Zwarte Beluga linzen met zalm: Ik at dit voor het eerst in een klein restaurantje in Antwerpen. Ik denk dat het was tijdens het allereerste weekendje weg met mijn man, toen nog maar pas mijn vriend. Het was een romantisch restaurant, lekker donker met veel kaarslicht. Daarom doet dit gerecht toch altijd weer wat vlinders in mijn buik fladderen. Ik vind het heerlijk, hoe zo’n recept je kan laten terugdenken aan mooie momenten in het leven.
Het gerecht vond ik toen erg spectaculair en het maakte ook dat ik veel meer ben gaan koken met linzen. Iets, wat ik in die tijd nog maar weinig deed. Hierdoor moest ik wel wat meer kruiden en specerijen in huis te halen. Want linzen zonder kruiden, die smaken eigenlijk nergens naar.
Dit recept, wat mogelijk oogt als flinke dosis kokkerellen, is eigenlijk zo gemaakt… (Gelukkig maar!) Ik werd geïnspireerd door een kruidig recept voor tonijn en Beluga linzen op Pinterest, maar besloot het dus, volledig in lijn met die mooie herinnering, te maken met wilde zalm. Ik kocht een mooie donkerroze Wilde Sockey zalm (want als je vis eet, moet je het wel goed doen), en trok mijn kruidenla open!
Zoek je meer lekkere recepten met zalm? Probeer dan ook eens Jamie’s Zalm Terriyaki, deze perfecte quinoa met zalm & pesto, of gewoon een snelle wokmaaltijd met zalm.
Zwarte Beluga Linzen met Zalm & Geroosterde Wortel
voor 2 personen
voor de gekruide zalm
- 150 gram wilde zalm
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel komijnzaad, heel
- 1 theelepel venkelzaad, heel
- een snuf chili flakes
- zout en peper naar smaak
voor de knoflook linzen
- 1 kopje zwarte beluga linzen (dit is iets teveel voor 2 personen, maar ik maak altijd een fijne salade met het restje gekookte linzen. Je vindt deze linzen bij de natuurwinkel)
- 1 flinke teen knoflook
- 1 theelepel koriander
- sap van 1/2 citroen
- zout, naar smaak (maar niet te zuinig)
- 1 eetlepel olijfolie
Het recept voor de geroosterde wortel vindt je hier.
Aanwijzingen
Bereid de wortels volgens de aanwijzingen in dit recept.
Meng dan 1 kopje beluga linzen met 3 kopjes water en breng dit aan de kook. Laat ze ongeveer 20-25 minuten doorkoken op een laag vuurtje totdat de linzen gaar zijn. Pers de knoflook uit, en meng dit met de overige ingrediënten tot een dressing.
Maak ondertussen de zalm klaar. Meng de komijnzaad, venkelzaad, chili flakes zout en peper in een plat bordje en druk de zaadjes een beetje kapot zodat de aroma’s goed vrijkomen. Voeg de olijfolie toe, zodat je een mooie marinade hebt, en smeer de zalm hier aan beide zijden mee in. Verwarm dan een koekenpan op het vuur en bak hierin de zalm gaar. Gebruik een deksel om de zalm af te dekken, zodat deze ook van binnen goed gaart.
Giet de linzen af en meng deze met de dressing. Serveer de linzen met de kruidige zalm en geroosterde wortels.
Geniet van je (romantische) beluga linzen met zalm! Ik ben benieuwd wat je partner van het gerecht vindt… 😉
Hallo Saskia, de zwarte beluga linzen met zalm & geroosterde wortel is heerlijk en zou niet misstaan op het kerstmenu!
We hebben ervan genoten.