Deze hartige ovenschotel met linzen, champignons en pecorino kaas is perfect voor de herfst! Ja, dat linzen mijn favoriete vleesvervanger zijn, was je misschien al eerder opgevallen? En ze doen het ook gewoon goed in een ovenschotel. Dus, ditch de pakjes en zakjes, de prefab sausjes en bouillon en ga voor verse kruiden. Maak deze heerlijke vegetarische ovenschotel, from scratch, in een handomdraai!
Want door in dit recept voorgekookte linzen te gebruiken, duurt dit recept (gezien het feit dat het een ovenschotel is,) niet eens zo heel lang. Kook wat zilvervliesrijst, bak een ui met champignonnetjes en de oven maakt er verder een lekkere, rijkgevulde kaasschotel van. Pecorino is Italiaanse schapenkaas, en ik ben er ontzettend fan van. Het is zeer rijk aan calcium en bevat linolzuur, een belangrijk onverzadigd vetzuur. Het is licht pittig, en voegt veel zout toe aan je gerecht. Dat betekent ook dat je het zoutvaatje eigenlijk wel weg kunt zetten als je met dit recept aan de slag gaat…
Mijn andere suikervrije ovenschotel bevat ook linzen, maar ook zoete aardappels en paprika’s. Die is ook erg lekker!
Ovenschotel met Linzen, Champignons en Pecorino
voor 6-8 personen
- 250 gram zilvervliesrijst
- 400 gram voorgekookte groene linzen (bijvoorbeeld twee zakjes linzen)
- 1 grote ui
- 500 gram kastanje champignons
- 100 gram Pecorino + 2 extra eetlepels om te garneren
- 250 ml (ongezoete) amandelmelk
- 2 eieren
- versgemalen peper
- een flinke hand verse peterselie en basilicum
- olijfolie (om in te vetten en in te bakken)
Verwarm de oven voor op 190 graden. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de ui fijn en snijd de champignons in stukjes. Verwarm dan een scheutje olijfolie in een pan en voeg de ui toe. Bak deze op middelhoog vuur totdat hij goed glazig is. Voeg dan de champignons, wat versgemalen peper en eventueel een snufje zout toe, en bak deze nog 5 minuutjes onder regelmatig roeren mee. Haal dan de pan van het vuur.
Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Roer in een ruime mengkom de gekookte rijst, linzen en champignons door elkaar. Klop de eieren los met de amandelmelk en 100 gram pecorino kaas, en schep dit door het rijstmengsel. Hak de verse kruiden fijn, en meng deze er als laatste goed door heen. Schep het mengsel dan in de ovenschaal, en strooi de laatste twee eetlepels pecorino eroverheen.
Dek de ovenschaal af met zilverfolie en schijf deze in de oven. Bak de ovenschotel met linzen 15 minuten en verwijder dan het folie. Schuif hem dan nog 10 minuten de oven in, zodat ook de bovenkant mooi bruin kan kleuren.
Eet smakelijk! Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze herfstachtige ovenschotel met linzen, champignons en pecorino! Laat je jouw reactie achter bij de comments of op social media?
Je kunt van deze ovenschotel trouwens ook wat restjes in de koelkast bewaren. Doe dit dan in een goed afgesloten verpakking en niet langer dan 5 dagen.
Wij vonden het erg lekker, dit wordt een blijvertje
Leuk, Ineke! Hier is hij ook populair!