Witte asperges at ik vroeger altijd met prefab sausje: gewoon, zo’n romig sausje dat op magische wijze ontstond uit een zakje met poeder. Wist ik toentertijd veel over wat er eigenlijk allemaal in zat? Nope. Inmiddels eet ik ze liever niet meer en creëer ik het graag een eigen sausje met pure ingrediënten. Ik was daarom erg enthousiast toen ik een fijn asperge-recept in de Allerhande zag staan: Gegrilde witte asperges, met zalm en een snelle saus van sinaasappel. Het was een voorgerechtje waar ik een simpel maar overheerlijk hoofdgerecht van maakte. Het was een partij smullen op de tuinbank in de avondzon.
Je zou ze zelfs op de barbecue kunnen grillen, de asperges! Met al deze zonnige dagen! Nu deed ik het netjes volgens het recept in een grillpan. Ik had geen zin meer om na te denken en was allang blij met een goed recept.
Op de avond dat ik dit artikeltje typ, heb ik er namelijk al een behoorlijke dag opzitten: Een fotoshoot (erg gaaf!), om allemaal mooie nieuwe foto’s voor mijn website te laten maken. (Stay tuned! :)) Tel daar bij op: Ongeveer 2,5 uur autorijden, een fiets ophalen bij de fietsenmaker (omdat ik te lui was om zelf de band te repareren…), koken, een avondwandeling en een tripje naar de speeltuin. Oh ja, en een avondritueel moet een vermoeide peuter die zijn middagdutje had geskipt… Die zijn ook niet altijd easy peasy. En nu probeer ik ook dit recept uit te werken en niet teveel spelfouten te maken…. (ook niet mijn talent!) Het moet immers snel online, nu de asperges nog volop in het seizoen zijn!
Maar goed, we voegden aan het recept van Allerhande een lekker gekookt eitje toe. Het was een plaatje. Hieronder het recept voor onze creatie! Voor meer recepten met asperges kijk je hier.
Gegrilde Witte Asperges met Wilde Zalm, Ei & Sinaasappel
voor 2 personen
- 10 witte asperges (ongeveer 600 gram)
- 1 sinaasappel
- 1 eetlepel olijfolie
- snufje peper
- 100 gram gerookte wilde sockey zalm
- 3 eieren
- 25 gram roomboter
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 eetlepel basilicum blaadjes, grofgehakt
Instructies
Schil de asperges en snijd een klein stukje van de onderkant. Blancheer de asperges 3 minuten in kokend water met een snufje zout en spoel ze vervolgens af onder koud water.
Pers de sinaasappel uit, en meng de helft van het sap met een eetlepel olijfolie en een snufje peper. Besprenkel de bordjes met de helft van dressing en leg de zalm over hier bovenop.
Kook de eieren in 8 1/2 minuut hard in een pannetje kokend water.
Snijd de asperges in de lengte doormidden en gebruik een kwastje om de rest van de sinaasappel en olijfolie dressing erover te smeren. Verwarm een grillpan op het fornuis. Leg de asperges ongeveer twee minuten met de snijkant op de grill tot ze mooie bruine streepjes hebben.
Smelt de roomboter in een pannetje. Meng deze dan het overgebleven sinaasappelsap, de balsamico azijn en basilicumblaadjes. Leg de asperges op de borden. Snijd de eieren in kleine stukjes en verdeel ze over de twee borden en besprenkel de bordjes dan met de sinaasappel balsamico dressing.
Geniet van je gegrilde witte asperges! Ik ben benieuwd wie van jullie weleens asperges op de barbecue heeft gemaakt? En wat is dan jouw favoriete receptje?