Italiaans eten blijft bij ons favoriet. Che buono! Dit mooie recept voor gezonde lasagne kun je eigenlijk alleen goed maken met een perfect glaasje rode wijn en, zoals Rick uiteraard tijdig ontdekte, een Spotify playlist met Italiaanse klassiekers. Zo waanden we ons vorig weekeind zomaar even in la bella Italia!
Ik plaatste overigens al eerder een recept voor een gezondere volkoren lasagne, dit is de nauwlettende volger vast opgevallen. Dit was een volkoren lasagne met verse spinazie. In deze wintermaanden is spinazie echter slechter te verkrijgen (en uiteraard niet in het seizoen). Dit recept is hier dan ook een variatie op. En een overheerlijke welteverstaan! Simpele pure smaken, zonder pakjes en zakjes.We werken met volkoren lasagne omdat hier veel meer voedingsvezels inzitten dan in de witte variant. Hierdoor zit je niet alleen eerder vol, ook heb je minder last van een after-dinner dip.
Dit recept is overigens voor een goede dubbele portie (lees: voor 6 personen) en past alleen in een ruimte ovenschaal. Wij ontdekten dat ook onze zoon er goed van kan smullen…
Gezonde Lasagne met Gegrilde Groenten
een grote ovenschaal voor 6 personen
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- een flinke eetlepel olijfolie
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 kleine blikjes tomatenpuree
- 2 flinke theelepels gedroogde oregano
- optioneel een handje verse oregano of peterselie ter garnering
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 pak volkoren lasagne vellen
- 2 pakjes ricotta kaas
- een stukje pecorino (of verse parmezaanse kaas)
- (himalaya-)zout en versgemalen peper
Instructies
Verwarm de oven vast voor op 200 graden.
Start met het grillen van de groenten. Snijd de aubergine in dunne plakken (eventueel met een kaasschaaf). Bestrooi de plakken met een ruime hoeveelheid zout en zet deze even in een vergiet om uit te lekken. Het zout onttrekt een deel van het vocht uit de aubergine, en maakt dat je de plakken zo goed kunt grillen. De courgette hoef je enkel in dunne plakken te snijden.
Terwijl de aubergine uitlekt bedek je vast de bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover de plakken courgette, en besprenkel deze met olijfolie, een beetje peper en zout. Schuif de bakplaat in de oven, en gril de plakken courgette tot ze mooi bruin kleuren (ongeveer 10-15 minuten). Schep de courgette even op een bord, en verdeel dan de aubergine over de bakplaat. Dep het overtollige vocht van de aubergines met een keukenpapiertje. Besprenkel dan met een klein beetje olijfolie, peper en een beetje zout. Gril ook de aubergines in de oven tot ze mooi bruin kleuren (ongeveer 10-15 minuten).
Ondertussen kun je vast de rode saus maken: Hak de ui en knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een diepe koekenpan of wok, en fruit de ui aan. Voeg vervolgens de knoflook en de gedroogde oregano toe en bak nog even kort mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en -puree toe aan de pan en laat het geheel enkele minuten sudderen. Breng de rode saus ook op smaak met peper en eventueel wat zout en haal deze van het vuur.
Het stapelen: Verdeel een kwart van de rode saus over de bodem van de ovenschaal. Leg er netjes één laag volkoren lasagnevellen op. Bedek de lasagnevellen met een kwart van de groentes. Smeer dan een half pakje ricotta erover, en breng deze op smaak met wat zout en peper. Dek de ricotta af met de tweede laag lasagnevellen. Vervolg dan weer met de rode saus en continueer het op deze manier stapelen tot de rode saus op is. Eindig met een laag groenten, met hierboven op de laatste laag ricotta. Rasp dan de pecorino (of parmezaanse kaas) erover.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de schaal zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan het folie en zet de schaal nog 15 minuten zonder folie in de oven. Zo kan de kaas mooi gratineren. Als deze mooi goudbruin gaat kleuren is de lasagne klaar!
Garneer de gezonde lasagne voor het serveren eventueel nog met wat blaadjes verse oregano of peterselie.
Buon appetito!
Deze wil ik maken, maar geheel ricotta bedoel je met twee pakjes?
Waarom ricotta en geen huttenkase ?
Ricotta vind ik persoonlijk een stuk lekkerder in Italiaanse gerechten! 😉
Hij was echt superlekker. Bedankt. groetjes Joyce
Ik had trouwens de gele linzenbladen van de AH gebruikt. Ook prima!