Deze vegetarische pilaf met pompoen en bloemkool is heerlijk kruidig en lekker gezond. Het is een simpel hoofdgerecht voor een doordeweekse dag, maar hij zou zeker ook niet misstaan als bijgerecht op een feestelijke kersttafel. Samen met de kruidige zilvervliesrijst serveer je een tweetal fijne groenten, zoete stukjes abrikoos en knapperig gebakken amandelschaafsel…
Dat klinkt niet verkeerd, toch? Overigens kun je aan dit gerecht ook makkelijk wat stukjes biologische kip toevoegen. Sterker nog, dit was eigenlijk mijn bedoeling, maar in alle chaos ben ik de kip glad vergeten. En we hebben hem ook niet echt gemist. Ik ontdekte namelijk pas een dag later dat de kip nog in de koeling stond! Dus, perfect voor meatless monday, voor alle vegetariërs of vegans…
Voor een ander lekker kruidig recept met bloemkool, probeer ook eens Jamie’s Indiase bloemkool met ananas!
Kruidige Pilaf met Pompoen en Bloemkool
- 1/2 flespompoen, geschild en in blokjes gehakt
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- 200 gram zilvervliesrijst
- 1 grote rode ui
- 50 gram amandelschaafsel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel koriander, gemalen
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 flinke theelepel (suikervrije) bouillonpoeder (ik gebruik Your Organic Nature)
- een paar saffraan draadjes of 1 theelepel kurkuma
- 400 ml water
- 20 gram gedroogde abrikozen (in stukjes gehakt, of vervang door rozijnen)
- optioneel: een eetlepel purperkers, of tuinkers (ter garnering)
Hak de rode ui fijn. In een ruime pan, verwarm de olijfolie, en bak de rode ui glazig. Roer dan alle specerijen erdoor. Voeg de stukjes pompoen en bloemkool toe, en bak deze een paar minuten mee. Voeg dan de rijst toe, en bak deze een minuutje mee. Voeg vervolgens 400 ml water en de bouillonpoeder toe.
Kook het geheel dan op een laag vuurtje, tot de rijst en de groenten helemaal gaar zijn. Roer de laatste minuut ook de stukjes gedroogde abrikoos erdoor, zodat deze wat vocht kunnen absorberen.
Bak het amandelschaafsel even kort goudbruin in een koekenpan. Serveer de zilvervliesrijst pilav dan met het amandelschaafsel en optioneel wat purperkers.
Ga jij aan de slag met deze rijst pilaf met pompoen en bloemkool? Dan ben ik uiteraard heel benieuwd of hij in de smaak valt. Laat vooral je reactie, of vragen achter bij de comments. En wil je met mij je foto delen, gebruik dan #blijsuikervrij!
Het klinkt inderdaad als een fijn simpel recept, lekker voor doordeweeks, maar toch net even wat specialer! Dankjewel voor dit lekkere gerecht 😉 Liefs, Merel
Ga hier vanavond mee aan de slag!
Ik ga hem voor de tweede keer maken. Vond t erg lekker!
Wat leuk, Sylvia!