Inspiratie voor een lekkere en gezonde avondmaaltijd kan bij mij uit alle hoeken komen. Dit gerecht voor een linzensalade met een overduidelijk Aziatisch tintje, kwam ik maanden geleden tegen in het kookmagazine van de Plus. Uiteraard werd het gerecht meteen goedgekeurd door mijn man, die ontdekte dat er wat goede rauwe ham in ging!
Wat me opvalt in de meeste kookmagazines (uit onze grotere supermarkten) is de hoeveelheid reclame voor pakjes en zakjes. Erg jammer. Soms zijn de recepten ook echt gebaseerd op een bepaald potje, pakje of zakje. De smaak van je gerecht is niet meer puur en oprecht, maar komt dan vooral uit e-nummers, suiker en zout. Het mooie van het onderstaande recept is dat we, o.a. door de zelfgemaakte dressing, wel echt zelf smaak gaan toevoegen. En dat maakt een overheerlijk eindresultaat!
Overigens kun je de ham ook vervangen door bijvoorbeeld (feta-)kaas, als je vegetarisch eet. Wij besloten, als flexitariërs, het oorspronkelijke recept te volgen! En het viel zeker in de smaak…
Aziatische Linzensalade met Groene Groenten
voor 4 personen
- 400 gram linzen
- 1 liter groentebouillon (ik gebruik bouillonpoeder van de natuurwinkel, die bevat minder zout, en uiteraard geen suiker!)
- 400 gram diepvriestuinbonen
- 1 broccoli
- 400 gram sugar snaps
- 200 gram rauwe ham, in repen (evt. vervangen door feta)
- 1 rood pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
voor de dressing
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels arachideolie
- sap van 1 citroen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels sojasaus (die van Kikkoman is suikervrij!)
- 1 eetlepel honing (optioneel: kun je als strikt suikervrije eter uiteraard ook weglaten)
- 3-4 cm gemberwortel, geschild en geraspt
Kook de linzen in de bouillon in circa 15 minuten (of volgens de aanwijzingen op de verpakking) beetgaar. Giet af en vang de bouillon op. Spoel dan wat koud water over de linzen en laat ze uitlekken.
Kook de tuinbonen in de opgevangen bouillon. Giet weer af en vang de bouillon op. Spoel koud water over de tuinbonen en verwijder de buitenste velletjes. (dubbel doppen: dit is een heel rustgevend karweitje, en maakt de boontjes zoveel lekkerder!)
Verdeel de broccoli in kleine roosjes en maak de sugarsnaps schoon. Kook de broccoli en sugarsnaps 2-3 minuten in de opgevangen bouillon, giet af en spoel er koud water over.
Meng dan alle ingrediënten voor de dressing, Schep de dressing met de ham en rode peper door de linzen met de groene groenten.
Enjoy!