• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Kruidige Quinoa met Zoete Aardappel

12 januari 2014

Kruidige Quinoa met Zoete Aardappel

Het is me gewoon gelukt! Een recept maken met quinoa, dat Rick lekker vind! Haha, het leek hier bijna weer van de kaart te verdwijnen, maar ik heb quinoa weer op de kaart gezet. Dit is dan ook een heerlijk warm winter gerecht, deze quinoa met zoete aardappel. Lekker kruidig en goed vullend zonder dat het zwaar op de maag valt. Perfect voor een doordeweekse dag, aangezien deze hoofdmaaltijd bijna binnen een half uur op tafel staat (mits je voorgekookte quinoa gebruikt).

Ben je nog een quinoa nitwit? 😉

Quinoa wordt inmiddels toch wel gezien als één van de perfecte gluten-vrije graanvervangers. Het is een perfecte bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten bijna alle essentiële aminozuren en zitten daarnaast boordevol vitamines en mineralen. Om maar even precies te zijn: vitamine A, B1, B2, B3, B6. B11 (foliumzuur) en E, ijzer, kalium, calcium, magnesium, mangaan, koper, zink en fosfor.

Biologische quinoa komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar het vooral groeit in hoger gelegen gebieden van Columbia, Peru, Bolivia en Ecuador met een gematigd klimaat. Quinoa wint, vanwege al zijn gezondheidsvoordelen, aan populariteit, maar dit maakt ook dat er inmiddels helaas een schaarste lijkt te ontstaan en de prijzen stijgen. Ik gebruik het zelf dan ook met mate.

Om dit gerecht snel op tafel te zetten gebruikte ik voorgekookte quinoa van Nature Crops. Dit kun je onder andere kopen bij de uitgebreidere supermarkten zoals de Jumbo, maar ook eventueel bij de Tuinen. Uiteraard kun je voor dit recept ook standaard quinoa gebruiken, de quinoa moet dan alleen wat langer koken!

Kruidige Quinoa met Zoete Aardappel, Cranberry’s en Geitenkaas

voor 2-3 personen

  • 200 gram (voorgekookte) quinoa
  • 2 eetlepels kokosolie (of olijfolie)
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote zoete aardappel (of bataat)
  • een handje (suikervrije) gedroogde cranberry’s of rozijntjes
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • handje walnoten
  • handje verse peterselie
  • 1/2 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snuf zout en peper

Instructies

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en hak deze in grote dobbelstenen. Hak de ui en knoflook fijn. In een ovenschaal meng de aardappel, ui en knoflook met 2 eetlepels kokosolie (of olijfolie), de kurkuma, komijn en kaneel. Je kunt het best even het geheel met je handen omscheppen tot de kokosolie goed verdeeld is. Schuif de ovenschaal vervolgens in de oven, en bak het geheel 18-20 minuten tot de  zoete aardappel gaar is.

Maak ondertussen de quinoa klaar volgens de verpakking. Voor de voorgekookte quinoa geldt: Doe de quinoa in een pan en giet er kokend water op tot de quinoa onder water staat. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat het rustig 10-15 min. wellen.

Hak de peterselie fijn. Schep hierna de gedroogde cranberry’s, de walnoten, en wat peper en zout door de quinoa. Haal de ovenschaal uit de oven en schep het aardappelmengsel door de quinoa. Schep vast een deel van de peterselie erdoor, en bewaar een paar blaadjes ter garnering.

Serveer de quinoa met zoete aardappel door de zachte geitenkaas erover heen te brokkelen en de laatste blaadjes peterselie erover heen te strooien.

Eet smakelijk! Ik ben benieuwd hoe het jullie smaakt, laat je een reactie achter? Voor meer lekkere gezonde hoofdgerechten, kijk je hier.

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Default ThumbnailBonenschotel met Feta en Avocado Rode linzen en spinazie in Masala sausRode Linzen en Spinazie in Masala saus Zoete Aardappel & Kikkererwten StoofZoete Aardappel & Aubergine Stoof Zoete Aardappel Stoofpot met Pinda's & BoerenkoolZoete Aardappel Stoofpot met Pinda’s & Boerenkool

Categorie: Hoofdgerechten Tags: gedroogde cranberry's, geitenkaas, kaneel, knoflook, kokosolie, komijn, kurkuma, quinoa, rode ui, walnoten, zoete aardappel

Vorig bericht: « Superfood Smoothie van Sinaasappel en Amandelen
Volgend bericht: Vrolijke Bananen Bootjes met Tahin »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. LInda zegt

    27 februari 2014 om 7:59 pm

    heel lekker!

  2. Jankse zegt

    9 maart 2014 om 6:59 pm

    Heel lekker! Net gemaakt met rozijnen, zonder noten en met wat minder geitenkaas. Deze komt zeker vaker op het menu.

  3. nadia hambrock zegt

    22 maart 2016 om 6:34 pm

    Echt een aanrader! Heerlijk!

    • Saskia zegt

      23 maart 2016 om 7:55 am

      Mooi! Bij ons staat hij vanavond ook weer op het menu! 😉

  4. Anouk zegt

    7 november 2016 om 6:01 pm

    Hallo Saskia,

    Ik heb dit gerecht vanavond klaargemaakt en ik weet eigenlijk niet waarom want : De eerste keer dat ik quinoa probeerde te maken is dit mislukt en de eerste keer dat ik zoete aardappel heb gegeten beviel niet.

    Omdat ik sinds zaterdag suikervrij/suikerbewust aan het eten ben, ben ik terecht gekomen hier op jou super leuke site! En met het zoeken van een gerecht voor vanavond kwam ik deze tegen. De nieuwsgierig stak de kop op en heb ik dus dit gerecht klaargemaakt.
    Ik heb geen kurkuma en ook geen komijn gebruikt, wel de kaneel. Peterselie zat er ook niet in, die was ik vergeten te kopen. Maar…..ik vond het echt heel erg lekker!! En dit is pas het begin, morgen ga ik namelijk de niet pittige humus maken en de chocomouse heb ik ook al gespot haha.

    Deze site helpt mij, echt leuk, ga zo door!
    Hartelijke groetjes,
    Anouk

    • Saskia zegt

      9 november 2016 om 7:31 pm

      Hallo Anouk, wat leuk om te horen!

  5. Valerie zegt

    28 september 2018 om 6:09 pm

    Voor hoeveel personen is dit recept? Ik wil het graag eens proberen!

    • Saskia zegt

      5 oktober 2018 om 9:56 am

      Voor 2-3 personen!

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact