Aziatische maaltijden zijn onze go-to-meals als we haast hebben. Ze zijn altijd supergezond, maar staan toch razendsnel op tafel. Ik kies dan uiteraard wel voor gezonde noedels, zoals zwarte of bruine rijstnoedels. Als je het lekker vind zijn soba noedels (van boekweit) ook een goede keuze! Het recept van vandaag staat binnen 15 minuten op tafel. En is 100% puur en vers…
Bruine rijstnoedels zijn ideaal voor zo’n snelle hap. Ze zijn namelijk glutenvrij, licht verteerbaar, en veroorzaken in veel mindere mate een suikerpiek dan de standaard witte noedels van tarwe. Tegenwoordig zijn ze ook redelijk goed verkrijgbaar bij de standaard supermarkten. Soms moet je dan even op de “glutenvrije” afdeling kijken. Gecombineerd met al het goede van broccoli en vette vis, zijn ze gewoon erg lekker!
Ik haalde voor dit recept wel goede zalm bij de lokale visboer. Vooruit, daar rij ik dan weleens voor om! Één keer vis eten in de week, dat redden wij ook niet altijd. Dit komt vooral omdat ik de reguliere vis van de supermarkt niet altijd even smaakvol vind. In veel witte vis wordt water ingespoten, zodat het visje extra veel gewicht heeft. Zonde! Dan maar liever wat minder vaak vis, maar als je het eet, er wel volop van kunnen genieten! Hoe verser, hoe beter.
Interesse in een ander Aziatisch recept met rijstnoedels?
Bruine Rijstnoedels met Spicy Zalm en Broccoli
voor 2 personen
- 120 gram bruine rijstnoedels (of andere volkoren noedels naar keuze)
- 200 gram verse zalmfilet
- 1 stronk broccoli
- 1 theelepel rode curry kruidenmix (ik gebruikte de Thai Red Curry mix van Jonnie Boer)
- 2 eetlepels kokosolie
- flinke scheut sojasaus (ik gebruik die van Kikkoman, die bevat geen toegevoegde suikers)
- een flinke hand cashewnoten
Snijd de zalm in grote dobbelstenen en wrijf deze in met het rode curry kruidenmengsel kruidenmengsel. Hak de broccoli in kleine roosjes en spoel deze even goed af. Kook dan de bruine rijstnoedels gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. De kooktijd verschilt per merk.
Verhit de kokosolie in een wok, en roerbak de broccoliroosjes. Als deze bijna beetgaar zijn, voeg dan de zalm toe en bak deze in een paar minuten lichtroze. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur, en gril hierin even kort de cashewnoten, totdat deze mooi goudbruin kleuren. Voeg als laatste een flinke scheut sojasaus toe aan de wok en roer de rijstnoedels erdoor.
Schep de bruine rijstnoedels met zalm en broccoli op je bord, en garneer deze maaltijd met de geroosterde cashewnootjes.
Eet smakelijk!