Bloemkoolnasi is natuurlijk nasi van bloemkoolrijst. Ja, er zit dus eigenlijk helemaal geen rijst in. Het is een gerecht waar veel lowcarb guru’s bij zweren. Al heb ik zelf niets tegen volkoren granen, wilde ik het toch een keer proberen. Ik maakte daarom een bloemkoolnasi met gebakken ei, waarvan ik het recept vond in een Engels health magazine. Ik voegde zelf nog wat sojaboontjes en sperzieboontjes toe, voor extra groen.
De bloemkoolrijst wordt goed op smaak gebracht met een breed scala aan kruiden. Die maken de ingrediëntenlijst misschien wat langer dan je hoopte. Maar ik merk wel dat, als je die kruiden eenmaal in huis hebt, dat je er zoveel lekkers mee kunt bereiden!
Ben je een fan van koolhydraatarme recepten met bloemkool? Maak dan ook eens deze lekkere kip kerrie!
Bloemkoolnasi met Sojaboontjes & Gebakken Ei
voor 2 personen
- 3 el kokosolie
- 2 biologische eieren (of vervang dit door 150 g tempé)
- 1 bloemkool
- 2 tl laospoeder
- 1/4 tl chiliflakes
- 1/2 tl knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook)
- 2 tl komijnzaad, gemalen
- 2 tl kurkuma
- 3 el kokosschaafsel
- 1 tl Himalaya zout
- snuf zwarte peper
- 100 g sojaboontjes (uit de diepvries)
- 100 g sperziebonen (evt. uit de diepvries)
- 2 el cashewnoten en wat verse of gevriesdroogde peterselie, ter garnering
voor de sambalsaus
- 3 el tomatenpuree
- 1/4 tl cayennepeper
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 ui
- snuf Himalaya zout
Instructies
- Maak de bloemkoolrijst door de bloemkoolroosjes tot een fijne korrel te malen in een keukenmachine. Verwarm vervolgens 2 el kokosolie in een ruime koekenpan, voeg alle kruiden, het kokosschaafsel en de bloemkoolrijst toe, en bak deze in 3 minuten onder continu roeren gaar.
- Kook ondertussen de sojaboontjes en sperzieboontjes beetgaar in een pan met kokend water. Dit duurt ongeveer 4 minuten.
- Meng dan alle ingrediënten voor de sambalsaus. Voeg een eetlepel water toe en pureer tot een gladde saus met een staafmixer.
- Bak als laatste de eieren in een lepel kokosolie in een koekenpan. Je kunt het eigeel eventueel vloeibaar laten, mocht je dat lekker vinden.
- Serveer de bloemkoolrijst met de boontjes, het gebakken ei en de sambalsaus. Strooi er wat fijngehakte cashewnootjes en peterselie over.
Eet smakelijk!
Liefs,
Saskia