• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

La Parmigiana di Melanzane, Italiaanse Aubergine Schotel

23 januari 2014

Aubergine Schotel, Suikervrije Ovenschotel. La Parmigiana di Melanzane!

Goed voornemen voor de blog: Meer Italiaans koken. Zoals sommigen van jullie wel weten heb ik een jaar in Italië gewoond. Mijn toenmalige “schoonmoeder” heeft me hier en daar wat kneepjes van het vak geleerd, wat betreft de Italiaanse keuken. Zij leerde mij ook deze aubergine schotel maken. Inmiddels lijkt de kans steeds kleiner te worden dat ik ooit voor langere tijd terug ga naar La Bella Italia, want ik ben inmiddels verloofd met een oer-Hollandse man, mijn lief.

Overigens zit er nog genoeg moois uit Italië in mijn leven, een land waar ik toentertijd mijn hart aan ben verloren. Zo studeerde ik ooit de Italiaanse taal en gaan we nog geregeld op vakantie naar het mooie land (om de taal niet te vergeten, uiteraard). Ook draai ik in de auto stiekem Italiaanse popdeuntjes om mee te zingen . Laten we het belangrijkste niet vergeten, want die hebben we altijd nog: De Italiaanse keuken.

Bij deze deel ik met jullie een recept van La Parmigiana di Melanzane. Dit is een overheerlijke aubergine schotel uit de oven. Overigens ziet het er uit als lasagna, maar zit er geen pasta in verwerkt. Goed dus, voor die mensen die wat minder snelle koolhydraten willen eten. Al wordt het gebrek aan pasta wel gecompenseerd met kaas, dus daar moet je dan niet vies van zijn! Mmmm, mozzarella en parmiggiano… In sommige versies van het recept wordt de aubergine gefrituurd, maar ik maakte uiteraard de gezondere variant!

Het is een vrij uitgebreid recept. Dus probeer het alsjeblieft niet op een drukke doordeweekse dag te bereiden. Maar, als je er de tijd voor neemt, is het smullen geblazen!

La Parmigiana: Italiaanse Aubergine SchotelLa Parmigiana di Melanzane, Italiaanse Aubergine Schotel

voor 2 personen

  • 2 aubergines
  • 1 grote bol mozzarella (à 200 gram)
  • 50-75 gram Parmiggiano Reggiano (parmezaanse kaas)
  • 250 ml tomatensaus
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • (himalaya-) zout & versgemalen peper
  • 1 eetlepel olijfolie (of kokosolie)

Voorbereiden van de aubergines

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken (ongeveer 1/2 cm). Leg ze op de snijplank en bestrooi beide zijdes van de plakken met zout. Dit zout onttrekt het vocht uit de aubergines. Leg ze in een vergiet in de gootsteen, of op een (diep bord), en zorg ervoor dat er wat gewicht op ligt. (Ik legde er een klein bordje op waar ik een grote zware pot opzette). Door de druk wordt het vocht nog beter uit de plakken aubergine geperst. Laat dit minimaal een half uurtje staan.

Voor de tomatensaus

Snipper de rode ui, en hak de teentjes knoflook zeer fijn. Zet een steelpan op het vuur en verwarm hierin de eetlepel olie. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe, en als laatste de tomatensaus. (Ik gebruik tomatensaus van de merk de Cecco, zonder rare toevoegingen en/of suikers. Er zat wel al zout in. Zit er in jouw tomatensaus nog geen zout, voeg dan wat zout toe aan het pannetje). Voeg ook wat versgemalen peper toe. Laat het geheel lekker pruttelen. Wordt het te droog, voeg dan wat water toe.

Grillen van de aubergines

Als je bij deze stap bent aanbeland, raad ik je aan de oven vast voor te verwarmen op 200 graden. Haal de aubergines uit het vergiet en spoel ze af. Druk ze vervolgens goed droog met een schone theedoek. Zet een grote droge koekenpan of grillpan op het vuur. Grill hierin de plakken aubergines, totdat ze mooi gaar en enigszins bruin kleuren. Je kunt de aubergines eventueel ook grillen in de oven.

