Is dat tofu? vroeg mijn man. Nee, halloumi! Hallou, wat? Hahaha. Ja, het leven met een foodblogger ziet er ongeveer zo uit. Gelukkig schuift hij het merendeel van het onbekende eten gewoon naar binnen, hoor! Halloumi is een traditioneel Cypriotisch geitenkaasje. Ik had er inderdaad nog niet veel mee gekookt, dus we kunnen hem niets kwalijk nemen. Maar deze gegrilde halloumi salade vond hij zo lekker dat hij ook nog even de overgebleven halloumi in de grillpan gooide, toen de borden leeg waren.
Een leuke zomertip, trouwens! Met het mooie weer kun je de halloumi uiteraard ook gewoon even op de barbecue leggen. Ideaal voor als je vegetarische gasten hebt, die komen barbecueën. Mijn recept is gebaseerd op een recept voor een quinoa salade van de geweldige cheffin Donna Hay. Ik maakte er uiteraard weer mijn eigen ding van, zo gebruikte ik bijvoorbeeld gierst in plaats van quinoa…
Wat is gierst?
Ik maakte deze salade met gierst. (Dit is iets anders dan gerst, laat je niet verwarren.) Gierst wordt op z’n Engels millet genoemd, en ik kwam het zelf voor het eerst tegen in een boek van een vegan atleet. Het is een oergraan, met meer eiwitten en ijzer dan alle andere graansoorten. Daarnaast bevat het graan veel magnesium en vitamine B. In Amerika is het dus populair onder de sporters, juist vanwege deze eigenschappen. Het fijne aan gierst is daarnaast zijn vrij korte kooktijd, en het feit dat het glutenvrij en licht verteerbaar is.
Gegrilde Halloumi Salade met Gierst & Spinazie
voor 2 personen
- 150 g gierst (dit vindt je bij de natuurwinkel, ik gebruikte deze)
- 160-200 g halloumi (dit koop je in de reguliere supermarkt in het kaas-schap, de verpakking lijkt doorgaans een beetje op die van feta)
- 1 citroen
- een paar takjes verse tijm
- 4 el olijfolie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl yacon siroop (of een paar druppels stevia)
- 4 handen babyspinazie
- 200 g cherry tomaatjes, gehalveerd
Instructies
- Kook de gierst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Dit duurt ongeveer 15 min. Kook de gierst niet te ver door, want dan wordt het pap.)
- Snij de halloumi in plakjes.
- Rasp de schil van de citroen en meng dit in een kommetje met de plakjes halloumi, 1 el olijfolie en de verse tijm.
- Meng in een ruime kom het sap van 1/2 citroen met de resterende olijfolie, 1 tl gerookte paprikapoeder en de zoetmaker.
- Voeg de spinazie en cherrytomaatjes toe aan de kom, en hussel met de dressing.
- Verwarm een grillpan op het vuur en grill de halloumi aan beide zijden in een paar minuutjes mooi bruin.
- Serveer de spinazie en tomaatjes op een bord met de gierst en de plakjes gegrilde halloumi.
Je kunt er eventueel nog wat pijnboompitten, of andere lekkere zaadjes of nootjes overheen strooien.
Enjoy!
Liefs,
Saskia