Als je al meer van mijn hoofdgerechten hebt gemaakt, is het je misschien al opgevallen… Ik hou van kruiden! Dat betekent niet dat alles ontzettend pittig moet zijn, maar alles moet lekker op smaak gemaakt zijn. Ook dit recept is weer een pareltje. Een hoofdgerecht met een redelijk saaie groente in de hoofdrol: bloemkool. Maar wat gaat deze hoofdrolspeler shinen in dit recept voor een Indiase bloemkool met ananas.
En misschien denk je nu, met ananas? Wat is dat voor gekke combi. Yes. Ik geef toe, dit bedenk ik zelf ook niet. En daarom ben ik zo’n fan van onze welbekende Jamie Oliver. In het nieuwe boek Jamie’s Superfood doet hij zeker iets goed: hij werkt vooral met pure producten die goed zijn voor je. En dan hebben we het niet over gekke poedertjes of besjes. Daar doet Jamie natuurlijk niet aan mee. Hij kiest gewoon lekker down-to-earth voor groente en fruit waar je lijf blij van wordt! En bloemkool, dat is daar een mooi voorbeeld van. Dat is immers een bron vol vitamine C!
Wil je ook alvast een recept uit dit mooie kookboek uitproberen?
Indiase Bloemkool met Ananas
voor 4 personen
- 2 grote bloemkolen (1,2 kg elk)
- 1/2 middelgrote ananas (600 gram)
- olijfolie
- 1 volle theelepel venkelzaad
- 1 volle theelepel zwartemosterdzaad
- 30 gram geschaafde amandelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten
- 1 afgestreken theelepel kurkuma
- 1 afgestreken theelepel milde kerriepoeder
- 1/2 bosje verse koriander (ik verving dit door peterselie)
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 citroen
- 2 tl mangochutney (ik had dit niet in huis, dus heb dit weggelaten, en niet gemist! vaak is chutney ook niet suikervrij ;))
- 2oo gram yoghurt
- 1 verse rode peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkolen in roosjes en kook ze 6-8 minuten in een pan kokend water. Laat ze goed uitlekken en leg ze in een grote braadslede (of op een met bakpapier beklede diepe bakplaat).
Schil de ananas en snijd deze in blokjes van ongeveer 3 cm. Doe ze met 1 eetlepel olijfolie, het venkel- en mosterdzaad, en een snufje zeezout en peper bij de bloemkool. Hussel alles goed door en zet 30 minuten in de oven. Schep dan alles om, voeg de geschaafde amandelen en uitgelekte kikkererwten toe, en zet het nog 10 minuten terug in de oven, of totdat de bloemkool licht geschroeid en heerlijk krokant is.
Rooster de kurkuma en kerriepoeder ondertussen een paar minuten in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze hemels ruiken, en doe ze met de steeltjes van de koriander in een blender. Schil en snijd de gemberwortel in plakjes, en doe ze met het citroensap, (eventueel) de mangochutney en de helft van de yoghurt in de blender. Laat de blender draaien tot er een superglad mengsel onstaat en roer dan de rest van de yoghurt erdoor. (je kunt ook alles in één keer bij elkaar gooien, maar dan wordt de dressing mogelijk wat dun).
Giet de dressing in een grote schaal en schep de geroosterde bloemkool en ananas erop. Snijd de rode peper in ringetjes en strooi ze er samen met wat blaadjes koriander over. Hussel alles door elkaar.
Jamie serveert ze overigens met warme volkoren chapati’s, een soort volkoren pitabroodjes. Door de kikkererwten vult de maaltijd echter prima, dus zonder kan het ook. Maak jij deze Indiase bloemkool met ananas binnenkort ook?