijsuikervrij op social media.
Ik maak deze appelmoes op dezelfde manier maar dan 45min. op 175 graden in de oven. Ik laat de schil aan de appels om alle vitamines te behouden. Heerlijke zoete appelmoes. Alle kindjes zijn er hier gek op!
Wat slim ook, uit de oven!
Echt lekker! Hoe lang kan je het bewaren?
..en voor een herfstig smaakje: speculaaskruiden erdoor!
Waarom zo lang koken en citroensap erbij? Ik kook de appels hooguit 10 minuten. Dan zijn ze zacht genoeg om te pureren. Door het koken verkleuren de appels niet en heb je daar dus iig geen citroensap voor nodig.
Ik doe er altijd meer water bij. Het kookvacht vang ik na het koken op, laat ik afkoelen en dat drinken de kinderen dan als appelsap.
Nog een lekkere variatie: doe half peer en half appel dan krijg je een zoetere appelmoes. Ik doe voor de kleintjes hier 2 appels en 1 peer koken voor een lekker fruithapje. Dit hoef je maar 4 a 5 minuutjes te koken.
Hallo Lieke, als je wat meer water toevoegt, zijn ze inderdaad eerder klaar. Dan kook je de appeltjes echt gaar. Ik heb minder vocht in de pan, en stoom ze gaar, daardoor duurt het ietsje langer! Lekker wel, met peertjes!