Ik ben weer helemaal in de ban van bonen. Ik maakte er overheerlijke brownies mee, fijne gevulde puntpaprika’s… maar deze mocht natuurlijk niet ontbreken op de lijst: een lekkere vegetarische chili! Ik gebruik in dit recept naast zwarte bonen ook adukibonen. Dit zou “de koning van alle bonen” zijn, omdat ze zo goed zijn voor je gezondheid. Gelukkig is deze adukibonen chili met zoete aardappel daarnaast ook gewoon erg lekker!
Adukibonen smaken een beetje nootachtig. Ze zijn mooi bordeauxrood van kleur, maar net iets ronder dan de kidneyboon. Ze hebben een zeer lage glycemische index, wat fijn is voor onze bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn er de nodige geruchten over de boon. Het zou ook wel de “weight loss” boon worden genoemd, maar hoeveel hiervan waar is kan weinig onderzoek bevestigen. In Japan wordt het al eeuwenlang gebruikt bij nier- en blaasproblemen. Los van alle roddels is het volgende wel bekend: De boontjes zitten vol vezels, vitamine B, ijzer, magnesium en zink.
Adukibonen Chili met Zoete Aardappel
voor 4 personen
- 1 grote zoete aardappel
- 1 rode paprika
- 1 blik adukibonen
- 1 blik zwarte bonen
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
- een flinke snuf cayenne, naar smaak
- himalaya zout, naar smaak
- 1 blok fetakaas
- een handje verse peterselie
Hak de ui en knoflook fijn. Schil de zoete aardappel en snij deze in dobbelsteentjes. Snij ook de paprika in stukjes. Verwarm dan een scheut (olijf)olie in een ruime hapjespan. Voeg allereerst de ui en paprika toe, en bak deze ongeveer 5 minuutjes op middelhoog vuur. Voeg dan de zoete aardappel toe, samen met de specerijen (de komijn, paprika en cayenne). Roer het geheel even goed door. Voeg dan de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee. Roer dan de tomatenblokjes erdoor, voeg nog een scheut water toe, en breng het geheel aan de kook. Laat de chili doorpruttelen totdat de zoete aardappel bijna gaar is.
Spoel dan de bonen goed af, en voeg deze toe aan de hapjespan. Verwarm ze nog een paar minuten mee. Breng de chili op smaak met een snuf zout. Hak dan de toppings (de feta en peterselie) in stukjes. Serveer de chili met de feta en de verse kruiden.
Andere fijne toppings zijn, een stukje avocado, een lente-uitje, of een schepje yoghurt. Lekker variëren naar smaak kan dus! Je kan ook de cayenne vervangen door een rood pepertje, bak deze dan al wat eerder mee. Hoe eet jij je chili het liefst?
Hoi Saskia, sinds ik dit recept heb ontdekt kortgeleden eet ik het regelmatig als lunch op mijn werk. 1x in de keuken en 2 a 3 dagen genieten. Echt een heerlijk herfstrecept! Uit je kookboek zijn de ‘perfect hemp protein snack bites’ favoriet, alleen heten ze hier gewoon pindakoekjes 🙂
Hahaha, leuk, Talitha!!