Budget is belangrijk. Ik hou ontzettend van zelfgemaakte pesto, dus als mijn basilicumplantje weer eens overleden is én alle pijnboompitjes op zijn, dan wordt ik creatief: ik maak pesto met de gekste ingrediënten! Alle restjes uit de koelkast maak ik op. Zo had ik van de week nog wat spinazie over en besloot ik deze te gebruiken voor een overheerlijke pesto pasta maaltijd. Met een cashewnoten pesto, die ook nog eens lekker goedkoop te maken is!
Heb jij weleens de ingrediëntenlijst bestudeerd van een potje prefab pesto? Tegenwoordig weten de fabrikanten hun ingrediënten zo tactisch bij elkaar te zoeken, dat wat erin gaat, allemaal lekker goedkoop is! Vaak wordt olijfolie vervangen door goedkope zonnebloemolie, de Parmezaanse kaas wordt vervangen door een berg zout. De pijnboompitten? Daar moet je vaak goed naar zoeken. Die zijn immers ook best prijzig. Waarom zouden we dat thuis ook niet doen en een cashewnoten pesto proberen?
Ik durfde de felgroene pesto niet meteen door het maaltje van mijn peuter te doen. De kans was aanwezig dat hij dan zijn hele bord zou laten staan. Op zijn bordje lagen dan ook volkoren spelt penne, wat stukjes paprika en courgette. Wij schoven ook aan, en hadden alles al door elkaar geroerd op ons bord! Al snel wekte het potje pesto op de eettafel zijn interesse. Ik legde een kloddertje op zijn bord, en hij gebruikte het als een soort dipsaus. Eerst dipte hij de penne door de klodder pesto, en dan ging de pasta zijn mondje in. Dit was het kantelmoment: zijn bordje werd snel naar voren geschoven en hij wees enthousiast naar het potje. Yes, ook deze pesto was peuter-proof!
Cashewnoten Pesto met Spinazie
- 100 gram spinazie
- 50 gram cashewnoten
- 50 gram Parmezaanse kaas, of Pecorino
- 1 teen knoflook, gepeld
- een flinke scheut olijfolie
- een snuf (Himalaya-) zout en peper
Was de spinazie. Mix dan alle ingrediënten in een kleine keukenmachine. Voeg olijfolie toe totdat je de olijfolie vloeibaar genoeg vind. Of, begin met drie eetlepels olijfolie, en voeg voor de rest het kookvocht van de pasta toe om de gewenste structuur te krijgen.
Je kunt de pesto gebruiken als dip, op een cracker of een broodje. Of, maak met volkoren pasta en groenten een overheerlijke snelle avondmaaltijd!
Gebruik je ongebrande cashewnoten?
Het kan allebei! Net wat je lekkerder vindt! 😉
Hoelang en waar kan je dit bewaren?
Zo’n 4 a 5 dagen, goed afgesloten in de koelkast. Zorg voor een laagje olijfolie bovenop, dan kun je het vaak nog ietsje langer goed houden!