Ook in het prachtige nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Superfood voor familie en vrienden, ziet dit gerecht er eigenlijk niet erg aantrekkelijk uit op de foto. Toch sprak het recept me wel aan: Een lekkere zalm teriyaki met mango, in een zoete teriyaki saus die zonder suiker wordt bereid. Geserveerd met gegrilde broccoli, rijst en een spicy mango en komkommer pickle. Wow.
Ik was geïnspireerd om weer eens vis te bereiden, omdat we door de kinderopvang “op ons kop kregen”. Onze zoon at eigenlijk alle warme gerechten wel goed, behalve die met vis. We hadden thuis ook al lang geen vis gegeten. Dus ik kon me goed voorstellen dat de smaken voor hem minder vertrouwd waren. We vinden de laatste tijd de vis van de supermarkt ook niet echt lekker, en we hebben ook niet altijd tijd om om te rijden voor een goed stukje vis. Dit stukje redelijk verantwoorde wilde zalm kocht ik dan ook bij de natuurwinkel waar ik toch wat bijzondere ingrediënten moest halen.
En wat hebben we gesmuld… Alle lof voor Jamie en zijn geweldige ideeën! Zijn nieuwe boek staat vol lekkere en gelukkig ook redelijk snelle recepten. Uiteraard gaf ik er een beetje mijn eigen draai aan.
Zalm Teriyaki met Mango en Komkommer Pickle
voor 3 personen
- 250 gram wilde zalm (met of zonder huid)
- 300 gram broccoli roosjes
- 200 gram zilvervliesrijst
- 1 rijpe mango
extra voor de teriyaki saus
- 2 cm gember, geschild
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 eetlepel tamari
- 1 eetlepel arachide olie
extra voor de mango & komkommer pickle
- 1/2 komkommer
- 1/2 rode peper
- 2 eetlepels appel azijn
- (himalaya) zout
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de teriyaki saus: schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Leg 1/3 van de mango apart voor de pickle. Meng de rest van de mango samen met de ingrediënten van de teriyaki saus in een blender tot een gladde saus.
Zet de gril (ik gebruikte de optie circulatie grillen op mijn oven) aan op 220 graden Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en verspreid de gekookte rijst over de bakplaat. Besprenkel de rijst met een beetje arachide olie. Snijd de zalm in drie stukken en haal deze door de teriyaki saus. Leg de drie stukken zalm op de rijst. Haal dan de broccoli roosjes door de rest van de saus, en verdeel ook deze over de bakplaat. Bak de zalm en broccoli gaar in 12-15 minuten.
Maak ondertussen de pickle. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een lepel de natte binnenkant eruit. Snijd de komkommer dan in stukjes en meng deze in een kommetje met de mango. Hak de halve rode peper fijn, en voeg deze toe. Besprenkel het geheel dan met de appel azijn en flink wat zout. Laat het zout de komende minuten het vocht uit de pickle trekken. Giet voor het serveren de salade af, zodat je het meeste zout weer met het vocht weg gooit.
Serveer de rijst, broccoli en zalmmootjes met wat pickle on the side!
Wil je ook vaker zalm eten: Ook lekker met zalm is deze perfecte quinoa met zalm & pesto of deze Aziatische maaltijd met rijstnoedels. Ik ben benieuwd wat jullie van Jamie’s suikervrije zalm teriyaki vinden!