Als ik zin heb in rijst… dan eet ik natuurlijk gewoon rijst. Dat weten jullie inmiddels wel van mij! Zeker nu, na de lancering van Blij Dieetvrij waarbij ik aangaf me los te maken van alle eet- en dieetregels. 😉 Maar soms is broccoli rijst wel heel erg lekker. Helemaal als je deze goed kruid, en serveert met lekker gemengde groenten en falafel. Een smaakvolle vegan maaltijd, die hier zeker in de herhaling gaat!
En ja, ik koos dit keer voor een luie aanpak. 😉 Ik kocht de broccoli rijst gewoon voorverpakt in de winkel (wel een beetje jammer van al het plastic), en ik koos ook een lekkere voorverpakte falafel. Je vindt ze gelukkig steeds vaker zonder al teveel onnodige toevoegingen. En als je de beste kwaliteit zoekt, vind je falafel ook bij de natuurwinkel!
Uiteraard kun je ook die twee ingrediënten nog helemaal zelf maken, als je extra tijd over hebt.
Gekruide broccoli rijst met falafel
voor 3 à 4 personen
Bereidingstijd: 25 min.
Ingrediënten
- 100 g volkoren spelt couscous
- 1 tl bouillonpoeder (of 1/2 tl zout)
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma (poeder)
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/4 tl cayenne (poeder)
- 100 g kastanjechampignons
- 100 g wortel
- 1 puntpaprika
- 400 g broccolirijst (ik kocht dit voorverpakt bij de Plus, maar AH of Lidl verkoopt het ook)
- 3 el (gezouten) pinda’s (of vervang door cashews)
- 1 pakje (à 200 g) falafel (of zelfgemaakt!)
Instructies
- Doe de spelt couscous in een kom, en giet er kokend water over tot de couscous net onder water staat. Roer er 1 tl bouillonpoeder door en plaats een deksel of theedoek over de kom.
- Snij ondertussen de sjalot en de knoflook fijn.
- Verwarm de olijfolie in een ruime hapjespan of wok op middelhoog vuur, en voeg de sjalot toe. Roer totdat deze glazig is, en voeg dan de knoflook toe en de kruiden toe.
- Hak de champignons in fijne stukjes, en snijd de wortel in fijne schuifjes (gebruik hiervoor eventueel een julliennerasp). Voeg de groenten toe aan de pan, en roer het geheel door.
- Hak als laatste te puntpaprika in kleine stukjes en voeg ook deze toe aan de pan. Bak de groenten een paar minuten tot ze beetgaar zijn.
- Verwarm ondertussen wat olie in een andere pan, om de falafel goudbruin te bakken. Voeg de falafel toe, en roer geregeld.
- Voeg dan de broccoli rijst toe aan de groentenmix en bak deze onder continu roeren in ongeveer 1 à 2 minuten beetgaar. Roer als laatste de gewelde couscous erdoor en breng het geheel goed op smaak met zout en peper.
- Serveer de broccoli rijst met de falafel en een paar pinda’s voor een knapperige bite!
Geniet van deze smaakvolle kruidige broccoli rijst! En heb je extra tijd, dan kun je uiteraard ook zelf broccoli rijst maken, door een broccoli fijn te malen in een keukenmachine, en de falafel zelf te maken van verse kruiden en kikkererwten!
Liefs,
Saskia
Geef een reactie