Dit recept voor een quiche met een bodem van bruine rijst, is bedacht door Nat Kingroudis, een Amerikaanse expert op het gebied van vruchtbaarheid. Toen ik zelf graag zwanger wilde worden, ontdekte ik hoe belangrijk je dieet is, in het beïnvloeden van je vruchtbaarheid. Met een paar simpele aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je lichaam in optimale conditie is, om een baby te verwekken. Ze noemen het in Amerika ook wel het zogenaamde “fertility diet”, oftewel, het ideale eetpatroon om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft om kinderen te verwekken. Dit is helaas niet voor iedereen dé oplossing die werkt. Maar, gelukkig is dit een goedkope oplossing die je weinig kost. Je wordt er ook alleen maar gezonder van. Dus, wie niet waagt, wie niet wint!
Één van de onderdelen van het fertility diet is uiteraard het afscheid nemen van geraffineerde suikers en het eten van zoveel mogelijk pure producten, waaronder groene groenten, eieren en onbewerkte granen. Dit recept is dan ook niet voor niets één van Nat’s meest gemaakte recepten. Het zit vol essentials. Het originele recept bevat niet veel smaakmakers. Vandaar dat ik er graag een rood pepertje en wat parmezaanse kaas aan toe voeg. Dit zorgt voor wat extra pit, naast natuurlijk wat extra vitamines!
Overigens kun je de restjes goed bewaren in de koelkast of de vriezer. Zo heb je altijd een goede lunch of diner bij de hand! Serveer eventueel met een lekkere salade.
Spinazie en Ricotta Quiche met Bodem van Bruine Rijst
voor de bodem
- 280 gram bruine rijst
- 40 gram boter, gesmolten
- 2 eidooiers (bewaar de eiwitten voor de vulling)
voor de vulling
- 500 gram ricotta
- 250 gram spinazie
- 2 eieren (+ de eiwitten die over zijn van de bodem)
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- versgemalen peper en (Himalaya) zout
- 1 rood pepertje (optioneel)
- Een handje Parmezaanse kaas (optioneel)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook dan de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat hem even kort afkoelen. Meng dan de rijst met de boter de de 2 eidooiers. Druk dit mengsel in een ingevette quichevorm en zorg dat je het mengsel goed over de bodem verspreid.
Zet de quichevorm in de oven, en bak de bodem van bruine rijst gedurende 15 minuten, of tot deze licht goudbruin kleurt.
Meng ondertussen het mengsel voor de vulling. Maak de ricotta zacht in een kom, door hem bijvoorbeeld even met een pureestamper los te maken. Roer dan de eieren en eiwitten erdoor, nootmuskaat, optioneel een fijngehakt pepertje en wat versgemalen peper en zout.
Hak de spinazie fijn en roer deze door de vulling. Schep de vulling dat op de bodem van bruine rijst, bestrooi de quiche eventueel nog met de Parmezaanse kaas en bak de quiche in 20 minuten af (of tot de top goudbruin kleurt..De baktijd kan dus per oven iets verschillen)
Eet smakelijk!
Ik heb dit net gemaakt , voor mij kunnen er een paar verbeterpunten worden toegepast.
Ik zou minder rijst nemen en de spinazie even roerbakken voor gebruik !
Hallo Connie, dank voor je feedback!
Hoi Saskia,
Voor hoeveel personen is dit ongeveer?
Groetjes, Annelies
Hallo Annelies, als hoofdgerecht is dit voldoende voor 4 personen!
Heerlijk, écht goed gelukt! Wél erg voedzaam maar heb hem dus al gemaakt en is een blijvertje. Vanavond maak ik hem weer. Mijn zoon is kok en hij mag er dan ook van proeven, zal mij benieuwen!
Komt vanavond bij ons op tafel, alleen gebruik ik een restje parelgort in plaats voor de bodem. Benieuwd wat het geeft!