Het opbouwen van de aubergine schotel

Hak de mozzarella even in kleine stukjes. Gebruik voor 2 personen een kleine ovenschotel. Ik heb de bodem niet ingevet, en dat ging prima, maar je kunt ervoor kiezen de bodem in te vetten met wat olijfolie. Bedek de bodem van de ovenschaal met één laag aubergines. Giet hier overheen een dun laagje tomatensaus en verspreid dit met de onderkant van een lepel. Bestrooi met wat mozzarella en geraspte parmiggiano en bedek weer met een laag aubergine. Maak zo laag na laag, totdat alle aubergines op zijn. Zorg dat de bovenste laag bestaat uit tomatensaus, flink wat mozzarella en parmiggiano.

Zet de schaal in de oven, en bak het geheel gedurende 25-30 minuten goudbruin. Serveer optioneel met wat verse blaadjes basilicum en combineer met een frisse groene salade.

Buon appetito! Hier vind je meer lekkere suikervrije hoofdmaaltijden.

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Pompoen Curry met Kokosmelk en Gekookte eierenPompoen Curry met Kokosmelk en Gekookte Eieren Default ThumbnailBonenschotel met Feta en Avocado Romige ovenschotel met kip, perfecte peutermaaltijd #4Romige ovenschotel met kip, perfecte peutermaaltijd #4 Ovenschotel met Quinoa, Pompoen en Oude KaasOvenschotel met Quinoa, Pompoen en Oude Kaas

Categorie: Hoofdgerechten Tags: aubergine, aubergine schotel, basilicum, knoflook, mozzarella, ovenschotel, parmiggiano, rode ui, suikervrije ovenschotel, tomatensaus

Vorig bericht: « Lekkere Groene Sojamelk Smoothie
Volgend bericht: Tarwevrije Kaasstengels met Komijn »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Annemarie zegt

    23 januari 2014 om 5:34 pm

    Lijkt me erg lekker.
    Heb net toevallig gewone lasagne in de oven staan.
    Met aubergines wordt het vast heel lekker. Zag bij de supermarkt dat ze in de aanbieding waren.

    • Saskia zegt

      26 januari 2014 om 6:01 pm

      Hallo Annemarie, dat klinkt als een zeer goede reden om het gerecht te maken!

  2. Denise zegt

    8 april 2014 om 5:13 pm

    Heb dit gerecht net gemaakt en het was heerlijk!

  3. Diana zegt

    8 mei 2016 om 11:18 pm

    Vandaag gemaakt. Smaakte uitstekend. Had alleen old Amsterdm IPv parmigianno. En de aubergines toch iets te dik gesneden. Ga het snel nogmaals maken, Dan met de goede kaas.

    • Saskia zegt

      11 mei 2016 om 11:05 am

      Goed om te horen, Diana!

      • Judith zegt

        31 mei 2017 om 6:32 pm

        hoi. Vandaag gerecht gemaakt. Heb aubergine en courgete afgewisseld. In plaats van mozzarella heb ik feta gebruikt. Mag geen koemelk hebben. Bovenop heb ik schapenkaas gebruikt. Het was heerlijk.

        • Saskia zegt

          1 juni 2017 om 8:51 am

          Klinkt ook lekker, zeg, met feta en courgette! Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂

  4. Carmen zegt

    18 juni 2016 om 10:05 am

    Ik heb de aubergines gegrild in de oven, dat is nog makkelijker.
    Het was erg lekker.

    • Saskia zegt

      18 juni 2016 om 12:28 pm

      Slim!

  5. Wendelmoet zegt

    16 december 2018 om 6:14 pm

    Er staat geen temperatuur bij voor de oven….

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact