Zwarte rijst wordt ook wel verboden rijst genoemd. Het mocht vroeger namelijk alleen door de keizer van China gegeten worden. Het heeft een volle, nootachtige smaak, en het is erg lekker in salades. Deze bietjes & zwarte rijst salade is daar een perfect voorbeeld van. Eet hem warm, lauwwarm of koud; het maakt niet uit. Niet alleen is hij perfect als hoofdgerecht, maar ook als lunch breng je hem dus gemakkelijk mee naar je werk!
Ik maak graag hoofdmaaltijden die de volgende dag goed werken als lunch. Twee vliegen in één klap, zeg maar. De dag erna zijn de maaltijden soms nog lekkerder ook. Bij deze zwarte rijst salade merk je dat de dressing net wat meer intrekt, als deze een nachtje in de koeling heeft gestaan. Een goed excuus dus, om extra veel te maken voor twee dagen genieten!
Het recept is trouwens vegan, maar ook héél erg lekker met een stukje goede feta!
Bietjes en Zwarte Rijst Salade
voor 4 personen
- 300 gram zwarte rijst
- 500 gram voorgekookte bietjes
- 3 handjes verse boerenkool, of meer naar wens
- 50 gram pecannoten
voor de dressing
- 2 eetlepels appel azijn
- 2 eetlepels olijfolie, extra vergine
- 1 eetlepel (suikervrije) mosterd
- Himalaya zout en peper
- een paar takjes verse tijm
Kook de zwarte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 45 min.). Maak dan eerst de dressing, door alle ingrediënten goed door elkaar te roeren. Zet de dressing in de koelkast.
Hak de bietjes in kleine blokjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan of wok, en bak even kort de bietjes aan. Roer dan de boerenkool erdoor, en draai het gas uit. De boerenkool wordt vanzelf wat zachter door de warmte van de bietjes. Hak alvast wat pecannoten grof.
Als de zwart rijst gaar is, meng deze dan met de bietjes en boerenkool. Schep de dressing erdoorheen. Serveer de zwarte rijst salade warm, lauwwarm of koud, met een handje gehakte pecannoten en eventueel wat goede fetakaas en extra verse tijm.
Ook mijn zoon vond deze zwarte rijst salade met bietjes overheerlijk. Maar hoe kan dat ook anders als bietjes-fanaat. Voor hem liet ik de pecannoten weg. Dan is het een perfecte kidsproof maaltijd!
Ga jij ook aan de slag met deze mooie zwarte rijst salade? Ik ben benieuwd naar jouw resultaat! Deel je ook jouw foto’s met #blijsuikervrij?