Een lekkere smeuïge risotto, daar maak je mij én mijn peuter erg blij mee! Deze variant is nét een tikkeltje gezonder en ik ben zo blij dat ik hem heb ontdekt: het is een eiwitrijke risotto van quinoa, extra smeuïg door de toevoeging van een witte bonen puree. Hierdoor eet je net wat meer eiwitten dan met een gewone risotto van rijst, terwijl je niet eens door hebt dat je saaie witte bonen eet. Laat die ladingen kaas en boter maar achterwege, je hebt ze in dit recept ook niet meer nodig!
Het voelt echt niet alsof je een saai bonenmaaltje eet, hoor, met dit recept. Omdat de bonenpuree mooi wordt vermengd met de rest van de ingrediënten, zorgt hij puur en alleen voor extra smaak en een fijne textuur. Je brengt deze goed op smaak met knoflook, citroen en een klein beetje Pecorino kaas. Even silky smooth draaien in de foodprocessor of blender, en je hebt de ideale toevoeging die van de quinoa een echte risotto maakt!
Ik denk dat ik dit recept ook perfecte peutermaaltijd #7 had kunnen noemen, want wat heeft die kleine hiervan gesmuld! Sowieso zijn doperwtjes favoriet: Hij eet ze zelfs koud, als side-dish bij de lunch. Daar ben ik nog steeds verbaasd over. Maar maak deze risotto met quinoa vooral met de groenten die jij of jouw familie lekker vindt. De basis is de quinoa risotto met witte bonen puree. De rest: jouw fantasie!
Eiwitrijke Risotto van Quinoa & Witte Bonen Puree
voor 3-4 personen
- 170 gram witte quinoa, ongekookt
- 1 sjalotje
- een klein scheutje olijfolie
- 1 eetlepel suikervrije groentebouillonpoeder
- 200 gram haricot verts
- 300 gram doperwtjes (die van mij kwamen uit de diepvries)
- 1 eetlepel verse tijm
- 2 eetlepels verse peterselie
voor de puree:
- 1 groot blik witte bonen van 400 gram (ik gebruikte cannelini bonen)
- 1 teentje knoflook
- sap van 1/2 citroen
- snuf zout en peper
- 1 eetlepel geraspte pecorino (harde schapenkaas) of vervang door parmezaanse kaas of edelgist (voor een vegan versie)
Aanwijzingen:
Zet water op en maak 600 ml hete groentebouillon met de suikervrije bouillonpoeder. Voeg een snuf Himalaya zout toe naar smaak, mocht je de natriumarme variant gebruiken.
Hak het sjalotje fijn en verwarm een eetlepel (olijf)olie in een pan of wok. Voeg het sjalotje toe en bak totdat deze glazig is. Rits dan de blaadjes tijm van de takjes en voeg de verse tijm toe aan de pan. Laat even een minuutje meebakken totdat de tijm goed geurig ruikt. Voeg dan de quinoa en 500 ml van de groentebouillon toe (bewaar een scheutje voor de bonenpuree). Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur laag zodat de quinoa gaar kan sudderen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Zet een stoommandje in een andere pan en voeg een laagje kokend water toe (zonder stoommandje kan ook). Snijd de haricot verts in stukjes. Voeg dan de haricot verts en doperwtjes toe aan de pan en stoom de groenten beetgaar in ongeveer 5-7 minuten.
Maak ondertussen de witte bonen puree. In een blender of keukenmachine, pureer de uitgelekte witte bonen met het teentje knoflook (even het schiletje verwijderen), het sap van 1/2 citroen, de pecorino, zout en peper en een scheutje groente bouillon. Als het geheel mooi glad en smeuïg is, is de puree klaar.
Meng als alles gaar is de ingrediënten in de pan. Garneer de risotto met verse peterselie, eventueel een scheutje olijfolie en wat extra pecorino. Genieten maar!
Het ziet eruit als best een uitgebreid recept, maar gelukkig staat het binnen een half uurtje op tafel! Wanneer ga jij deze eiwitrijke risotto van quinoa proberen? Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Laat vooral je reactie of vragen achter bij de comments, of op social media.
Het was erg lekker! De prinsessenboontjes zijn hier snijbonen geworden. Mijn man kon de aanwezigheid van de witte bonen niet raden Super dat je bij deze risotto wel even van de pan weg kan. Heel rijke smaak, met een pak minder kaas. Dank je wel voor het recept, is een blijver hier!
Hilde
Hallo Hilde, kijk dat is fijn om te horen! 🙂 Nee, die witte bonen zitten zo inderdaad goed verstopt. Een onverwacht ingrediënt! 🙂
Super lekker en ook heel goed vullend! Ik heb het gehele recept gevolgd, ook al ben ik alleen. Mijn vriezer zit weer vol met porties die ik over heb, altijd handig! 🙂
Dat heb je slim bekeken! Goed ook om te horen dat het gesmaakt heeft, Michelle. Ik ben ook wel benieuwd hoe het smaakt als het bevroren is geweest. Laat je me dat nog even weten? 🙂
Heerlijk recept en het ziet er aantrekkelijk en zomers uit!