Ik heb een nieuwe groenteboer ontdekt! Olé! Ik ben er zooo blij mee. Deze groenteboer heeft namelijk ook allerlei “bijzondere” ingrediënten waarvoor je normaal naar een groothandel of toko zou moeten gaan. Ik nam er van de week een aantal stokjes citroengras mee en wist al meteen wat ik ermee wilde gaan maken: namelijk een lekkere Japanse stijl kokos soep met lekker veel kruiden en een hele berg gezonde groenten. Want ik nam bij de groenteboer ook meteen paksoi, broccoli, paprika en taugé mee…
Hopelijk kun jij ook citroengras vinden bij jou in de buurt… want dan kun je aan de slag met deze, vrij simpele maar overheerlijke kokos soep. Wat ik ideaal vind aan de aanpak van dit recept, is dat je niet alle knoflook, peper en gember helemaal fijn hoeft te hakken. Je maakt er gewoon je eigen boemboe van door alles fijn te pureren in een blender of met een staafmixer. Ideaal. Dan gaat het supersnel de pan in en komen alle geuren je meteen tegemoet. Dat wordt smullen!
Oh, en je eet deze soep natuurlijk eigenlijk met stokjes, maar een lepel en vork is ook wel handig, voor de mensen die er iets minder vaardig mee zijn.
Kokos Soep met Citroengras, Gember & Rode peper
voor 5-6 personen
voor de boemboe
- 1 tl komijnzaad, heel
- 2 tl korianderzaad, heel
- 1 stengel citroengras
- 2 cm gember
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- het sap van 1 limoen
- 1 of 2 rode pepers (afhankelijk van hoe pittig je de soep wilt)
- 2 el sojasaus (suikervrij, bijvoorbeeld van Kikkoman of Terrasana)
voor de vulling
- 1 el kokosolie
- 1/2 stronk broccoli
- 1 rode paprika
- 1 paksoi
- 100 g taugé
- 400 ml volvette kokosmelk (uit blik, ik gebruikte die van de Ekoplaza)
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 200 g champignons (ik gebruikte cantharellen)
- 250 g bruine rijstnoedels
- ter garnering: 1 lente-ui en een lepeltje (zwart) sesamzaad
Instructies
- Begin met het maken van de boemboe: Bak de koriander en komijn even kort in een droge koekenpan totdat de kruiden mooi geuren. Hak de houtachtige stukken van de citroengras, schil de gember en pel knoflook. Meng dan alle ingrediënten tot een redelijk gladde kruidenpasta, in een kleine blender of met een staafmixer.
- Zet een pan water op het vuur om de rijstnoedels in te koken. Voeg de rijstnoedels toe zodra het water kookt, en laat ze sudderen tot ze gaar zijn. De kooktijd is afhankelijk van het merk, dus raadpleeg even de verpakking. Spoel ze na het koken af met koud water, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
- Hak de broccoli in kleine roosjes en snij de paprika en paksoi in reepjes. Was alle groenten goed.
- Verwarm dan de kokosolie in een ruime wok en voeg de boemboe, broccoli, paprika, taugé en witte gedeelten van de paksoi toe. Bak even 5 minuten.
- Voeg aan de wok 500 ml heet water, het blik kokosmelk en zeezout toe. Breng zachtjes aan de kook.
- Bak ondertussen in een andere koekenpan de cantharellen gaar.
- Roer als laatste de groene gedeelten van de paksoi door de kokos soep en laat nog een minuutje sudderen. Proef of de soep goed op smaak is, en voeg naar smaak optioneel nog een beetje zout toe.
- Maak de borden op door de rijstnoedels in de borden te scheppen en de soep eroverheen te scheppen. Plaat de cantharellen in de soep en strooi er naar wens lente-ui en sesamzaadjes over.
Geniet van deze overheerlijke Japanse groentesoep! 🙂 Meer lekkere soepjes vind je uiteraard hier.
Liefs,
Saskia