In deze maand vol zoete taarten is dit even een hele andere taart! Een heerlijke hartige taart met een zelfgemaakte bodem van volkoren speltmeel. Ik weet dat een pakje hartige taartdeeg soms heel aanlokkelijk kan zijn (want: lekker snel!), maar in dit recept wil ik je graag laten zien dat het zelf maken van de taartbodem, echt niet zo’n ontzettend karwei hoeft te zijn. Ik vulde de spelt taart met verse spinazie en kastanje champignons, maar uiteraard kun je met de vulling lekker variëren naar wens…
De bodem is een variant op de eiwitrijke quiche die ik al eerder met jullie deelde. Ik gebruikte in dat recept speltbloem, en kreeg veelvuldig de vraag of het niet gewoon met volkoren speltmeel zou kunnen. Nou, ik heb het eindelijk even zelf voor jullie geprobeerd! En in plaats van de kwark, koos ik dit keer voor een plantaardige sojakwark, want dat was toevalligerwijs wat ik in huis had. De bodem was erg goed gelukt, al zeg ik het zelf! 🙂
Hartige Taart met Spinazie & Kastanje Champignons
voor een quichevorm van 23 cm
- 250 g volkoren speltmeel
- 200 g (soja)kwark
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl Himalaya zout
vulling:
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 180 g kastanje champignons
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 150 g spinazie
- 5 eieren
- 60 g harde geitenkaas, geraspt
- zout en peper
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in met een lepeltje olijfolie of kokosolie.
- Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom, en kneed even kort tot een soepel deeg. Is de bal te nat, voeg dan wat extra meel toe. (te droog? meer kwark ;)).
- Strooi wat speltmeel over het aanrecht, en rol de deegbal met een deegroller uit tot een ronde lap, die ruim over jouw bakvorm valt. Bekleed de bakvorm dan met het deeg en plaat deze bodem even in de koelkast.
- Hak de knoflook fijn en de champignons in schijfjes. Verwarm dan de olijfolie in een wok, en voeg de knoflook toe. Bak even kort en voeg dan de champignons toe, samen met de kruiden. Bak een paar minuten en schep de champignons in een bord of kom, en zet even opzij.
- Voeg dan beetje bij beetje de spinazie toe aan de wok, en zorg dat de spinazie goed slinkt. Draai het vuur dan uit.
- Klop de eieren los met de helft van de kaas en zout en peper naar smaak
- Haal de bodem uit de koelkast, prik er wat gaatjes in met een vork en schep vervolgens de spinazie en de helft van de champignons erop. Giet het ei-mengsel erover. Verdeel de resterende champignons en de rest van de kaas over de bakvorm.
- Bak de hartige taart mooi goudbruin en gaar in ongeveer 30 minuten.
Tip: ook lekker met wat zongedroogde tomaatjes of pesto in de vulling!
Liefs,
Saskia
Hoi Saskia,
Ik heb nog een foto van het resultaat op Pinterest gezet:
https://www.pinterest.com/pin/689121180453858631/activity/tried
Wat leuk! 🙂