Wél zin in stamppot maar eet je liever geen gewone aardappelen? Ben je aan het detoxen, voedselzandloperen, paleo-en, of wat al niet meer? Ik maak de stamppot ook liever zonder “reguliere” aardappelen en dat komt vooral door de hoge glycemische index van gewone aardappelen. Om een suikerpiek te voorkomen, maakte ik deze stamppot met zoete aardappelen (ook bataat genoemd). Dit recept voor een boerenkool stamppot met zoete aardappel is snel, eenvoudig en supergezond!
Via Mind Body Green kwam ik op het idee het eens te proberen. Dit is een geweldige Amerikaanse site vol recepten inspiratie en gezondheid weetjes. Het originele recept is veganistisch, zonder geitenkaas. Maar bij het recept mistte voor mijn gevoel toch nog wat extra’s. De toevoeging van wat zachte geitenkaas, maakte de stamppot net wat romiger… Conclusie: Een perfect recept voor een koude (en ook voor de doordeweekse) winteravond!
Overigens is zoete aardappel en boerenkool een perfecte match: dat bewijst ook weer deze stoof met pinda’s, zoete aardappel en boerenkool!
Boerenkool Stamppot met Zoete Aardappel & Zachte Geitenkaas
voor 2-3 personen
- 2 grote zoete aardappelen
- 6 flinke handjes verse boerenkool
- snuf (himalaya-) zout en versgemalen peper
- 50 gram zachte geitenkaas
- 2 eetlepels pijnboompitten
Schil de zoete aardappelen en hak deze in kleine blokjes. Kook de zoete aardappelen (in een stoommandje, maar kan ook zonder) ongeveer 6 minuten. Voeg vervolgens de boerenkool aan de pan toe, door het gewoon bovenop de zoete aardappelen te leggen. Laat het geheel nog 5 minuten doorkoken of -stomen.
Zet ondertussen een droge koekenpan op het vuur en bak de pijnboompitjes even kort aan, tot ze mooi goudbruin kleuren. Giet vervolgens de pan met zoete aardappel en boerenkool af, en verwijder het stoommandje. Met een stamper, stamp het geheel tot een mooie stamppot. Voeg zout en versgemalen peper toe, en stamp nog even tot het goed vermengd is.
Serveer de boerenkool met een paar stukjes zachte geitenkaas (dit smelt zachtjes en kun je er dan doorheen roeren) en strooi de pijnboompitjes er overheen. Eet smakelijk!
Wat een fijn recept, zal hier zeker herhaald worden!
Hallo Pieke, goed om te horen dat het in de smaak viel!
Hoi Saskia, de stampot was lekker! Is deze ook goed in te vriezen?
Hallo WM, ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Het lijkt me wel een optie, maar ik kan dus niet garanderen dat het goed gaat! 😉
wij hebben ook de stampot gemaakt. Voor jet eerst met zoete aardappel. Het smaakt heel goed met die geitekaas en pijnboompitten. De stampot vult behoorlijk je kunt er niet veel van eten. Wel voor herhaling vatbaar. Bedankt
Wat leuk om te horen, Joyce!