Het is me gewoon gelukt! Een recept maken met quinoa, dat Rick lekker vind! Haha, het leek hier bijna weer van de kaart te verdwijnen, maar ik heb quinoa weer op de kaart gezet. Dit is dan ook een heerlijk warm winter gerecht, deze quinoa met zoete aardappel. Lekker kruidig en goed vullend zonder dat het zwaar op de maag valt. Perfect voor een doordeweekse dag, aangezien deze hoofdmaaltijd bijna binnen een half uur op tafel staat (mits je voorgekookte quinoa gebruikt).
Ben je nog een quinoa nitwit? 😉
Quinoa wordt inmiddels toch wel gezien als één van de perfecte gluten-vrije graanvervangers. Het is een perfecte bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten bijna alle essentiële aminozuren en zitten daarnaast boordevol vitamines en mineralen. Om maar even precies te zijn: vitamine A, B1, B2, B3, B6. B11 (foliumzuur) en E, ijzer, kalium, calcium, magnesium, mangaan, koper, zink en fosfor.
Biologische quinoa komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar het vooral groeit in hoger gelegen gebieden van Columbia, Peru, Bolivia en Ecuador met een gematigd klimaat. Quinoa wint, vanwege al zijn gezondheidsvoordelen, aan populariteit, maar dit maakt ook dat er inmiddels helaas een schaarste lijkt te ontstaan en de prijzen stijgen. Ik gebruik het zelf dan ook met mate.
Om dit gerecht snel op tafel te zetten gebruikte ik voorgekookte quinoa van Nature Crops. Dit kun je onder andere kopen bij de uitgebreidere supermarkten zoals de Jumbo, maar ook eventueel bij de Tuinen. Uiteraard kun je voor dit recept ook standaard quinoa gebruiken, de quinoa moet dan alleen wat langer koken!
Kruidige Quinoa met Zoete Aardappel, Cranberry’s en Geitenkaas
voor 2-3 personen
- 200 gram (voorgekookte) quinoa
- 2 eetlepels kokosolie (of olijfolie)
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 grote zoete aardappel (of bataat)
- een handje (suikervrije) gedroogde cranberry’s of rozijntjes
- 100 gram zachte geitenkaas
- handje walnoten
- handje verse peterselie
- 1/2 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1/4 theelepel komijn
- 1/2 theelepel kaneel
- snuf zout en peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en hak deze in grote dobbelstenen. Hak de ui en knoflook fijn. In een ovenschaal meng de aardappel, ui en knoflook met 2 eetlepels kokosolie (of olijfolie), de kurkuma, komijn en kaneel. Je kunt het best even het geheel met je handen omscheppen tot de kokosolie goed verdeeld is. Schuif de ovenschaal vervolgens in de oven, en bak het geheel 18-20 minuten tot de  zoete aardappel gaar is.
Maak ondertussen de quinoa klaar volgens de verpakking. Voor de voorgekookte quinoa geldt: Doe de quinoa in een pan en giet er kokend water op tot de quinoa onder water staat. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat het rustig 10-15 min. wellen.
Hak de peterselie fijn. Schep hierna de gedroogde cranberry’s, de walnoten, en wat peper en zout door de quinoa. Haal de ovenschaal uit de oven en schep het aardappelmengsel door de quinoa. Schep vast een deel van de peterselie erdoor, en bewaar een paar blaadjes ter garnering.
Serveer de quinoa met zoete aardappel door de zachte geitenkaas erover heen te brokkelen en de laatste blaadjes peterselie erover heen te strooien.
Eet smakelijk! Ik ben benieuwd hoe het jullie smaakt, laat je een reactie achter? Voor meer lekkere gezonde hoofdgerechten, kijk je hier.
heel lekker!
Heel lekker! Net gemaakt met rozijnen, zonder noten en met wat minder geitenkaas. Deze komt zeker vaker op het menu.
Echt een aanrader! Heerlijk!
Mooi! Bij ons staat hij vanavond ook weer op het menu! 😉
Hallo Saskia,
Ik heb dit gerecht vanavond klaargemaakt en ik weet eigenlijk niet waarom want : De eerste keer dat ik quinoa probeerde te maken is dit mislukt en de eerste keer dat ik zoete aardappel heb gegeten beviel niet.
Omdat ik sinds zaterdag suikervrij/suikerbewust aan het eten ben, ben ik terecht gekomen hier op jou super leuke site! En met het zoeken van een gerecht voor vanavond kwam ik deze tegen. De nieuwsgierig stak de kop op en heb ik dus dit gerecht klaargemaakt.
Ik heb geen kurkuma en ook geen komijn gebruikt, wel de kaneel. Peterselie zat er ook niet in, die was ik vergeten te kopen. Maar…..ik vond het echt heel erg lekker!! En dit is pas het begin, morgen ga ik namelijk de niet pittige humus maken en de chocomouse heb ik ook al gespot haha.
Deze site helpt mij, echt leuk, ga zo door!
Hartelijke groetjes,
Anouk
Hallo Anouk, wat leuk om te horen!
Voor hoeveel personen is dit recept? Ik wil het graag eens proberen!
Voor 2-3 personen!