Ik maakte eigenlijk nooit courgetti, omdat ik het zoveel werk vond: die courgette in grote spaghettislierten raspen. Gelukkig kun je tegenwoordig gewoon verse voorverpakte courgetti kopen in de grotere supermarkten! Ik maakte er vandaag een snelle vegan kaassaus bij. Eigenlijk is het vooral een recept gebaseerd op tahin, maar door edelgist toe te voegen, creëer je een milde kaassmaak. Erg lekker als je het mij vraagt!
Ik ben zelf absoluut niet vegan, maar wel een fanatiek flexitariër. Ik maak doorgaans vrij weinig recepten met vlees en vis, en geniet graag van al het goede dat de (plantaardige) natuur ons te bieden heeft. Daarnaast valt het me altijd weer op dat vegan eten helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Een aantal producten zijn misschien nieuw en onbekend, maar ontzettend veelzijdig als je ze eenmaal in huis hebt.
Denk bijvoorbeeld aan edelgist. Had je daar weleens van gehoord? Met edelgistvlokken geef je op een eenvoudige manier een lichte kaassmaak aan je gerecht. Je kunt het dus over je pasta strooien in plaats van kaas. Het is inactieve gist, die rijk is aan B vitamines. Heel goed voor je gezondheid!
Courgette Spaghetti (Courgetti) met Vegan Kaassaus
per persoon
- 275 gram courgette noedels, courgetti (ik kocht ze bij de Plus, maar bij de Albert Heijn hebben ze ze ook)
- 50 gram kleine roma tomaatjes, cherrytomaatjes, tommies of trostomaatjes
- 1 eetlepel pompoenpitten
- een eetlepel olijfolie
- optioneel: wat chiliflakes
voor de kaassaus
- 2 eetlepels tahin
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
- optioneel: 1/2 theelepel misopasta
- snufje zout en peper
- 1 eetlepels olijfolie extra vergine
Verwam een eetlepel olijfolie in een wok en voeg de courgetti toe. Bak deze even 5 à 6 minuten,totdat ze beetgaar zijn. Halveer de tomaates.
Blend dan de ingrediënten van de kaassaus in een kleine keukenmachine of met een blender tot een romige saus. Voeg water toe, tot de saus de juiste textuur heeft.
Maak het bord om door de courgetti en tomaatjes te serveren met de vegan kaassaus, een eetlepel pompoenpitten en optioneel voor wat extra pit een snufje chiliflakes. Ik strooide ook nog wat extra edelgistvlokken over het bordje.
Enjoy! En eet vooral vaker lekker vegan met één van deze recepten.