Dit keer maakte ik geen volkoren bodem, of een glutenvrije bodem van rijst, maar ging ik juist op zoek naar een quiche bodem met veel eiwitten. En zo ontstond deze eiwitrijke quiche met courgette en cherrytomaatjes. Is het geen plaatje?
Ik mixte voor deze bodem speltbloem met kwark, en dat werkte perfect. Ik geef het eerlijk toe: ik heb normaal gesproken eigenlijk nooit speltbloem in huis, maar bracht het een tijdje terug per ongeluk mee van de Lidl. Ik was in de veronderstelling het speltmeel was (lees: volkoren), maar dat was het helaas niet. Toen ik het pak opende, en de witte substantie zag, ging ik pas écht goed de verpakking bekijken. Oeps!
Deze bodem is dus iets minder vezelrijk dan jullie van mij gewend zijn, maar hij is stiekem wel erg lekker! Door het bloem te combineren met de eiwitrijke kwark valt een suikerpiek gelukkig wel mee. Daarnaast maken de groentjes het gebrek aan vezeltjes zeker goed. Een plaatje op je bord, en niet al te moeilijk om te maken. Kook je mee?
Eiwitrijke Quiche met Courgette en Cherrytomaatjes
voor 4 personen
voor de bodem
- 225 gram speltbloem
- 225 gram (geiten) kwark
- 1/2 theelepel Himalaya zout
- 3 eetlepel olijolie (of kokosolie)
voor de vulling
- 2 eieren
- 100 gram ricotta
- versgemalen peper, naar smaak
- 1 (kleine) courgette
- 250 gram cherrytomaatjes
- 100 gram zachte geitenkaas
- een handje verse basilicum
Kneed de ingrediënten van de bodem tot een soepel deeg. Strooi dan wat speltbloem op je aanrecht en rol het deeg meet een deegroller uit tot een ronde lap. Druk deze in een met bakpapier beklede taart- of quichevorm. Je kunt de stukjes deeg die je over hebt bewaren om er achteraf kruislings overheen te leggen. Maak er dan weer een klein balletje van, rol het uit, en snijd in repen. Plaats de quichevorm even in de koelkast (ongeveer 30 min). Ondertussen kun je alvast de ingrediënten voor de vulling bereiden.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop in een mengkom de ricotta en de eieren los, en voeg wat versgemalen peper toe naar smaak. Hak de courgette in ronde schijfjes en halveer de cherrytomaatjes.
Vul de quichebodem allereerst met het ei en ricotta-mengsel. Verspreid dan de plakken courgette hierover uit. Dit mag in meerdere laagjes. Verdeel de tomaatjes erover, en leg eventueel het overgebleven kruislings over de taart. Verdeel als laatste de geitenkaas erover, en schuif de taart dan ongeveer 30 minuten in de oven. Als de taart mooi goudbruin is gekleurd is deze klaar!
Serveer deze eiwitrijke quiche met wat verse basilicum. Eet smakelijk!
Ga jij ook aan de slag met deze eiwitrijke quiche met courgette en cherrytomaatjes? Ik ben benieuwd naar jouw resultaat! Deel je foto vooral met #blijsuikervrij of tag mij op Instagram met @blijsuikervrij.nl.
Best lekker maar ietsje flauwtjes naar mijn smaak. Ik denk dat ik er een uitje en wat knoflook aan toe zou voegen voor een volgende keer.
Goed idee, Barbara!
Wat kan je als vervanger van de speltbloem toevoegen aan de bodem? Kan dit bijvoorbeeld ook met volkoren meel of dan beter een andere bliemsoort ?
Ja hoor, je kunt een bodem zoals in dit recept maken, met volkoren speltmeel. http://blijsuikervrij.nl/suikervrije-hoofdgerechten/hartige-taart-met-spinazie/