We eten eigenlijk zeer weinig vlees. Helemaal met de schandalen in de vleesindustrie en de wetenschap dat veel vlees volgestopt zit met groeihormonen wordt het er uiteraard niet aanlokkelijker op. Maar goed, als we een keer vlees eten dan is het ontzettend duur, biologisch vlees. Zoals dit malse kippetje… En dat smaakt toch anders dan een plofkip!
Een fijne snelle avondmaaltijd met de nodige proteïnen, dus! Het kippetje serveerde ik op een nieuwe favoriet: spelt bulgur. Je hebt mogelijk al eerder de spelt bulgur salade met feta, granaatappel en komkommer voorbij zien komen? Dit is een heerlijke variant met sperzieboontjes! Lekker kruidig door de toevoeging van komijn.
Balsamico Kip met Spelt Bulgur
voor 2 personen
voor de kip
- 250 gram biologische kipfilet
- 2 eetlepels kokosolie
- flinke scheut balsamico azijn
voor de bulgur
- 1 cup spelt bulgur (te vinden in de bio-winkel)
- ongeveer 300 gram sperziebonen
- 100 gram feta
- handje rozijnen
- 2 eetlepels pijnboompitten (eventueel even gebakken in een droge koekenpan)
- snuf komijn
- versgemalen zwarte peper
Doe de spelt bulgur in een pan of kom en giet er 1,5 cup kokend water over. Dek af met een deksel zodat de bulgur kan wellen. Haal de sperziebonen af en snij ze in kleine stukjes. Kook ze in ruim water tot ze gaar zijn (even regelmatig een vorkje erin zetten dus!).
In een koekenpan, verwarm de kokosolie. Bak de kip 10-15 min aan beide zijden goudbruin. Gebruik een deksel, zodat de kip ook van binnen goed gaar wordt. Snijd ondertussen de feta in blokjes.
Giet de bulgur indien nog erg vochtig even af en voeg de feta, boontjes, komijn, peper, pijnboompitten en rozijntjes toe. Controleer de kip en als deze ook van binnen gaar is, blus hem af met een scheut balsamico azijn en draai hem even rond zodat de azijn aan beide zijden zit. Maak het bord op met onderop de bulgur en de kip bovenop. Sprenkel de resterende balsamico-“jus” over het bord.
Eet smakelijk!